Fabriek en Tinga winnen NK wintertriathlon

Durk Fabriek wint de Wintertriathlon Assen (foto: Meijco van Velzen)

ASSEN – Het was koud, maar de zon scheen ook op het Nederlands kampioenschap wintertriathlon op en rond de ijsbaan van Assen. Voor het eerst in 24 jaar Nederlandse kampioenschappen stonden er twee Friezen op het podium: marathonschaatser Durk Fabriek en duatlete Yvonna Tinga. Voor de Haulerwijker en Bolswardse was het de eerste keer dat ze op het podium stonden bij de winterse driekamp om de Nederlandse titels. Fabriek zorgde voor nog een primeur. Hij is de eerste A-rijder, die de titel grijpt. B-rijder Teun Sweere, dit keer derde, ging hem twee jaar terug voor. Het schaatsen wordt dus een steeds bepalender factor in de wintertriathlon. De 27-jarige Fries had zijn zege overigens vooral te danken aan het sterke fietsonderdeel. Als zesde keerde Fabriek terug na tien kilometer lopen in de eerste wisselzone op 39 seconden van koploper Marco Glastra. De kleine verschillen werden snel teniet gedaan op de 50 kilometer fietsen door Drenthe. Met ruim twee minuten voorsprong op Sweere en Edwin Ophof stapte Fabriek op het ijs van De Bonte Wever. Sweere, Spijkerman en Richard Louman legden hun rondjes sneller af dan de winnaar van de Henk Angenent Classic vorige winter op het natuurijs. Maar Fabriek hield het hoofd koel en stapte met 35 seconden voorsprong als winnaar van het ijs. Al werd het in de slotfase nog wel spannend.

Na driekwart van de schaatsafstand werd Fabriek namelijk getroffen door een krampaanval en smakte tegen het ijs. Het duurde bijna een minuut voor hij op de been was en de eerste slagen weer had gemaakt. Concurrenten Spijkerman en Sweere roken hun kans en demarreerden. Spijkerman had door de val van Fabriek nog maar een halve ronde achterstand. Net op tijd herstelde Fabriek zich en met enkele snelle ronden hield hij de concurrentie op afstand. Zeven ronden voor het eind gaven zij zich gewonnen en kon Fabriek verder afschaatsen op zijn eerste nationale titel. Tweede werd Spijkerman, de kampioen van 2008, en derde Sweere. Zijn streekgenoot Wim Nieuwkerk verdedigde zijn titel niet.

Yvonna Tinga heeft veel meer ervaring dan Durk Fabriek met de combinaties, eerst als triatlete maar daarna vooral als duatlete. Samen met Monique Elfrink stapte ze op de fiets waarop veterane Geke Venema zich de sterkste toonde. Op het ijs stelde Tinga orde op zaken. Dankzij de snelste schaatstijd rukte tweevoudig nationaal kampioene Bianca Broers op naar de tweede plaats. De Limburgse Roos Hoogeboom, die vorige winter het wintertriathloncircuit won, haalde brons.

 UITSLAGEN NK WINTERTRIATHLON ASSEN (afstand) 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Durk Fabriek 2.29.16
 2 Erik-Jan Spijkerman 2.29.52
 3 Teun Sweere 2.31.10
 4 Richard Louman 2.32.33
 5 Marco Glastra 2.35.10
 6 Edwin Ophof 2.35.13 
VROUWEN ----------------------------
1 Yvonna Tinga 1.24.34
 2 Bianca Broers 1.25.50
 3 Roos Hoogeboom 1.26.14

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Wintertriathlon Assen