Wijnalda en Bij de Vaate winnen vernieuwde Holland Triathlon

ALMERE - Dirk Wijnalda is er zaterdag in geslaagd om zijn Nederlandse titel in Almere te verdedigen. Net als Heleen bij de Vaate bij de vrouwen was hij als eerste terug op het geheel nieuwe finishterrein op de Esplanade in Almere-Stad. De algehele vernieuwing van de dertigste Holland Triathlon werd in het algemeen goed ontvangen.

Lange tijd leek het er op dat Edo van der Meer er met de hoofdprijs vandoor zou gaan. De man van Team4Talent was veruit de snelste bij het zwemmen en begon al met drie minuten voorsprong op de rest aan het fietsen. Achter hem vond een zestal atleten elkaar, maar konden niet voorkomen dat Van der Meer alleen maar verder uitliep. Gaandeweg brak de achtervolgende groep in twee, waarbij Wijnalda en Jan-Roelf Heerssema nog enkele minuten van de rest wegfietsten.

Met ruim tien minuten voorsprong wisselde Van der Meer naar het lopen, maar daar stuitte zijn aanval. Het lopen werd een worsteling, maar Van der Meer wist niet van opgeven en finishte uiteindelijk als zevende. Wijnalda kon Heerssema vrij snel lossen, maar achter hen kwamen Roeland Smits en Remy Vasseur nog hard opstomen. Heerssema kon niet op tegen hun looptempo en zag zich al snel terug verwezen naar plaats vier.

De vrouwen wedstrijd was een lange inhaalrace voor Bij de Vaate waarbij ze in de slotkilometers uiteindelijk Irene Kinnegim inrekende. Deborah van Gossum was de eerste terug uit het Weerwater, kort gevolgd door Corine Nelen. Op de fiets meldden Kinnegim en Rahel Bellinga zich vervolgens snel aan de kop. Bij de Vaate wisselde daarachter op vijf minuten. Eenmaal in de loopschoenen kon Kinnegim zich van Bellinga ontdoen. Ook Bij de Vaate had haar vervolgens snel te pakken en liep daarna gestaag het gat naar Kinnegim dicht om diep in de laatste ronde de wedstrijd naar zich toe te trekken.

De halve triathlon die in het zaterdagprogramma was ingevlochten, werd een prooi voor de Belg Bart Colpaert. Esther de vries won bij de vrouwen.

In de finale-wedstrijd voor de Eredivisie Triathlon die op vrijdagavond op het programma stond, stond er geen maat op het relay-team van Team4Talent. In de eerste helft konden de heren van ProTriathlon (zonder de geblesseerde Youri Severin, met in plaats daarvan Eric van der Linden), maar Bas Diederen zorgde uiteindelijk voor de beslissing, waarna Mark Oude Bennink het kon afmaken. Bij de vrouwen ging de winst naar de dames van Jong Oranje.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON ALMERE
(Ironman afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Dirk Wijnalda      8:09:07	 
 2 Roeland Smits      8:09:57	 
 3 Remy Vasseur       8:10:17	 
 4 Jan-Roelf Heerssema   8:32:07	 
 5 Thomas Naasz       8:39:28	 
 6 Carlo Pullens      8:42:47	 
 7 Edo van der Meer     8:43:28	 
 8 Tobias Klinkberg  GER 8:46:09	 
 9 Martijn Boot       8:48:36	 
10 Diederik Scheltinga   8:49:17	
VROUWEN ----------------------------
 1 Heleen bij de Vaate   9:03:58	 
 2 Irene Kinnegim      9:06:25	 
 3 Carla van Rooijen    9:18:49
 4 Rahel Bellinga      9:23:55 V40
 5 Corine Nelen       9:45:19	 
 6 Deborah van Gossum BEL 10:22:47
 7 Stefanie Loeb    GER 10:29:50	
 8 Geke Venema       10:32:37 V45
 9 Annemieke Rademaker   10:43:37 V45
10 Marian van Hilst    10:47:56	 
Bronnen / Links:
- Holland Triathlon, Almere

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

28 reacties

 1. Rob - 17 september 2012:

  Dat een afstand niet helemaal klopt is geen schande, maar ruim 2 km tekort op de marathon is wel erg veel, gezien de kleine verschillen tussen de eerste 3 mannen had dat weleens beslissend kunnen zijn. Daarbij is het niet meer van deze tijd met gps e.d. Een paar 100 m. Meer of minder ala, maar ik denk dat atleten op het podium dichtbij hun kale marathon pr,s zaten, dat zegt genoeg…

 2. Wim van den Broek - 16 september 2012:

  Toch nog even dit. Ik vond Holland Triathlon er goed uitzien. Omdat ik week in, week uit Nederlandse wedstrijdjes doe heb ik geen vergelijkingsmateriaal van over de grenzen. Maar zijn ALLE IM’s echt zo veel beter, zoveel sfeervoller? Even los van de tarieven hoor. Gewoon ter lering.

 3. Wim van den Broek - 16 september 2012:

  Ik neem de tijden toch lekker op in mijn all-time lijst van bijna 5000 (!) triatleten onder de 9 uur. Tijden uit de Hogeringtijd staan daar ook al 15 jaar in, dus. Zolang er maar bij staat waar het was (Roth, Klagenfurt, Melbourne) kan iedereen zijn conclusies trekken. 42.16 zwemmen (Brazilie 2010), 4.18.17 (Texas 2012)en 2.40.04 (Hawaii 1989) zijn op IM’s de te kloppen tijden. Voor wat het waard is…..

 4. Mik borsten - 16 september 2012:

  Begrijp de commotie niet , heb zelf nog nooit deelgenomen aan een triatlon waar de afstand klopt. Zelf organiseer ik veel wedstrijden en laat voor 150 euro daar de KNAU het parcours nameten! Dus stel ook bij de ntb een meetcommissie in is mijn advies en als laatste punt gps meting is absoluut onbetrouwbaar.

 5. Dirk - 15 september 2012:

  Jefry, ik heb zeker genoten. Jullie heb een prachtig evenement neergezet. Wat bijvoorbeeld heel goed is: de compactheid van het evenement, dat maakt het voor deelnemers en toeschouwers heel makkelijk allemaal, wat dat betreft is de locatie perfect. Dat is bij de meeste IM wedstrijden toch een stuk slechter.
  Wat de parkoersen betreft:
  Zwemparkoers: klopt denk ik prima, Edo was bv ruim een minuut langzamer dan in Frankfurt dus te kort was het zeker niet.
  Fietsparcours: Iets langzamer dan het vorige fietsparkoers, denk ik. Het stuk door Almere is namelijk een beetje traag maar wel leuk voor het publiek. Ik denk wel dat het lastig wordt om op dit parkoers meer atleten kwijt te kunnen.
  Loopparcours: Leuk rondje, super om steeds door het “stadion” te mogen lopen. Iets te kort? Dat denk ik ook, 1 á 1.5 km, schat ik. Wat die grasstrookjes meepakken betreft, dat is makkelijk opgelost door een paar lintjes. Overigens gebeuren dit soort dingen net zo goed in IM en Challenge races.
  Parc fermée: super compact, heeft iemand dat nog gemeten met GPS? was wel aan de korte kant…
  Of A.Raelert hier onder de 7.30 kan? Haha, laat het hem niet horen, straks komt hij nog volgend jaar.. dat hoeft van mij niet.
  Last van stayeren? Gewoon niet omkijken en positief blijven denken. Jij rijdt op kop dus jij bent de sterkste. In de meeste grote internationale wedstrijden is het stayeren veel erger.
  Maarten, dank voor de felicitaties. Ik berekenen mijn races niet hoor. Alles gaat op gevoel dus heb geen meetapparatuur bij me, zelfs geen horloge. Ook in trainingen meestal niet trouwens. In de race concentreer ik me op tegenstanders en heb ik enigszins een strijdplan in mijn hoofd. Verder is het een kwestie van wat durf, geluk en doorzettingsvermogen.

 6. Ton - 13 september 2012:

  Beste Jefry met een gemeten afstand van 41.7 km heb ik vrede . Er waren heel wat athleten die de bochten afsneden ,ik ook .
  Ik denk dat Almere op de goede weg terug is door met een 1/2 afstand te komen en het parcferme in het centrum . Heb daarover allen positive reakties gehoord .
  Wat stayeren betrefd er zijn altijd loozers die het niet kunnen laten.
  Ik begrijp dat je betrokken ben bij de organatie ik heb als deelnemer op de ld een fantastische dag gehad waarvoor mijn dank.
  Mischien tot volgend jaar ?
  met sportieve groet Ton .

 7. Jefry - 13 september 2012:

  Volgens onze meting, inclusief later toegevoegd lusje bij ‘het Lido’ en het rondje door het stadion was de afstand 41.7 km. Helaas hebben we de bochten niet afgezet waardoor er een groot aantal grasstroken zijn ‘meegepakt’. De atleten hebben nu 40 - 41 km gelopen. Volgend jaar zullen we de ronde aanpassen. De afwijking mag vanuit het NTB-reglement 5% zijn en daar voldoen we, ook met 40 km nog aan. (neemt niet weg dat we er zelf ook niet blij mee zijn)

  Wat betreft stayeren, vorig jaar deden er zo’n 250 atleten mee en was is een ronde van 45 km ruim voldoende, dat er nu 700 atleten aan de start stonden hadden we uiteraard niet verwacht. (wel gehoopt!)

  Ik hoop dat iedereen genoten heeft van de wedstrijd op de nieuwe locatie. Wij zullen volgend jaar de puntjes op de I zetten!

 8. Ton - 13 september 2012:

  Beste Dennis voel je je aangesproken wbt stayeren ? Als er een NK is moeten de afstanden kloppen als ik 20% minder inschrijf geld betaal mag ik niet deelnemen . Ik en met mij vele anderen willen exacte km’s met een minimale tolorantie voor hun geld . Stel dat je op basis van behaald resultaat aan een ander triathlon evenement mag deelnemen klopt er van je totaal tijd Almere niets 2 km minder of meer is al snel een 10tal minuten . Lees de laatste regel in mijn vorige post wbt vrijwilligers . Met vriendelijke groet Ton

 9. Dennis - 13 september 2012:

  Ton beetje kort door de bocht, heb genoeg Jury gezien ook op het fiets parcours werd gewoon een groep van een man of 40 aan de kant gezet door de Jury.Ook de top 10 werd aan de kant gezet met fietsen. Ook op het loop parcours genoeg Jury gezien. De beste stuurlui staan aan wal, als je veel commentaar hebt moet je lekker zelf in de organisatie gaan zitten. Iedere wedstrijd is anders en ik denk dat er nergens een wedstrijd is waar het parcours 100% klopt. Zelfs niet een Ironman of een Challence.

 10. Ton - 13 september 2012:

  Ik vind het een blamage voor de organisatie van Almere NK ld lopen 2 km te kort het in het parcours had makkelijk een heen en weer stukje ingepast kunnen worden . Ook lijkt het mij dat de NTB hier voor aansprakelijk is ,nameten van het parcours voor er toestemming wordt gegeven om er een NK toe te wijzen . Heb ook weinig jury gezien die contole hield op het vele stayeren ik heb ruim 20km 15 man in mijn wiel gehad ,lekker gefietst loozers trots op -5 uur !Mischien is dit wel de oorzaak dat er geen Ironman of Challence status is . Ik wil alle vrijwillers bedanken voor hun inzet ! Met sportieve groet Ton start nr 173

 11. Maarten van Kooij - 12 september 2012:

  True Cesar. Maar heb ik als talentloos age groupe atleet niet enkel een pr om voor te strijden? Winnen kan ik nooit… podium ook niet. Klassering boeit me niet. Wel mooi vind ik om mijn best-tijden aan te scherpen… Een correct uitgemeten parcours is daar wel voor nodig. Maar idd… dan kan ik beter baanatletiek gaan doen..

 12. Cesar - 12 september 2012:

  Trouwens mijn gegevens; naar de klote en ik kon echt niet harder, Bart en Pieter waren beter of in ieder geval sneller. Gemeten met mijn Garplus.

 13. Cesar - 12 september 2012:

  Als je sport voor de PR’s raad ik een ieder af triathlon te gaan doen, ga beter baanatletiek doen of zwemmen. Niet in buitenwater. Voor de aanduiding op de website ben ik het eens, maar ondanks die 20 minuten te kort sporten is het nog steeds 2 ronden zwemmen, 4 ronden fietsen en 4 ronden lopen. Dat klopt wel. Wordt beetje touwtrekken, laten we dat vooral niet gaan doen hier want ik kan toch al 3 keer niks ;)

 14. Maarten van Kooij - 12 september 2012:

  Punt van Cesar is absoluut goed, maar ook een kanttekening; Want als de race beslist wordt op één of twee minuten, dan maakt het wel degelijk uit of je 15 of 20minuten langer of korter aan het sporten bent.

 15. Bernard - 12 september 2012:

  Cesar je hebt gelijk. Maar als je een nieuw parcours uitzet, kun je op zn minst de afstand kloppend maken. Zelfs de gps-route van het loopparcours op hun website geeft 9.54km per ronde, maar er wel boven zetten dat het 10.5km is. Maakt niet uit voor de wedstrijd, wel voor de PR’s.

 16. Cesar - 12 september 2012:

  Dirk wint, Heleen wint, punt. Gezeik over afstanden, tijdens triathlon altijd incourant. Lima Bravo, of lekker belangrijk. Ik heb een mooie wedstrijd gezien op de hele.

 17. John - 10 september 2012:

  Mooie wedstrijd prima organisatie en goede. Uiteraard kunnen er dingen beter maar dat is ook bij de Challenge series het geval.
  Parcours wellicht iets tekort, maar in elk geval voor iedereen gelijk en het heeft geen effect op uitslag. Wat je helaas niet kunt zeggen van de bekende stayer problematiek.

 18. Mike - 10 september 2012:

  Volgens gps met google maps:
  Zwemmen 1,6/1,8km per ronde, echt te kort. Fietsen 44,5km per ronde, prima!
  Lopen 9,9km per ronde, dit is echt vreselijk te kort.
  Maar ook het mooie weer, het goed uitegelegde zwemparcours (weinig golven/stroming) en het wedstrijdbeeld zorgt voor een snelle tijd.

 19. Eric - 10 september 2012:

  volgens mijn gps gegevens (1/2 triathlon):

  zwemmen: 2.0 km
  fietsen: 89.48
  lopen: 20.05

  Valt dus nogal behoorlijk mee met die “krappe” afstanden.

  Verder alleen maar genoten van de sfeer, het weer en de wedstrijd!

 20. Henk - 10 september 2012:

  Had 179 en nog wat op de teller staan (en die is goed afgesteld!)
  Het lopen zal korter dan 42 geweest zijn, zeker ook omdat je in behoorlijk wat bochten behoorlijk wat kon afsnijden, en dit werd dan ook gedaan (verbeter puntje).
  Voor de rest geweldig.

  PS 1, Erik, Maarten, Kees en Frans, hebben jullie dit jaar meegedaan of…
  PS 2, kijk even in de geschiedenis naar de top 5 van snelste tijden van de triathlon Almere, komt 2012 niet in voor !
  Hoe zat het destijds met de afstanden ?

  Bla bla bla, kom op jongens.

 21. Arnout - 10 september 2012:

  Volgens mijn GPS (de 1/2 gedaan):
  Lopen: 19.95
  Fietsen: 89.66

 22. Erik - 10 september 2012:

  Ook het zwemparcours was aan de krappe kant gezien de tijden (4-5 minuten)… op de lange afstand scheelt dat totaal 15-20 minuten minimaal, voor de snellere triatleten. Raelert had hier wel een strak wereldrecord neer kunnen zetten (sub 7.30)

 23. Frans - 9 september 2012:

  Looptijden vergeleken met vorig jaar van veel atleten minimaal 10 tot 15 min. sneller!!!

 24. Kees - 9 september 2012:

  Looptijd half distance Almere sneller dan looptijd Crowie bij IM 70.3 Las Vegas….daar is geen GPS voor nodig…..

 25. Maarten van Kooij - 9 september 2012:

  400m te kort per loopronde, 650m te kort per fietsronde. Maakt de strijd er niet minder om. Maakt de pr’s er wel onbetrouwbaar door.

 26. simone - 9 september 2012:

  Mooie wedstrijd, maar was 1 loopronde niet veel korter dan 10,5 km? Kan iemand met een gps mij dat vertellen?

 27. Anton - 9 september 2012:

  Mooie dag gister - 70.3 ging prima en nieuw PR,
  + Weer - niet te warm en niet te veel wind
  + snel parcours

  - haalt t niet bij sfeer en organisatie van een challenge of ironman event -

  In mijn ogen moet het geheel nog steeds organisatorisch op de schop.. en subsidies weg.

  Dank aan alle vrijwilligers soms slechts 4 personen per aid station die dat heel lang draaiend hielden - zonder jullie geen race…

 28. Maarten van Kooij - 8 september 2012:

  Mooie strijd om de titel. Ook mooi dat er 15 man onder de 9uur gaan… Zal wel bij het vernieuwde concept horen ofzo… Petje af voor Edo, strijdend ‘ten onder’. Proficiat aan Dirk, zoals altijd een berekende race… Mooi om alles te volgen.