Wijnalda en Bij de Vaate winnen vernieuwde Holland Triathlon

ALMERE – Dirk Wijnalda is er zaterdag in geslaagd om zijn Nederlandse titel in Almere te verdedigen. Net als Heleen bij de Vaate bij de vrouwen was hij als eerste terug op het geheel nieuwe finishterrein op de Esplanade in Almere-Stad. De algehele vernieuwing van de dertigste Holland Triathlon werd in het algemeen goed ontvangen.

Lange tijd leek het er op dat Edo van der Meer er met de hoofdprijs vandoor zou gaan. De man van Team4Talent was veruit de snelste bij het zwemmen en begon al met drie minuten voorsprong op de rest aan het fietsen. Achter hem vond een zestal atleten elkaar, maar konden niet voorkomen dat Van der Meer alleen maar verder uitliep. Gaandeweg brak de achtervolgende groep in twee, waarbij Wijnalda en Jan-Roelf Heerssema nog enkele minuten van de rest wegfietsten.

Met ruim tien minuten voorsprong wisselde Van der Meer naar het lopen, maar daar stuitte zijn aanval. Het lopen werd een worsteling, maar Van der Meer wist niet van opgeven en finishte uiteindelijk als zevende. Wijnalda kon Heerssema vrij snel lossen, maar achter hen kwamen Roeland Smits en Remy Vasseur nog hard opstomen. Heerssema kon niet op tegen hun looptempo en zag zich al snel terug verwezen naar plaats vier.

De vrouwen wedstrijd was een lange inhaalrace voor Bij de Vaate waarbij ze in de slotkilometers uiteindelijk Irene Kinnegim inrekende. Deborah van Gossum was de eerste terug uit het Weerwater, kort gevolgd door Corine Nelen. Op de fiets meldden Kinnegim en Rahel Bellinga zich vervolgens snel aan de kop. Bij de Vaate wisselde daarachter op vijf minuten. Eenmaal in de loopschoenen kon Kinnegim zich van Bellinga ontdoen. Ook Bij de Vaate had haar vervolgens snel te pakken en liep daarna gestaag het gat naar Kinnegim dicht om diep in de laatste ronde de wedstrijd naar zich toe te trekken.

De halve triathlon die in het zaterdagprogramma was ingevlochten, werd een prooi voor de Belg Bart Colpaert. Esther de vries won bij de vrouwen.

In de finale-wedstrijd voor de Eredivisie Triathlon die op vrijdagavond op het programma stond, stond er geen maat op het relay-team van Team4Talent. In de eerste helft konden de heren van ProTriathlon (zonder de geblesseerde Youri Severin, met in plaats daarvan Eric van der Linden), maar Bas Diederen zorgde uiteindelijk voor de beslissing, waarna Mark Oude Bennink het kon afmaken. Bij de vrouwen ging de winst naar de dames van Jong Oranje.

 UITSLAGEN NK TRIATHLON ALMERE (Ironman afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Dirk Wijnalda 8:09:07
2 Roeland Smits 8:09:57
3 Remy Vasseur 8:10:17
4 Jan-Roelf Heerssema 8:32:07
5 Thomas Naasz 8:39:28
6 Carlo Pullens 8:42:47
7 Edo van der Meer 8:43:28
8 Tobias Klinkberg GER 8:46:09
9 Martijn Boot 8:48:36
10 Diederik Scheltinga 8:49:17
VROUWEN ----------------------------
1 Heleen bij de Vaate 9:03:58
2 Irene Kinnegim 9:06:25
3 Carla van Rooijen 9:18:49
4 Rahel Bellinga 9:23:55 V40
5 Corine Nelen 9:45:19
6 Deborah van Gossum BEL 10:22:47
7 Stefanie Loeb GER 10:29:50
8 Geke Venema 10:32:37 V45
9 Annemieke Rademaker 10:43:37 V45
10 Marian van Hilst 10:47:56

Bronnen / Links:
– Holland Triathlon, Almere