Rob Barel flikt het weer op Ameland

NES (AMELAND) – [updated] – Rob Barel heeft het hem weer gelapt. In de Tri-Ambla van zaterdag zette hij met name op het mountainbiken de concurrentie op een onoverbrugbare achterstand en schreef hij de wedstrijd voor de zevende keer (van de elf edities) op zijn naam. Alleen Paul Embrechts wist hem op het looponderdeel weer enigszins te benaderen. Bij de vrouwen hield Mirjam Weerd Riikka Kelja van haar zesde zege op het eiland af.

Wat er was gebeurd als Embrechts niet een paar keer had moeten stoppen om zijn lekke band weer wat bij te pompen kunnen we alleen maar raden. Maar spannend zou het in ieder geval zijn geworden. Nu had na het fietsen Barel bijna twee minuten voorsprong, waarvan twaalf kilometer later geen twintig seconden meer over waren. “Ik heb een beetje geluk gehad vandaag”, aldus Barel.
De oude meester kwam al als derde uit het water, ruim achter het leidende tweetal Martijn Dekker en Tim Dullaart, maar fietste zichzelf al snel naar de kop toe. Dekker wisselde nog wel als tweede, maar ontmoette in de tweede loopronde de man met de hamer en zakte terug tot plaats veertien. Ook Dullaart kon zijn derde plaats na het mountainbiken niet vasthouden, omdat na Embrehts ook Bert Flier nog over hem heen denderde.

Bij de vrouwen was Mirjam Weerd tijdens het zwemmen al veruit de snelste, op afstand gevolgd door Gonny Rosendaal en Marijke Zeekant. Op de mountainbike trok Kelja, daar weer anderhalve minuut achter, ten strijde om met een ruime voorsprong de wissel bij de Molenhof als eerste in te duiken. Kelja verkocht haar huid duur, maar kon niet voorkomen dat Weerd haar halverwege terughaalde. Judy van den Berg stelde nog, mede dankzij de tweede mountainbike-tijd bij de vrouwen, de derde plaats veilig.

Tussen de 800 triatleten bevonden zich ook vijf vrouwen van de Olympische zeilploeg. Marit Bouwmeester, Olympisch zilver in Laser-radingklasse in Londen, deed voor de tweede keer mee. “Vorig jaar maakte ik dit uitstapje om eens even niet met zeilen bezig te zijn. Dat pakte zo goed uit dat ik kort daarna in Perth wereldkampioene werd. Crosstriathlon is geweldig leuk om te doen, al raakte ik dit keer wel uit koers bij het zwemmen en was het lopen veel zwaarder.” Het enthousiasme van Bouwmeester werkte aanstekelijk op andere zeilsters, zodat nu ook Lobke Berkhout (zilver en brons op de laatste twee Spelen), Annemieke Bes (zilver in Peking), Marcelien Bos-de Koning (zilver Peking) en Renee Groeneveld (kwartfinales Londen) uit hun boten stapten en in de Waddenzee doken. Bovendien deden de ouders van Marit Bouwmeester mee, die na afloop haar vriend de viervoudig Olympisch zeilkampioen Ben Ainslie uitdaagde volgend jaar ook het triathlonpak aan te trekken.
De Olympische sfeer hing op Ameland, want ook Olympisch roeister Marijke Zeekant ( Seoel 1988) en de triatleten Rob Barel en Ingrid van Lubek (beiden Sydney 2000) waren van de partij. Bovendien ‘ontdekte’ speaker Wim van den Broek bij toeval een vergeten Olympisch kampioen van het eiland zelf: verspringer Hannes de Boer, deelnemer aan de Spelen in 1924 en 1928.

In het sportprogramma ‘Boppeslach’ van Omrop Fryslan werd maandag nog aandacht besteed aan de Tri-Ambla (vanaf 13:02):

 UITSLAGEN CROSS TRIATHLON AMELAND (1,5Z - 35MTB - 12L) 
MANNEN

-----------------------------
1 Rob Barel 2.45.07 M50
2 Paul Embrechts BEL 2.45.26
3 Bert Flier 2.49.17 M40
4 Tim Dullaart 2.51.07
5 Joost Christiaans 2.51.38
6 Arie de Jong 2.55.53 M40
7 Jeroen Tiebie 2.57.09
8 Jarrich van Woersem 2.57.54
9 Stefan van der Pal 2.58.36
10 Remko van Hove 2.59.03
VROUWEN ----------------------------
1 Mirjam Weerd 3.06.24
2 Riikka Kelja FIN 3.08.00 V40
3 Judy van den Berg 3.13.34 V40
4 Ingrid van Lubek 3.18.46 V40
5 Birgit Schönherr GER 3.19.25 V40
6 Gonny Rosendaal 3.21.58 V40
7 Marijke Zeekant 3.23.48 V50
8 Silvia Brouwer 3.24.27
9 Tineke van de Wal 3.26.49
10 Jip Veelenturf 3.27.35

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Tri-Ambla