Bas Diederen wint Challenge Barcelona

Lucy Gossage - Challenge Barcelona 2012BARCELONA (ESP) - Bas Diederen heeft zijn beste seizoen ooit bekroond met winst op de Challenge van Barcelona. De Limburgse krachtpatser was aan de streep de Oostenrijker Georg Swoboda en de Duitser Per Bittner de baas. Relatief laat besloot de atleet uit Susteren nog een hele triathlon te doen in een jaar waarin hij zich vooral op de korte afstanden richtte. Zo won hij dit jaar het NK Olympische afstand in Veenendaal, het NK sprint in Groningen en was hij in de Eredivisiecompetitie nauwelijks te kloppen. Het enige uitstapje naar het lange werk maakte Diederen in Stein, waar hij weliswaar won maar ook twee keer flink onderuit ging.
Bij de vrouwen ging de winst naar de Britse Lucy Gossage, die eerder ook het ETU/Powerman EK in Horst op haar naam schreef. De Britse veroverde daarbij ook een plaatsje in de ranglijst van vrouwen onder de negen uur. Mirjam Weerd werd daar slechts negen minuten achter fraai tweede.

Na Veenendaal besloot Diederen alsnog een hele te doen. Vorig jaar was hem dat goed bevallen, hij werd onder meer beste debutant op Hawaii op een 25e plaats. Zondagmorgen stond hij niet geheel fit aan de de start in Calella. Toch kwam hij als vijfde uit het water van de Middellandse Zee. Op de 180 kilometer fietsen reed Swoboda liefst acht minuten weg bij een achtervolgende groep, waar Diederen soms op hangen en wurgen leek te volgen. Ook op de marathon wekte de kopman van het zo succesrijke Team4Talent aanvankelijk niet de indruk de wedstrijd nog naar zijn hand te zetten. Maar anoniem is Diederen op zijn best. Als een sluipmoordenaar slokte hij de ene na de andere tegenstander op om – met nog vier kilometer te gaan – ook de dappere Swoboda nog te passeren. In 8.20 uur kwam Diederen over de finish om direct neer te zijgen. Diederen schreef als eerste Nederlander een Challenge-triathlon op zijn naam. De laatste internationale winst op een Ironman dateert al weer van zes jaar geleden, toen Frank Heldoorn de Ironman UK won.

Weerd liep als vierde terug het strand op, waarna ze een indrukwekkend fietsonderdeel neerzette. Ze legde het fietsen dik binnen de vijf uur af en bleef daarmee de niet malse concurrentie met Lisbeth Kristensen en Gossage liefst elf minuten voor. Ontspannen begon Weerd, eerder dit jaar zesde op het EK lange afstand, aan de marathon. Ze vreesde Gossage wel, maar was vastbesloten het podium te halen. Na zeventien kilometer van de marathon kwam de Britse inderdaad onze nationaal kampioene op de halve triathlon voorbij. Maar Weerd herpakte zich snel en liep naar een stevige, dik verdiende tweede plaats, haar tweede internationale podiumplaats op een hele triathlon.

UITSLAGEN 
TRIATHLON BARCELONA (ESP)
(Ironman afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Bas Diederen       8.20.07
 2 Georg Swoboda    AUT 8.22.14
 3 Per Bittner     GER 8.22.47
 4 Miquel Blanchart   ESP 8.23.16
 5 Joe Skipper     GBR 8.23.57
 6 Anton Blokhin    UKR 8.26.22
 7 Andrej Vistica    CRO 8.28.45
 8 Fabian Conrad    GER 8.28.50
 9 Stanislav Krylov   FRA 8.31.22
10 Raul Amatriain    ESP 8.31.56
VROUWEN ----------------------------
 1 Lucy Gossage     GBR 8.58.43
 2 Mirjam Weerd       9.07.25
 3 Danielle Sammler   GER 9.11.55
 4 Lisbeth Kristensen  DEN 9.14.14
 5 Tiina Boman     FIN 9.20.43
 6 Isabelle Ferrer   FRA 9.35.56
 7 Evi Neuscheler    GER 9.42.09
 8 Julia Bohn      GER 9.43.44
 9 Tine Holst      DEN 9.46.10
10 Gurutze Frades    ESP 9.51.38
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Challenge Barcelona

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

5 reacties

 1. Kees - 1 oktober 2012:

  Wim, jouw inzet voor de triathlon is grootst! De beste stuurlui….enz.

 2. Wim van den Broek - 30 september 2012:

  Eigenlijk weet ik altijd al dat - omdat ik veel met feitjes werk - er hier en daar een oneffenheidje in zit. Met speakeren is dat ook. Soms zou ik wel eens een ‘veilige’ speaker of persdiender willen zijn. Alleen de namen opnoemen of applaus vragen? Nee toch maar niet.

 3. Maarten van Kooij - 30 september 2012:

  Schitterend van beiden! Nu ook allebei weer voor de Kona ranking in 2013?

 4. Mirjam - 30 september 2012:

  Hoi, t’is niet mijn eerste internationale podium. In 2010 was ik 3e in Winsconsin. Maar dat mag de pret niet drukken :-).
  Groetjes uit Barcelona!

 5. Wim van den Broek - 30 september 2012:

  Een tekstuele aanpassing is nog niet overgenomen, lees ik. Bas gaat dit najaar nog een hele doen: IM Cozumel.
  Het zware, maar o succesvolle seizoen wordt dus nog verlengd…