Bas Diederen wint Challenge Barcelona

Lucy Gossage - Challenge Barcelona 2012BARCELONA (ESP) – Bas Diederen heeft zijn beste seizoen ooit bekroond met winst op de Challenge van Barcelona. De Limburgse krachtpatser was aan de streep de Oostenrijker Georg Swoboda en de Duitser Per Bittner de baas. Relatief laat besloot de atleet uit Susteren nog een hele triathlon te doen in een jaar waarin hij zich vooral op de korte afstanden richtte. Zo won hij dit jaar het NK Olympische afstand in Veenendaal, het NK sprint in Groningen en was hij in de Eredivisiecompetitie nauwelijks te kloppen. Het enige uitstapje naar het lange werk maakte Diederen in Stein, waar hij weliswaar won maar ook twee keer flink onderuit ging.
Bij de vrouwen ging de winst naar de Britse Lucy Gossage, die eerder ook het ETU/Powerman EK in Horst op haar naam schreef. De Britse veroverde daarbij ook een plaatsje in de ranglijst van vrouwen onder de negen uur. Mirjam Weerd werd daar slechts negen minuten achter fraai tweede.

Na Veenendaal besloot Diederen alsnog een hele te doen. Vorig jaar was hem dat goed bevallen, hij werd onder meer beste debutant op Hawaii op een 25e plaats. Zondagmorgen stond hij niet geheel fit aan de de start in Calella. Toch kwam hij als vijfde uit het water van de Middellandse Zee. Op de 180 kilometer fietsen reed Swoboda liefst acht minuten weg bij een achtervolgende groep, waar Diederen soms op hangen en wurgen leek te volgen. Ook op de marathon wekte de kopman van het zo succesrijke Team4Talent aanvankelijk niet de indruk de wedstrijd nog naar zijn hand te zetten. Maar anoniem is Diederen op zijn best. Als een sluipmoordenaar slokte hij de ene na de andere tegenstander op om – met nog vier kilometer te gaan – ook de dappere Swoboda nog te passeren. In 8.20 uur kwam Diederen over de finish om direct neer te zijgen. Diederen schreef als eerste Nederlander een Challenge-triathlon op zijn naam. De laatste internationale winst op een Ironman dateert al weer van zes jaar geleden, toen Frank Heldoorn de Ironman UK won.

Weerd liep als vierde terug het strand op, waarna ze een indrukwekkend fietsonderdeel neerzette. Ze legde het fietsen dik binnen de vijf uur af en bleef daarmee de niet malse concurrentie met Lisbeth Kristensen en Gossage liefst elf minuten voor. Ontspannen begon Weerd, eerder dit jaar zesde op het EK lange afstand, aan de marathon. Ze vreesde Gossage wel, maar was vastbesloten het podium te halen. Na zeventien kilometer van de marathon kwam de Britse inderdaad onze nationaal kampioene op de halve triathlon voorbij. Maar Weerd herpakte zich snel en liep naar een stevige, dik verdiende tweede plaats, haar tweede internationale podiumplaats op een hele triathlon.

 UITSLAGEN TRIATHLON BARCELONA (ESP) (Ironman afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Bas Diederen 8.20.07
2 Georg Swoboda AUT 8.22.14
3 Per Bittner GER 8.22.47
4 Miquel Blanchart ESP 8.23.16
5 Joe Skipper GBR 8.23.57
6 Anton Blokhin UKR 8.26.22
7 Andrej Vistica CRO 8.28.45
8 Fabian Conrad GER 8.28.50
9 Stanislav Krylov FRA 8.31.22
10 Raul Amatriain ESP 8.31.56
VROUWEN ----------------------------
1 Lucy Gossage GBR 8.58.43
2 Mirjam Weerd 9.07.25
3 Danielle Sammler GER 9.11.55
4 Lisbeth Kristensen DEN 9.14.14
5 Tiina Boman FIN 9.20.43
6 Isabelle Ferrer FRA 9.35.56
7 Evi Neuscheler GER 9.42.09
8 Julia Bohn GER 9.43.44
9 Tine Holst DEN 9.46.10
10 Gurutze Frades ESP 9.51.38

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Challenge Barcelona