Maaike Caelers derde in WTS Triathlon Yokohama

Wissel Maaike Caelers - WTS Yokohama 2012 (foto: Delly Carr - ITU)YOKOHAMA (JAP) – Maaike Caelers is er zaterdag in Japan in geslaagd om wederom op het podium van een World Triathlon Series wedstrijd te komen. In Yokohama werd ze derde achter Lisa Norden en Anne Haug, die onderling moesten sprinten voor de winst. Dit keer pakte de sprint wel uit in het voordeel van Norden. Bij de
MANNEN
ging de winst naar de Portugees Joao Silva, die in de laatste loopronde Javier Gomez naar plaats twee verwees.

Na een paar winderige dagen was het op de wedstrijddag gunstig, met weinig wind en meer zon. Bij het zwemmen was Rachel Klamer de snelste, maar werd op korte afstand gevolgd door Sarah Groff en Emma Moffatt. Tijdens het fietsen werd de kopgroep van 19 achtervolgd door een groep van negen, waarin ook een aantal van de sterkere loopsters zaten. In de kopgroep werd echter weinig ondernomen om de achtervolgers voor te blijven, en bij het begin van de vierde ronde smolten de twee dan ook samen. Dat bleef zo tot de tweede wissel. Daarna sprongen zeven vrouwen meteen weg. In de laatste honderden meters sprong Haug als eerste weg, maar Norden wist haar snel weer terug te halen om daarna de leiding te pakken. In de enorme eindsprint kon Caelers Norden en Haug weliswaar niet meer bijbenen, maar streefde ze wel de andere vier koplopers voorbij. Ze was bij de finish stomverbaasd over haar grote doorbraak. “Ik ben zo verrast. In het begin van het jaar was ik een nobody. Niemand kende me. En nu, loop ik van het ene WK-podium naar het andere. Ongelofelijk.” In de tussenstand voor het WK is Caelers na de zilveren en bronzen plak van de 54e naar de 13e plaats gestegen. De finale is op 20 oktober in Auckland. Bondscoach John Hellemans was zeer te spreken over de prestaties van zijn pupil. “Maaike weet nu hoe dicht ze de wereldtop is genaderd. Als je dat gevoel kunt vasthouden, is alles mogelijk.” Caelers lost feitelijk in deze seizoenfase Rachel Klamer af, die in het voorjaar indrukwekkend presteerde en nu tobt met het fietsen en lopen. “Het zwemmen ging prima, voor mij het bewijs dat het er nog steeds in zit. Het fietsen was met die plotse hitte al een stuk zwaarder en bij het lopen zag ik atleten voorbij komen, die normaal nooit harder dan ik lopen.”

Marco van der Stel kon nog niet imponeren. De 20-jarige triatleet kwam als achtste uit het water, fietste mee in het voorste peleton waar tempowisselingen aan de orde van de dag waren. Bij het lopen kreeg de tweedejaars triatleet steken in de zij. Van der Stel verklaarde zijn verkrampte lopen later door het vele drinken op de fiets. “Maar het was hier zo vroeg op de dag ook zo heet. Ik geloof wel een graad of dertig. Jammer, de laatste looprondes gingen beter, maar een paar plaatsen opschuiven lukte niet meer.” De Portugees Joao Silva prolongeerde zijn Japanse overwinning. Silva werd op Spelen in Londen negende. Hij klopte de Spanjaard Gomez, die behalve het EK, het hele jaar al net naast de zege grijpt. De Rus Polyanskiy, vorige week nog winnaar van een Koreaanse World-Cup werd derde.

 UITSLAGEN ITU WTS TRIATHLON YOKOHAMA (JAP) (Olympische afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Joao Silva POR 1:48:44
2 Javier Gomez ESP 1:48:57
3 Dmitry Polyanskiy RUS 1:49:10
4 Laurent Vidal FRA 1:49:23
5 David Hauss FRA 1:49:43
6 Adam Bowden GBR 1:49:55
7 Tony Moulai FRA 1:50:11
8 David McNamee GBR 1:50:18
9 Richard Murray RSA 1:50:23
10 Hirokatsu Tayama JAP 1:50:26
VROUWEN ----------------------------
1 Lisa Norden SWE 1:59:07
2 Anne Haug GER 1:59:08
3 Maaike Caelers 1:59:12
4 Emma Moffatt AUS 1:59:16
5 Erin Densham AUS 1:59:22
6 Ashleigh Gentle AUS 1:59:25
7 Sarah Groff USA 1:59:36
8 Gwen Jorgensen USA 1:59:55
9 Barbara Riveros Diaz CHI 2:00:22
10 Gillian Sanders RSA 2:00:28

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union