Nicola Spirig pakt Olympische titel in fotofinish

LONDON (GBR) – De Olympische triathlon en Nederlandse triatleten, het is tot op heden geen gelukkige combinatie. Zo ook zaterdag bij de Olympische vrouwenwedstrijd, waarin Rachel Klamer en Maaike Caelers een ondergeschikte rol speelden. Klamer kwam al vroeg tijdens het fietsen in de achtervolgende groep terecht en kon daarna tijdens het lopen geen potten breken; Caelers miste de slag al bij het zwemmen en zag zich veroordeeld tot een achterhoedegevecht. De Olympische titel ging naar de regerend Europees kampioene Nicola Spirig, die in een zinderende eindsprint met Lisa Norden met een neuslengte verschil aan het langste eind trok. Een fotofinish moest eraan te pas komen om het verschil tussen goud en zilver duidelijk te maken. Na twee uur sporten was 0,02 seconde het verschil.

Tijdens het zwemmen in Serpentine Lake maakte de Britse Lucy Hall al snel de wedstrijd hard, met in haar zog een groep van zes die ruim los kwam van de grote groep met daarin alle grote favorieten. Met zo’n 40 seconden voor begonnen de koplopers aan de zeven fietsronden over Constitution Hill en langs Buckingham Palace. Klamer kwam in de grote groep uit het water, maar kon in de eerste fietsronde de aansluiting met de eerste achtervolgende groep niet maken en kwam in de tweede groep achtervolgers terecht.
Tegen het eind van de tweede fietsronde werden de koplopers ingerekend en ontstond er een kopgroep van 22 atletes, die elkaar daarna niet meer losliet. De groep van 18 achtervolgsters met daarin klamer keek inmiddels aan tegen een ruime minuut achterstand. Hun achterstand zou in de volgende ronden nog verder oplopen tot ruim 2,5 minuut, maar in de laatste ronde wisten ze toch nog terug te komen tot ruim 1,5 minuut. Op het slotonderdeel kon Klamer zich niet meer laten gelden en eindigde ze als 36e. Caelers finishte een kleine twee minuten later als 41e.

Het vochtige asfalt rond Hyde Park zorgde bij het fietsen voor de nodige valpartijen, waarvan ook oud-wereldkampioene Emma Moffatt het slachtoffer werd.

Anja Dittmer, bezig met haar vierde Olympische triathlon, was als eerste weg op het looponderdeel. Aan kop ontstond al snel een groep van tien atletes, die in de eerste helft van het lopen halveerde tot Spirig, Norden, Erin Densham, Andrea Hewitt en Helen Jenkins. Kort daarna moest Hewitt lossen. De eerste helft van de laatste loopronde zorgde voor wat verrassingen: eerst wist Sarah Groff opnieuw de aansluiting bij de kop te vinden, en kort daarna moest thuisfavoriete en regerend wereldkampioene Jenkins passen. In een lange sprint wist Spirig uiteindelijk nipt aan het langste eind te trekken in een foto-finish met Norden.

 UITSLAGEN OLYMPISCHE TRIATHLON LONDON (GBR) (Olympische afstand) 
VROUWEN ----------------------------
1 Nicola Spirig SUI 1.59.48
2 Lisa Norden SWE 1.59.48
3 Erin Densham AUS 1.59.50
4 Sarah Groff USA 2.00.00
5 Helen Jenkins GBR 2.00.19
6 Andrea Hewitt NZL 2.00.36
7 Ainhoa Murua ESP 2.00.56
8 Emma Jackson AUS 2.01.16
9 Jessica Harrison FRA 2.01.22
10 Kate McIlroy NZL 2.01.28

Bronnen / Links:
International Triathlon Union
Olympische Spelen 2012 London