Nicola Spirig pakt Olympische titel in fotofinish

LONDON (GBR) - De Olympische triathlon en Nederlandse triatleten, het is tot op heden geen gelukkige combinatie. Zo ook zaterdag bij de Olympische vrouwenwedstrijd, waarin Rachel Klamer en Maaike Caelers een ondergeschikte rol speelden. Klamer kwam al vroeg tijdens het fietsen in de achtervolgende groep terecht en kon daarna tijdens het lopen geen potten breken; Caelers miste de slag al bij het zwemmen en zag zich veroordeeld tot een achterhoedegevecht. De Olympische titel ging naar de regerend Europees kampioene Nicola Spirig, die in een zinderende eindsprint met Lisa Norden met een neuslengte verschil aan het langste eind trok. Een fotofinish moest eraan te pas komen om het verschil tussen goud en zilver duidelijk te maken. Na twee uur sporten was 0,02 seconde het verschil.

Tijdens het zwemmen in Serpentine Lake maakte de Britse Lucy Hall al snel de wedstrijd hard, met in haar zog een groep van zes die ruim los kwam van de grote groep met daarin alle grote favorieten. Met zo’n 40 seconden voor begonnen de koplopers aan de zeven fietsronden over Constitution Hill en langs Buckingham Palace. Klamer kwam in de grote groep uit het water, maar kon in de eerste fietsronde de aansluiting met de eerste achtervolgende groep niet maken en kwam in de tweede groep achtervolgers terecht.
Tegen het eind van de tweede fietsronde werden de koplopers ingerekend en ontstond er een kopgroep van 22 atletes, die elkaar daarna niet meer losliet. De groep van 18 achtervolgsters met daarin klamer keek inmiddels aan tegen een ruime minuut achterstand. Hun achterstand zou in de volgende ronden nog verder oplopen tot ruim 2,5 minuut, maar in de laatste ronde wisten ze toch nog terug te komen tot ruim 1,5 minuut. Op het slotonderdeel kon Klamer zich niet meer laten gelden en eindigde ze als 36e. Caelers finishte een kleine twee minuten later als 41e.

Het vochtige asfalt rond Hyde Park zorgde bij het fietsen voor de nodige valpartijen, waarvan ook oud-wereldkampioene Emma Moffatt het slachtoffer werd.

Anja Dittmer, bezig met haar vierde Olympische triathlon, was als eerste weg op het looponderdeel. Aan kop ontstond al snel een groep van tien atletes, die in de eerste helft van het lopen halveerde tot Spirig, Norden, Erin Densham, Andrea Hewitt en Helen Jenkins. Kort daarna moest Hewitt lossen. De eerste helft van de laatste loopronde zorgde voor wat verrassingen: eerst wist Sarah Groff opnieuw de aansluiting bij de kop te vinden, en kort daarna moest thuisfavoriete en regerend wereldkampioene Jenkins passen. In een lange sprint wist Spirig uiteindelijk nipt aan het langste eind te trekken in een foto-finish met Norden.

UITSLAGEN 
OLYMPISCHE TRIATHLON LONDON (GBR)
(Olympische afstand)
VROUWEN ----------------------------
 1 Nicola Spirig    SUI 1.59.48
 2 Lisa Norden     SWE 1.59.48
 3 Erin Densham    AUS 1.59.50
 4 Sarah Groff     USA 2.00.00
 5 Helen Jenkins    GBR 2.00.19
 6 Andrea Hewitt    NZL 2.00.36
 7 Ainhoa Murua    ESP 2.00.56
 8 Emma Jackson    AUS 2.01.16
 9 Jessica Harrison  FRA 2.01.22
10 Kate McIlroy    NZL 2.01.28
Bronnen / Links:
- International Triathlon Union
- Olympische Spelen 2012 London

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

8 reacties

 1. Jasper - 6 augustus 2012:

  Ik, en gezien de populariteit van wierennen, vele anderen, vind de laatste 40km van willekeurige koers leuker om te zien dan een loopwedstrijd over 10km. Morgen probeer ik als triathlon liefhebber weer zoveel mogelijk te zien maar vrees dat het fietsonderdeel weer een saaie boel wordt.

 2. Karin - 6 augustus 2012:

  @Jasper en Leo: Er is al genoeg ‘koers’ op tv met de tour en alle losse criteria. Vind jij die dan spannend? Allemaal naar elkaar kijken en uiteindelijk een massasprint. Nee, geef mij maar afgelopen zaterdag, ik zat op het puntje van mijn stoel!

 3. Armand - 6 augustus 2012:

  Ik herinner me Spirig een jaar of 10/12 terug als een ranke jonge atlete, bekijk de foto rechts maar eens.
  http://archiv.trisuisse.ch/2002/sdc/wald/index.htm
  Mooi om te zien hoe een lichaam veranderen kan.

 4. Anton - 5 augustus 2012:

  Spirig droog:

  http://www.teamtbb.com/?option=com_content&task=view&id=1452

 5. Anton - 4 augustus 2012:

  “loopwedstrijd met voorselectie” ?

  Laten we na dinsdag dat nog eens bekijken…

  Spirig was niet normaal afgetraind…Sutton rules again

 6. Rob Kw (Nijmegen) - 4 augustus 2012:

  De Olympische triathlon is pure reclame voor de sport! Als je dit teleurstellende tv sport vindt…. Uit de ITU wedstrijden van het afgelopen jaar blijkt ook weer dat elke wedstrijd anders en daarom spannend is. Je weet vooraf nooit wie er wint! Jammer dat de Nederlandse dames de aansluiting misten. Anders was het voor de Nederlandse TV kijker nog spannender geweest.

 7. Leo Meewisse - 4 augustus 2012:

  Lijkt mij een geweldig plan! welke organisatie neemt het voortouw? De huidige (stayer)triathlon is een loopwedstrijd met enige voorselectie.

 8. Jasper - 4 augustus 2012:

  Wat een teleurstellende tv sport. Vaak het zelfde; kleine verschillen met zwemmen, groot groep met fietsen en dan een loopwedstrijd.
  Ik denk dat het spannender zal worden als er bij stayerwedstrijden eerst gezwommen wordt, dan gelopen en als laatste gefietst. Dan zijn er waarschijnlijk vele kleine groepjes die echt gaan koersen zodat de wedstrijd spannender wordr.