De Jonge en Landewe winnen triathlon Klazienaveen

KLAZIENAVEEN – De zesde editie van de C1000 triathlon in Klazienaveen werd een prooi voor Marijn de Jonge uit Utrecht. De atleet uit het sponsorteam van Step One was de sterkste over de Olympische Afstand. Brigit Landewe schreef bij de dames de wedstrijd op haar naam en voegde daarmee weer een titel toe aan haar indrukwekkende palmares. De wedstrijd in Klazienaveen was de derde een reeks van vijf triathlons in het oostelijke Step One Triathlon Circuit.

De wedstrijd opende in het smalle Van Echtenskanaal. Master Johan Neevel, eerder vorige maand afgetekend winnaar in Rijssen, kwam als eerste uit het water en had teamgenoot De Jonge toen al in zijn kielzog. Op de fiets kwamen Niels Hollander en Jan Roelf Heerssema naar voren. Hollander, die dit jaar een opmerkelijke progressie heeft geboekt, reed met een tweede fietstijd naar plek drie. Heerssema, die twee weken terug een teleurstelling te verwerken kreeg door te moeten opgeven in de Ironman van Klagenfurt, reed met de snelste fietstijd van de dag naar de kop van de wedstrijd. Zijn voorsprong op Neevel bedroeg een minuut, Hollander volgde op twee minuten en De Jonge kwam pas tweeëneenhalve minuut na Heerssema de tweede wissel binnen.

De Jonge trok echter op het afsluitende looponderdeel alsnog de winst naar zich toe. Met een zeer scherpe looptijd van 33:18 had hij op de meet bijna een minuut voorsprong op Heerssema; Neevel kon in de laatste kilometer ternauwernood Hollander achter zich houden in de strijd om het brons.

Anders dan in andere triathlons kreeg Brigit Landewe dit keer toch aardig tegenstand. Marloes Koedam wist tweeëneenhalve minuut achterstand, opgelopen tijdens het zwemmen, goed te maken op de fiets. Landewe toonde zich echter weer superieur op het afsluitende looponderdeel. Koedam moest zelfs nog vrezen voor het zilver, maar in de eindsprint bleef ze de opgerukte Sandra Wassink precies een tel voor.

De achtste triathlon had een internationaal tintje door de deelname van de Pool Adam Brawata. Na het fietsen lag Kevin Sleeper nog eerste, maar Florian Schmidt wisselde sneller en begon als eerste aan het lopen. Brawata kwam als tiende terug na het fietsen, maar wist een indrukwekkende 15:45 op de klok te zetten bij het lopen. De winst bij de dames was voor alleskunner Pien Keulstra, die exact 59 minuten over de achtste triathlon deed. En waarmee zij net als haar moeder Brigit Landewe op de hoogste trede van het podium stond.

UITSLAGEN TRIATHLON KLAZIENAVEEN (Olympische afstand)