Voorlopige startlijst NK Sprinttriathlon bekend gemaakt

GRONINGEN - De voorlopige startlijsten voor het NK Sprinttriathlon, op 17 juni in Groningen, zijn vandaag vrijgegeven. Het NK wordt gehouden op 17 juni door de organisatie van de Runnersworld Speedman rondom Ruskenveen in Hoogkerk. Met de komst van de Lotto Eredivisie Triathlon was het nodig om een wachtlijstprocedure te hanteren, iets wat in lange tijd niet voorgekomen is bij een NK. Het NK kent dit jaar een sterke en brede bezetting, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Op basis van de voorlopige startlijsten zijn bij de vrouwen de ogen met name gericht op Maaike Caelers en Sarissa de Vries. De beide vrouwen uit het NTC in Sportzone Limburg sluiten komend weekeinde in Madrid het olympische kwalificatietraject af en zullen daarna, na een maandenlang verblijf in het buitenland, terugkeren naar Nederland. Caelers behaalde onlangs in San Diego haar olympische limiet, door bij de beste twaalf vrouwen te eindigen in een World Triathlon Series race. Of zij ook daadwerkelijk starten in Groningen hangt met name af van hun prestaties in Madrid en de consequenties daarvan voor eventuele deelname aan de Olympische Spelen.

Bij de mannen is Jan van Berkel vastbesloten van start te gaan in Groningen. Hij zal er ongetwijfeld op gebrand zijn om zich te tonen in Nederland. De in Zwitserland verblijvende Nederlander slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar behoort wel tot de sterke groep atleten net onder de absolute wereldtop. De concurrentie zal met name komen van nationale toppers als Bas Diederen, Youri Severin, Mark Oude Bennink, Edo van der Meer, Marco van der Stel, Evert Scheltinga en juniorenkampioen Jorik van Egdom.

Het NK Sprinttriathlon maakt deel uit van de Lotto Eredivisie Triathlon, die bestaat uit 22 mannenteams en 13 vrouwenteams van elk vier deelnemers. Deze teams strijden in vijf races om het eredivisiekampioenschap. De Runnersworld Speedman Groningen is de tweede race uit de serie.

Voor het NK Sprinttriathlon zijn de deelnemers aan de Lotto Eredivisie Triathlon automatisch geplaatst. Daarnaast zijn op basis van de vooraanmeldingen de hoogst geklasseerde atleten op de nationale ranglijst toegelaten. De NTB heeft bij de mannen vijf wildcards toegekend aan atleten die niet aan het ranking-criterium konden voldoen, maar op basis van sportief niveau een meerwaarde vormen voor het NK, bijvoorbeeld omdat ze deel uitmaken van een talentenprogramma. Bij de vrouwen was het aantal vooraanmeldingen kleiner dan het aantal startplekken, waardoor alle vooraanmelders toegelaten zijn tot de startlijst. Inschrijven voor deze startserie is daardoor ook nog altijd mogelijk, er zijn nog ca. 30 startplekken beschikbaar.

De koppeling met de Eredivisie en de wachtlijstprocedure heeft ook - niet (direct) voorziene - consequenties voor de verdeling van de nationale titels in de leeftijdscategorieën. Omdat het aantal masters (40+) in de Eredivisieteams beperkt is en er via de open inschrijving ook vrijwel geen masters voor een startplaats in aanmerking komen, is besloten in Groningen de leeftijdsindeling te hanteren zoals die ook voor het NK OD gelden. Dat betekent dat, naast de overalltitels, medailles te verdienen zijn in de leeftijdscategorieën 20+, 25+, 30+ en 35+.

Masters die wel meedoen komen hierdoor uit in de categorie 35+ (dit geldt zowel voor de mannen als voor de vrouwen). De masters hebben al wel hun eigen NK op de Olympische afstand (a.s. zaterdag in Heerenveen), maar hierdoor dit jaar dus geen apart NK op de sprintafstand. Omdat de NTB de masters hoog in het vaandel heeft staan, zal de komende tijd bekeken worden of het mogelijk is voor deze doelgroep een eigen NK sprint te organiseren, voor de lange termijn rekening houdend met de advisering hierover van de Taksforce NK’s. Zodra hier meer duidelijkheid over komt zal dit gecommuniceerd worden via de gebruikelijke kanalen.

Bronnen / Links:
- Speedman triathlon, Groningen
- Eredivisie Triathlon
- Nederlandse Triathlon Bond

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

5 reacties

 1. Things - 28 mei 2012:

  Tja, master bij 40+ oke maar die ‘age-groups’ voor senioren verschrikkelijk. Wie heeft het bedacht dat over te nemen van die ironmericanen. Bij een wedstrijd met 2000+ mensen oke maar bij een NK sprint met 100 man. Ben je tussen de 20 en de 39 dan heb je geen categorie nodig.

  Oh wacht, in Enschede was ik 14e en ook nog 2e H30+ (ik verdenk Edo er zelfs van het opgezocht te hebben). Ik ben helemaal voor categorieen, waar is mijn medaille!

 2. Hans (zelf ook ruim 40+) - 25 mei 2012:

  Ach. Hoe je het wendt of keert: het blijft een wedstrijd, en alles achter de eerste(n) blijft een strijd om des keizers baard…
  Categorie-indeling is per definitie een keuzedingetje. Op leeftijd, op gewicht, op kleur pakje, op fietsmerk, op woonplaats. Lekker belangrijk allemaal. De snelste tijden, daar gaat het om in een wedstrijd. In the end, there can be only one…. ;-)

 3. annette de bot 46 jaar - 25 mei 2012:

  jij, zeker niet maar ik wel! hou er rekening mee dat ook jij niet eeuwig jong blijft. iets meer respect voor de masters zou wel op zijn plaats zijn!

 4. Edo van der Meer - 24 mei 2012:

  Precies Gerard,
  Altijd die eeuwige masterseries. En welke senior zit er nu op te wachten om na een 14e plek gehuldigd te worden als zilveren medaille winnaar in de categorie H30+?!? Niemand toch zeker…?!

 5. GerardTvS - 24 mei 2012:

  Masters? Er kan er maar 1 de beste zijn.