Spanning in Madrid voor Nederlands triathlonteam

MADRID (ESP) – Het Nederlandse vrouwen triathlonteam gaat in Madrid aanstaande zaterdag bij de World Triathlon Series uitvechten wie er naar de Olympische spelen in London mogen. Rachel Klamer heeft de beste papieren. Zij heeft het meest consistent gepresteerd van de groep en heeft al twee keer een top-twaalf gehaald, het vereiste niveau van NOC*NSF.

Maaike Caelers verraste vriend en vijand bij de meest recente wedstrijd in San Diego, twee weken geleden, door een elfde plek te scoren en zo ook een nominatie te verdienen. Caelers is momenteel de nummer 62 op de wereldranglijst en haar klassering geeft Nederland recht op een tweede start plek in Londen. Caelers moet in Madrid haar ranking wel consolideren om die tweede startplek voor Nederland te behouden.

Daarnaast staan Sarissa de Vries en Danne Boterenbrood aan de startlijn, die er allebei op gebrand zijn om nog op het laatste moment een nominatie te verdienen. Boterenbrood, die vorig jaar een achtste plek wist te behalen tijdens de World Triathlon Series in Hamburg, heeft genoeg aan een top-zestien klassering om vormbehoud te tonen voor NOC*NSF. Boterenbrood is weer terug na een periode van ziekte en heeft zich, in tegenstelling tot de rest van de ploeg, in Nederland voorbereid op deze voor haar zo belangrijke wedstrijd. “Ik ben een tijd aan het kwakkelen geweest met mijn gezondheid, maar de laatste vijf weken gaat het weer vooruit en de trainingen voelen weer beter aan, dus ik heb er zin in,” aldus Boterenbrood. Sarissa de Vries kende een teleurstellende race in San Diego na haar hoogtestage in Arizona en is gebrand op revanche. De Vries bewees vorig jaar in Londen tijdens het olympisch testevent al dat zij het niveau van de wereldtop aan kan. Het zoeken is nu naar die ene uitschieter die haar olympische deelname kan veiligstellen.

Lisa Mensink, de veterane van het team die Nederland nog vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van Beijing, kwam in San Diego lelijk ten val bij het fietsen. Zij moest daar met een gebroken elleboog haar olympische droom laten varen. Ook Jan van Berkel, de enige hoopvolle Nederlandse kandidaat bij de
MANNEN
, heeft zijn olympische aspiraties moeten opgeven na een teleurstellend resultaat in San Diego. Hij is niet hoog genoeg geklasseerd op de wereldranglijst voor een start in Madrid en heeft zodoende geen kans meer zich nog voor Londen te kwalificeren.

De uiteindelijke Olympische deelneemsters worden pas na de race in Madrid geselecteerd. Indien Caelers de tweede Nederlandse startplek voor de OS weet te behouden en De Vries en/of Boterenbrood respectievelijk een top-12 of top-16 halen in Madrid, danwordt het een interessant verhaal voor de heren selectoren. Die zullen dan beslissen wie die tweede plek zal invullen. “Deze situatie brengt wel extra druk mee voor de dames maar zegt ook iets over de vooruitgang van deze nog jonge ploeg. Dat er uiteindelijk nog vier dames ove rzijn die allemaal een reële kansmaken zich te kwalificeren amper drie maanden voor de Olympische spelen is iets wat we twee jaar geleden niet hadden kunnen dromen,” zegt Bondscoach John Hellemans. Hellemans wil de uitkomst van de race niet voorspellen. “Belangrijk is dat Caelers die tweede startplek voor Nederland verdedigt en dan kunnen ze met zijn vieren uitvechten wie het meeste recht heeft op die twee plaatsen”, aldus Hellemans.

Bronnen / Links:
– ITU WTS Triathlon Madrid