Vierde plek Danne Boterenbrood in Pan American Cup Mexico

MAZATLAN (MEX) – Een goed uitgevoerde racestrategie bezorgde Danne Boterenbrood zaterdag een vierde plaats tijdens de ITU Pan American Cup in de Mexicaanse badplaats Mazatlan. De atlete uit Sportzone Limburg was naar Mexico gereisd om kostbare punten te verzamelen voor de wereldranglijst. Na haar mislukte race in Sydney vorige week, had Boterenbrood punten nodig om toegelaten te kunnen worden tot de World Triathlon Series in Madrid op 26 mei, haar laatste kwalificatiemogelijkheid voor de Olympische spelen. Boterenbrood keert dinsdag terug in Nederland om zich daar voor te bereiden.

Danne Boterenbrood verwierf in 2011 een olympische nominatie, na haar achtste plaats bij de World Triathlon Series in het Duitse Hamburg. De zesentwintigjarige dient dit jaar vormbehoud te tonen door een klassering bij de eerste zestien in een van de topwedstrijden van het internationale triathloncircuit. Daartoe zijn slechts drie kansen. Boterenbrood overwinterde met de rest van het Nederlands triathlonteam in Nieuw-Zeeland en leek op tijd in vorm om het seizoen sterk te beginnen. Ziekte gooide echter roet in het eten. Na een maand van weinig trainen werd de eerste kwalificatiekans in Sydney afgelopen week een domper. Boterenbrood stapte uit en wist geen punten te behalen. Daardoor zakte ze op de wereldranglijst, waarmee haar startplek in de kwalificatierace in Madrid op de tocht kwam te staan. Na haar vierde plaats in Mazatlan lijkt Boterenbrood alsnog verzekerd van een startplek op 26 mei.

De rest van het Nederlands triathlonteam bevindt zich momenteel in Sedona in de VS, waar op hoogte wordt getraind voor de volgende race in de World Triathlon Series, die plaatsvindt in San Diego op 11 mei. Voor Boterenbrood komt die race, alhoewel ze zich daarvoor in een eerder stadium al geplaatst had, te vroeg en ze laat hem dan ook bewust lopen. In overleg met bondscoach John Hellemans last de atlete een extra trainingsblok in Nederland in, om op die manier zo goed mogelijk voorbereid te kunnen starten in Madrid. Boterenbrood beseft dat het haar allerlaatste kans is op kwalificatie voor Londen. “Eén race, één kans om de droom waar te maken.”

 UITSLAGEN ITU TRIATHLON MAZATLAN (MEX) (Olympische afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Francisco Serrano MEX 1:54:48
2 Cesar Saracho MEX 1:55:03
3 Lukas Hollaus AUT 1:55:11
4 Joe Maloy USA 1:55:26
5 Carlos Arcadia MEX 1:55:33
6 Leonardo Saucedo MEX 1:55:37
7 Tommy Zaferes USA 1:56:24
8 Octavio Oliveros MEX 1:56:34
9 Vinicio Ibarra MEX 1:56:37
10 Ricardo Vega MEX 1:56:42
VROUWEN ----------------------------
1 Claudia Rivas MEX 2:08:23
2 Joanna Brown CAN 2:09:38
3 Radka Vodickova CZE 2:10:23
4 Danne Boterenbrood 2:10:35
5 Manon Letourneau CAN 2:11:05
6 Paola Diaz MEX 2:11:22
7 Andrea Barraza MEX 2:11:27
8 Allison Hooper CAN 2:11:34
9 Paola Castañeda MEX 2:12:08
10 Cecilia Perez MEX 2:12:42

Bronnen / Links:
International Triathlon Union