Sterk bezette NK’s door komst Eredivisie Triathlon

NIEUWEGEIN- De triathlonsport was in recente jaren niet verwend met overweldigende belangstelling voor nationale kampioenschappen, maar die trend wordt in 2012 doorbroken. Zowel het NK sprinttriathlon in Groningen als het NK Olympische afstand in Veenendaal krijgt te maken met een wachtlijst, waardoor de NTB voor het eerst in lange tijd gedwongen wordt keuzes te maken over de toelating van atleten. De komst van de Eredivisie Triathlon bracht dit proces in een stroomversnelling.

In de Eredvisie Triathlon komen de sterkste verenigingen en teams tegen elkaar uit in een competitie over vijf races. Zowel het NK sprint als het NK olympische afstand maakt dit jaar deel uit van deze competitie. Dat betekent een gegarandeerd aantal starters van 88 bij de mannen en 56 bij de vrouwen. Aangezien zowel in Groningen als in Veenendaal 100 startplekken voorzien zijn, ontstaat een schaarste in het aantal beschikbare plekken voor atleten zonder eredivisieteam. De NTB heeft besloten om vijf aanwijsplekken te creëren, voor atleten die geen deel uitmaken van een eredivisieteam, maar gezien hun sportief niveau wel thuis horen op een nationaal kampioenschap. De overige beschikbare plekken worden toegewezen op basis van klassering op de nationale ranking, zoals die per 1 januari 2012 opgesteld is.

De NTB is bezig met een kwaliteitsslag voor kampioenschappen in de komende jaren. Behalve verhoging van het sportieve niveau, wordt ook gewerkt aan vergroting van de uitstraling en het creëren van een ambiance die aantrekkelijk is voor publiek, sponsoren en media. Vergroting van het deelnemersaantal is al enkele jaren een wens, die nu met de komst van de Eredivisie Triathlon vervuld wordt. Het hoge sportieve niveau van deze competitie gaat daarnaast zorgen voor een kwalitatief sterk startveld.

Atleten die willen deelnemen aan één of beide NK’s wordt geadviseerd tijdig in te schrijven. Zes weken voor de betreffende race wordt de voorlopige startlijst vrijgegeven. Atleten die dan op de reservelijst terecht komen krijgen de keuze of ze daar willen blijven staan, of dat ze zich alsnog – zonder bijkomende kosten - willen afmelden, om bijvoorbeeld elders te kunnen starten. Ook atleten die denken voor een aanwijsplek in aanmerking te komen, dienen zich individueel in te schrijven voor het betreffende kampioenschap.

Voor eredivisieteams geldt dat uiterlijk zes weken voor de betreffende wedstrijd het team moet zijn ingeschreven. Per team dienen vier atleten te worden aangemeld. Overige teamleden kunnen zich individueel aanmelden voor het kampioenschap, maar worden dan beoordeeld zoals alle andere individuele inschrijvers, met toelating op basis van hun ranking. Concreet betekent dit dat de laatste inschrijfdatum voor het NK sprinttriathlon in Groningen 5 mei is, en voor Veenendaal tot 6 juli.

Bronnen / Links:
- Nederlandse Triathlon Bond

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

19 reacties

 1. Bart - 1 mei 2012:

  ik zie trouwens dat het stormloopt met die wachtlijst. Er staat al 1 iemand op de deelnemerslijst van het NK in Groningen….

 2. wim van den broek - 28 april 2012:

  By the way: het Nederlands kampioenschap 1/3e triathlon (want enige met die afstand in Nederland) in Oud Gastel telt ook al bijna 200 deelnemers. Het is de ultieme confrontatie tussen duatleten en triatleten. En misschien gaan we in de toekomst wel met Tristar in zee.

 3. Supporter - 28 april 2012:

  2011
  nk sprint 53 mannen
  nk od 37 mannen

  waar waren jullie vorig jaar dan?

 4. Tom - 28 april 2012:

  Aardige discussie, amateuristisch denkwerk = eredivisie triathlon laten starten op een NK parcours met een zeer beperkte deelnemers capaciteit. Van de 100 plaatsen worden er al 88 ingevuld, hoezo * het NK dient toegangkelijk te zijn * ?? Laat de eredivisie jongens en meisjes het lekker “uitvechten/elkaar van de weg rijden en in de weg lopen” in een eigen serie en maak maak een derde start voor ambitieuze triathleten die aan het NK sprint mee willen doen.

 5. Bart - 26 april 2012:

  de limieten van nederlandse NK’s zijn niet echt on neem bare vestingen. Ik zie dat toch bijna als open inschrijving. En de bezetting is de laatste jaren erg laag. Dus open inschrijving lijkt mij zeker niet de oplossing om een sterk en breed deelnemers veld te krijgen.
  nogmaals hulde aan de initiatiefnemers van de eredivisie.

 6. Anton - 26 april 2012:

  Ik ben het met Niels Alternatief eens.

  Voor de topper is het ook leuker - meer aanzien.

 7. henk - 26 april 2012:

  Blijft natuurlijk wel staan dat de komst van een Eredivisie voor teams een goede zaak is.
  Ik heb diverse wedstrijden volgens hetzelfde format in Duitsland (Bundesliga) en Frankrijk
  (Grand Prix) meegemaakt. Daar startten ook altijd Nederlanders voor een Frans of Duits team.

 8. henk - 25 april 2012:

  Iedereen gaat voorbij aan het feit dat de bedoelde NK’s tegenwoordig stayer NK’s zijn. En daarbij gelden maximaal aantal deelnemers, uit veiligheidsoogpunt.
  By the way: de bedoelde NK’s waren de laatste jaren in Stein altijd vol, dus…..het argument dat de eredivisie zorgt voor meer deelname moeten we echt met een korrel zout nemen.

 9. Niels Koole - 25 april 2012:

  Alternatief is vrije inschrijving.
  Daardoor wordt het nog geen “breedte nk”, want de top zal vrijwel hetzelfde zijn. Je krijgt dan echter wel een evenement dat veel meer ambiance heeft (lees ook belangstelling van pers sponsors etc) . Anders worden nk’s net zo zieltogend als de baanatletiek. Leuk zo een select groepje deelnemers maar verder volstrekt oninteressant.

 10. Things - 25 april 2012:

  Ik ben het met Bart eens. De Eredivisie lijkt me een echte aanwinst voor de Nederlandse triatlon. Geen dwingen tot eerder inschrijven maar wedstrijden op niveau met een goed deelnemersveld. Ik heb er super veel zin in, in ieder geval en gezien de animo en de reacties op internet/twitter ben ik zeker niet de enige.

  Ook de combinatie met NK’s heb ik geen problemen mee omdat die de afgelopen jaren toch maar matig gevuld waren. Starten op NK is geen recht voor iedereen, bij bijna elke sport zijn kwalificaties of limieten. Nu is er voor toppers nog steeds gelegenheid om te starten en is het vel ook nog eens gevuld. Klinkt mij als win win.

  Hopelijk kijkt de organisatie inderdaad nog even naar het punt van de 1/8 triatlons. De andere reacties vind ik vooral erg Nederlands met het neerhalen van andermans initiatieven. Kom dan met een alternatief of suggesties om het beter te doen. Dit is meer bot zagen, lekker makkelijk vanachter de PC.

 11. Bart - 25 april 2012:

  OK Niels, ik ben het niet met iedereen eens. Ik vind de eredivisie/NK combinatie erg goed! De beperkte mogelijkheid om los in te schrijven een prima oplossing om de paar toppers die geen team hebben ook mee te laten doen. Een breedtesport NK lijkt me geen meer waarde hebben.
  Het enige bezwaar is de nationale triathlon ranking gebruiken als selektie criterium. Ik hoop dat de organisatie van de NK’s en de NTB hier verstandig mee om zullen gaan.

 12. Marijn de Jonge - 25 april 2012:

  Vorig jaar hadden we tijdens het NK OD in Amsterdam een zwemlimiet van 23.00 op de 1500 meter. Lijkt me een eerlijke limiet, toon je aan dat je deze kan zwemmen en sta je niet op de ranking zoals bijv Bleek moet je gewoon kunnen deelnemen. Dit lijkt mij eerlijker dan de ranking die slechts op een aantal wedstrijden word bepaald.

  NK sprint idem

 13. niels koole - 25 april 2012:

  Beetje saaie discussie als iedereen het met elkaar eens is. Is er eigenlijk wel iemand die dit plan wel ziet zitten?

 14. Bleek - 24 april 2012:

  “in de nationale triathlon ranking worden lange afstanden wel mee geteld en sprint triathlon niet. Wel gaan we op deze ranking de selectie maken voor het NK sprint. Lijkt me geen goede zaak.”

  Aha, dus daarom kan ik mezelf niet op de ranking terugvinden - ik doe alleen sprint en 1/8e triathlons. Dus als ik het goed begrijp moet ik, als individueel atleet, indien ik me wil plaatsen voor het NK sprint 2013 dit jaar verschillende OD’s en kwart afstanden doen.

 15. niels koole - 24 april 2012:

  Te veel nietszeggende NK’s voor een select groepje deelnemers waarbij ze nu voor een individueel NK ook nog eens een teameis stellen. Moeten ze mij toch eens uitleggen waarom de belangstelling dan zou toenemen. Ik denk dat een NK een jaarlijks triatlonfeest met minimaal 400 man aan de start moet zijn waar iedere triatleet naar uitkijkt (en overigens ook aan kan meedoen, via open inschrijving). “Vroeger” had je NK Dirksland, Oisterwijk, etc. Daar moest je als topper en tobber bij zijn en dan keek je op naar de winnaars die iedereen kende. Nu is een NK voor 98% van de triatleten zo oninteressant dat 98% ook niet kan vertellen wie er Nederlands kampioen is.

 16. Anton - 24 april 2012:

  De kern van het probleem lijkt mij eerder: Teveel nietszeggende NK’s.

 17. Anton - 24 april 2012:

  “De triathlonsport was in recente jaren niet verwend met overweldigende belangstelling voor nationale kampioenschappen, maar die trend wordt in 2012 doorbroken”

  Nee hoor zeker niet,
  dit klinkt als fabrieken die zeggen de orders blijven uit, weet je wat we gaan doen, we “dwingen” de klanten eerder zich vast te leggen op productiecapaciteit voor die orders.
  Klanten moeten hun orders eerder aan ons geven, dat is de bedoeling.

  Dit heeft nog nooit gewerkt, meer regels om meer klanten te krijgen is een niet werkende strategie.

  Probeert en gij zult ondervinden.

 18. Ich bin gekke Henkie nicht - 23 april 2012:

  Mooi dat de NK’s ook in de breedte sterker bezet zijn. Alleen dan graag wel met voldoende startplaatsen voor iedereen die mee wil doen. Ik ben gestopt met basketbal omdat ik een individuele sport wilde doen. Nu moet ik lid worden van een team om mee te mogen doen aan een triathlon?

 19. Bart - 23 april 2012:

  in de nationale triathlon ranking worden lange afstanden wel mee geteld en sprint triathlon niet. Wel gaan we op deze ranking de selectie maken voor het NK sprint. Lijkt me geen goede zaak.