Horst aan de Maas klaar voor dubbel Europees Kampioenschap

HORST - Komende zondag is het Limburgse Horst aan de Maas even hèt centrum van de Europese duathlongemeenschap. Niet alleen vindt er de vertrouwde Powerman Holland plaats (en zoals gebruikelijk het NK over de lange afstand), ook is de wedstrijd de gastheer van liefst twee officiële EK’s. ’s Ochtends is de Powerman-wedstrijd tevens het ETU EK Duathlon over de lange afstand. ’s Middags strijden de junioren en neosenioren op de sprintafstand om de EK-titels. Op beide afstanden zijn er ook EK-medailles te verkrijgen voor de zogeheten agegroupers.

De organisatie van de Powerman in Horst aan de Maas heeft er op voorhand alles aan gedaan om de ETU European Championships Duathlon tot een succes te maken voor deelnemers en publiek. Met een groot deelnemersveld, bekende namen uit de duathlonsport en veel omlijstende activiteiten wordt een evenement neergezet waar de sport haar visitekaartje mee afgeeft.

Het ETU/Powerman EK over de lange afstand kondigt zich aan als een bijzonder boeiende strijd tussen een aantal topfavorieten die de laatste twee weken hebben laten zien in vorm te zijn voor het EK. Vooral wereldkampioen Joerie Vansteelant lijkt er op gebrand om na de parcoursvergissing van vorig jaar opnieuw voluit voor winst te gaan. Hij debuteerde twee weken geleden in de Tristar 111 triathlon in Mallorca, en won er meteen zijn eerste triathlon. Ook in de sterk bezette duathlon van Ruddervoorde was hij afgelopen zondag de sterkste.
Zijn voornaamste belager was zondag Pieter Rijnders. De kopman van het Scott-team won eerder al in Geluwe, maar moest Vansteelant in Ruddervoorde op de fiets laten gaan. In de slotmeters spurtte hij voorbij Kenneth Vandendriessche, één van de jonge talenten om op het EK Sprint in Horst in de gaten te houden. Rijnders debuteerde vorig jaar op de Powerman-afstand. De resultaten bleven wegens pech toen achterwege, maar de Belg is zondag wel één van de topfavorieten in Horst.
De derde Belgische kanshebber is Wim De Cort. De Belgisch kampioen op de lange afstand kwam een paar weken geleden ten val, maar bewees in het Franse Douai afgelopen weekend hier geen hinder van te ondervinden. De Cort werd vorig jaar verassend tweede in Horst, en is gebrand op een herhaling van die prestatie.
Titelverdediger Anthony Le Duey heeft zich ook klaargestoomd om zichzelf op te volgen. De Fransman won een week geleden de lange afstandswedstrijd van Saint-Pierre des Fleurs, na een lange en intense strijd met zijn landgenoot Yannick Cadalen. Die is samen met David Duquesnoy, winnaar van de duathlon van Chimay vorige week, één van de outsiders.

Van Nederlandse zijde is Wim Nieuwkerk de man om naar uit te kijken. Hij kwam wat later dan gewoonlijk in vorm en een nieuwe vierde plaats lijkt een flinke opgave te worden. Nieuwkerk is bezig aan zijn afscheidsjaar en zal alles geven voor eigen volk.

Bij de vrouwen komen veel oude bekenden aan de start. Erika Csomor uit Hongarije won in 2002 en 2007 de Powerman van Horst en is ook dit jaar een van de favorieten. De Zweedse Camilla Lindholm won de edities van 2010 en 2011 en Ulrike Schwalbe uit Duitsland was in 2005 al eens de sterkste. De Nederlandse concurrentie komt van May Kerstens, de regerend nationaal kampioene, en van Stefanie Bouma. Van de top-acht van het afgelopen WK staan liefst zeven dames aan de start in Horst.

Bronnen / Links:
- John Raadschelders
- Martijn Keijsers
- Powerman Holland, Horst aan de Maas

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.