Twee generaties Heldoorn op hoogste trede bij ATC Zwemloop

ALMERE – In een waterig lentezonnetje werd zaterdagmiddag de derde manche in het Almeers Triathlon Circuit afgewikkeld: de ATC Carenalis Zwemloop. Op de lange afstand wonnen Jarrich van Woersem en Diana Gorter. Op de middenafstand waren Michael Cornelisz en Daniëlle Spoelder de snelsten. Op de korte afstand wonnen Niek Heldoorn en Joyce Caro, beide in een parcoursrecord. Daarmee stond de jonge Heldoorn bij deze wedstrijd net als zijn vader op het erepodium. Vader Frank wist namelijk heren-40 startserie naar zich toe te trekken.

Op de lange afstand werd in drie series gestart. Alle vrouwen startten hier in de eerste serie, samen met de
MANNEN
in de categorie 50+. De vrouwen bleken hier het snelste te zwemmen. Almeerse Ilona Eversdijk kwam vlak voor Annika Fangmann het water uit, in iets meer dan 13 minuten. De snelste zwemster moest helaas na een loopronde met een bestaande blessure uitstappen. Diana Gorter begon snel met een sterke opmars en wist voor Fangmann te finishen. Mariska Visser werd hier derde.

De 40+
MANNEN
gingen als tweede van start. Hier kozen vier favorieten snel het voortouw. Menno van der Meer, Frank Heldoorn, Arnoud van Garderen en Frank Veltman kwamen in deze volgorde het water uit. Van der Meer en gaven elkaar geen strobreed toe op het looponderdeel. In een lange sprint wist Frank Heldoorn aan het langste eind.
De laatste start op de lange afstand was die van de Heren senioren. Winnaar Van Woersem zette deze serie van kop tot staart naar zijn hand. Na 100 meter zwemmen had hij al een beslissende voorsprong te pakken op onder andere Thomas Naasz en Martijn Boot. Tijdens het lopen kwam Thomas Naasz iets dichterbij, maar bleef toch nog zo’n 40 seconden achter op de winnende tijd van Van Woersem.

Op de middenafstand kwam Joost de Boer met een voorsprong van 30 seconden op een bescheiden groep het water uit. Dit leek comfortabel, echter bleek dit buiten sterke loper Michael Cornelisz gerekend. Cornelisz draaide in de eerste ronde de volgorde om maar bleek toen al veel kruit verschoten te hebben. De Boer kon hierdoor in de laatste ronde aanhaken en zorgde zo nog voor een spannende finish. Cornelisz wist dit uiteindelijk in zijn voordeel te beslissen. Bij de dames won Daniëlle Spoelder voor Christie Brouwer die hiermee eerste seniore werd. Snelste zwemster van de serie, Desiree Reekers, kwam als derde over de finish.

Op de korte (jeugd)afstand vielen wellicht de meest opmerkelijke prestaties te noteren. Niek Heldoorn ging voortvarend te werk en leidde van start tot finish. Hij deed dit in een ruim parcoursrecord en zorgde ervoor dat er twee generaties Heldoorn op het hoogste treetje plaats namen. Tweede werd Jelmer de Wolde na een sterk looponderdeel. Derde heer werd Davy Heysteeg. Davy werd echter nog vooraf gegaan door Joyce Caro. Zij bewees zichzelf een enorme dienst in het klassement door ruim de snelste zwemtijd neer te zetten en vervolgens gedecideerd naar de eerste plek toe te lopen. Ook zij wist het parcoursrecord te verbreken, zij het met precies een seconde. Lotte de Jong volgde haar, met de snelste looptijd. Romy Spoelder finishte als derde meisje.

Het Almeers Triathlon Circuit gaat verder met de ATC Knipscheer Tijdrit op
6 mei.

Bronnen / Links:
– Derek Haenen
Almeers Triathlon Circuit