Dreigende financiele strop voor organisatie Rondje Eilanden

VINKEVEEN – Het leek ze een leuke ludieke actie, maar de organisatoren van Het Rondje Elanden in Vinkeveen hebben nu spijt als haren op hun hoofd. Ter promotie van hun evenement plaatsten ze een lollig bedoeld filmpje op YouTube. “Een ode aan het rondje eilanden”, aldus initiatiefnemer Bart van der Wal. “Op de wijs van het lied ‘De Vlieger’ van André Hazes”. André was de bekendste inwoner van Vinkeveen en woonde zelfs niet ver van de start van de wedstrijd. “Het leek ons een leuke promotie voor onze zwemloop in de Vinkeveense plassen. Ook om te laten zien, dat we met onze wedstrijd een andere insteek hebben dan veel andere evenementen op de duursportkalender.” Direct aansluitend op de race volgt een avondprogramma met live muziek en eten en drinken voor deelnemers en toeschouwers.

Auteursechtenorganisatie Buma Stemra zag er echter de lol niet zo van in. Zij controleerden of was betaald voor de rechten van de gelicenseerde muziek. Toen dit niet zo bleek te zijn, stuurden zij de organisatie alsnog de rekening plus een forse boete. Van der Wal – momenteel op fietsvakantie in Frankrijk – laat weten dat hij niks begrijpt van de actie van Buma Stemra. “Ik zal het bedrag niet noemen, maar het was fors, we zijn er behoorlijk van geschrokken. Ik heb het eens nagezocht, maar je blijkt inderdaad ook rechten te moeten betalen als je een liedje naspeelt, zelfs met een andere tekst. Maar Stemra komt geld halen, op een plek waar helemaal niks te halen valt. De organisatie is puur vrijwilligerswerk, wij verdienen er geen cent aan.”

“We zijn wel actief via de social media. Een eerder YouTube filmpje met beelden van het parcours haalde best wat views. Laatst hadden we een montage van een parcoursverkenning met muziek van Hazes eronder. Die werd echter door YouTube automatisch geweigerd omdat de muziek herkend werd. Met het mooie weer van van de week, hebben we spontaan zelf deze ode opgenomen met een eigen tekst. En deze herkende YouTube niet. Logisch, want ik kan ook voor geen meter zingen! Nu blijken ze dus ook steeksproefgewijs handmatig te controleren. Je kunt nota bene op YouTube de originele ‘Vlieger’ van Hazes zo opzoeken, maar wij worden wij voor ons filmpje aangeslagen. Dat verzint je toch niet! We waren heel blij met de 100 aanmeldingen in de eerste paar weken inschrijving, maar op deze manier hebben we nog wel een paar honderd deelnemers nodig!”

De organisatie beraadt zich nu op de situatie. “Ons evenement moet natuurlijk absoluut doorgaan”, aldus mede organisator Pieter Vernooij die er zelf tijdens het opnemen spontaan een trommel bij pakte. “We willen contact zoeken met Rachel Hazes, partner van. Die ziet vast wel het ludieke ervan in, en ook dat wij helemaal geen commerciele insteek hebben.” Bij navraag bij Buma Stemra laat woordvoerder Peter Kostendijk weten dat het liedje best grappig kan zijn. “Maar daar gaat het natuurlijk niet over. Wij zijn de bevoegde instantie voor controle van om de rechten en innen van de licentiekosten voor Hazes’ productie One Four. Mevrouw Hazes krijgt weliswaar een aandeel van de hieruit gegenereerde inkomsten, maar heeft inhoudelijk niks in te brengen in de bekrachtiging van ons beleid.”

De organisatie heeft de video direct van hun website verwijderd. Een versie van het filmpje is momenteel nog hier te vinden.

UPDATE
3 april:
Zoals een aantal van onze lezers al doorhadden: dit was dus een één-aprilgrap…

Bronnen / Links:
– Bart van der Wal
Het Rondje Eilanden, Vinkeveen