Triathlons Stein en Oud Gastel vallen volgend jaar niet samen

Hoewel het Nederlandse triathlonseizoen 2012 nog moet beginnen hebben twee zuidelijke organisaties alvast afspraken gemaakt over volgend jaar. Aanleiding is het samenvallen dit jaar in juni van de triathlons van Stein en Oud Gastel. Beide organisaties betreuren het dat een van beide wedstrijden geen alternatief weekeinde heeft kunnen vinden. Daarom is alvast naar de kalender voor volgend jaar gekeken. Stein houdt de datum waarop ze dit jaar weer terugkeren, het vierde weekeinde van juni (22 en 23 juni 2013), Oud Gastel schuift een week op naar 28 en 29 juni 2013.

De terugkeer van de triathlon in Stein heeft veel triatleten blij gemaakt. De enige wedstrijd met heuse Limburgse heuvels erin, was jarenlang populair onder de triatleten. Vorig jaar kreeg de organisatie de sponsoring niet rond, waarop het evenement werd stop gezet. Een aantal enthousiaste triathlonliefhebbers waaronder Frank Heldoorn en microfonist Ruud de Haan maakte samen met de stichtingsvoorzitter Harrie Impelmans een geslaagde doorstart. De triathlon van Stein keert terug op 23 en 24 juni. “Helaas in hetzelfde weekend als de geroutineerde triathlon van Oud Gastel, maar we konden niet anders”, aldus Ruud de Haan.

Oud Gastel merkte in de eerste maanden van voorinschrijving dat het aantal deelnemers achterbleef bij voorgaande jaren en zocht de oorzaak deels in de concurrentie met Stein. Voor de Gastelse triathlon lagen alternatieve data dit jaar echter niet meer voor het oprapen. De Westbrabantse wedstrijd heeft voor dit seizoen besloten in te zetten op de breedtesport en op de jeugd, die op vrijdagavond al wedstrijdjes hebben en zaterdag het nationale jeugd- en juniorencircuit. In Stein keert de halve triathlon terug op zondag en staan de sprintwedstrijden op zaterdag in het teken van de nieuwe eredivisie.

Omdat beide wedstrijden grote ambities koesteren voor de toekomst, is achter de schermen alvast gekeken naar 2013 met als positief resultaat dat er een week tussen beide wedstrijden zit. “We hebben de intentie uitgesproken volgend jaar een lange afstand circuit in de Benelux te krijgen met de races in Stein en Oud Gastel als deelnemers.” laat Gastel-organisator Wim van den Broek weten. “Met een week verschil zullen triatleten aan beide wedstrijden kunnen deelnemen.”

Ook op de langere termijn is de intentie uitgesproken de wedstrijddata van beide triathlons op elkaar af te stemmen. Ruud de Haan vindt het wel vreemd zo ver vooruit te kijken, terwijl het eerste hernieuwde triathlonweekend in Stein nog moet plaatsvinden. “De zorgen die Oud Gastel had over haar deelnemersveld, deel ik. Maar op den duur kunnen beide wedstrijden elkaar versterken en dat komt de sport ten goede.”

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek en Ruud de Haan
Verwer & Janssen West-Brabant Triathlon Oud-Gastel
Dutch Mountains Challenge Triathlon Stein