Sydney: eerste Olympische kwalificatiewedstrijd voor Nederlands team

SYDNEY (AUS) – Aankomend weekend gaan de World Triathlon Series van start in het Australische Sydney. De race in Sydney is voor de Nederlandse ploeg de eerste van drie kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van Londen 2012. Nederland komt Down Under met zes atleten aan de start.

Bij de vrouwen zijn Rachel Klamer, Danne Boterenbrood, Lisa Mensink, Sarissa de Vries en Maaike Caelers opgenomen in de ploeg van bondscoach John Hellemans. Klamer werd onlangs vijfde bij een World Cup in Mooloolaba. “Die vijfde plek heeft mij vertrouwen gegeven”, aldus Klamer. Het parcours in Sydney is licht gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. “De bocht waar ik toen onderuit ging, is eruit gehaald, dus dat is mooi meegenomen.” Danne Boterenbrood is nog herstellende van een griep en heeft samen met coach Hellemans besloten om niet teveel verwachtingen te koesteren voor deze race. “Ik train nog steeds niet voluit, maar ik ben blij dat ik weer aan de slag kan op het hoogste niveau. Er zijn nog twee andere races in mei die meetellen voor kwalificatie, dus mijn kansen komen nog”, zo laat Boterenbrood weten.
De ervaren Mensink en ook De Vries en Caelers moeten in staat geacht worden nog voor olympische kwalificatie in aanmerking te komen. “Het raceverloop is niet altijd voorspelbaar en als je in de eerste groep zit tijdens het fietsonderdeel, dan kan er nog van alles gebeuren”, aldus De Vries. Zowel Caelers als De Vries maakte afgelopen jaar flinke progressie.

Nederland wordt bij de
MANNEN
vertegenwoordigd door Jan van Berkel . Hij kende een goede voorbereiding op het seizoen in Nieuw-Zeeland. “Ik heb geen excuses,” zo liet Van Berkel optekenen. Hij staat zaterdag op het startponton naast voormalig wereldkampioen Chris McCormack. Van Berkel beloofde hem alvast strijd.

Boterenbrood en Klamer hebben al een olympische nominatie op zak, maar dienen nog vormbehoud te tonen middels een klassering bij de beste zestien dames op de geschoonde ranking, waarin drie atleten per land worden opgenomen. Voor de overige atleten is een klassering bij de beste twaalf nodig op de geschoonde lijst, voordat aan het individuele kwalificatiecriterium is voldaan. Behalve in Sydney, kunnen de Nederlandse atleten ook in San Diego en Madrid tijdens de WTS-wedstrijden nog voor kwalificatie in aanmerking komen.

De vrouwenrace wordt gehouden op zaterdagochtend om 7.30uur EST en de
MANNEN
race om 10.30 uur EST.