Nederlandse triatletes niet dichterbij Spelen

SYDNEY (AUS) – Na de eerste van drie belangrijke triathlons en kwalificatiemomenten voor de Spelen in Londen staan de vijf Nederlandse triatletes nog met lege handen. In Sydney eindigden geen van de dames bij de top-zestien. De verwachtingen van het quintet van bondscoach John Hellemans waren hoog gespannen. Rachel Klamer had haar plek in de Olympische ploeg kunnen versterken door bij de eerste zestien te eindigen. In de aanloop naar deze wedstijd op het Olympisch parcours van 2000 was Klamer vijfde geworden in een even sterk bezette Australische World Cup.

En ook in Sydney zag het er aanvankelijk goed uit. Lisa Mensink zwom opvallend goed en stelde zich bij het fietsen in dienst van Klamer, die snel aansluiting vond bij een kopgroep van aanvankelijk 29 atletes. Om andere favorietes als Olympisch kampioene Emma Snowsill op afstand te houden, trokken de Oranje-triatletes er hard aan met bij elke ronde of Mensink dan weer Klamer op kop. In de laatste tien kilometer kwam vrijwel het hele veld toch weer samen met uitzondering van Danne Boterenbrood, die een slechte overwintering had in Oceanië en een hardnekkige griep niet de baas kon. Boterenbrood zou later uitvallen. Maaike Caelers miste de aansluiting na het zwemmen.

Nadat het grote peloton zich op de wisselzone stortte kwamen Densham, Jenkins en Hewitt als beste uit het gekrioel. Mensink viel ver terug, maar ook Klamer kon niet met de besten mee. De Denekampse finishte als 25e, negen plaatsen te laag. Erin Densham won na de World Cup in Mooloolaba nu ook de WK series voor wereldkampioene Helen Jenkins en de Nieuw-Zeelandse Andrea Hewitt. Densham liep voor eigen publiek: ze groeide op in Sydney. Voor de Oranje-selectie resteren de WK series in mei in San Diego en Madrid.

De kans dat Nederland bij de mannen de Spelen haalt, is minder groot dan bij de vrouwen. Jan van Berkel heeft net als de vijfkoppige vrouwenploeg maar drie kansen dit voorjaar. Bij de eerste gelegenheid in Sydney schoot de strijdlustige Nederlander op het lopen te kort bij de wereldtop. Hij finishte als 52e op bijna vijf minuten van de Duitse winnaar Steffen Justus. Van Berkel wist vlot de zwemachterstand van een halve minuut weg te werken op de fiets. Bij het lopen moest hij zijn meerdere erkennen in vijftig van de zeventig tegenstanders.

Ook de Australische triatleten zakten door het ijs met oud-gediende Chris McCormack als beste thuisloper op plaats 34. McCormack hoopt na zijn Ironman-sucessen op een terugkeer op Olympisch niveau in Londen.

UITSLAGEN 
WTS TRIATHLON SYDNEY (AUS)
(Olympische afstand)
MANNEN --------------------------------
 1 Steffen Justus     GER 1.51.04
 2 Richard Murray     RSA 1.51.13
 3 Laurent Vidal      FRA 1.51.15
 4 David Hauss       FRA 1.51.30
 5 Aleksander Bryunkhankov RUS 1.51.31 
 6 Ivan Vasiliev      RUS 1.51.34 
VROUWEN -------------------------------
 1 Erin Densham      AUS 2.01.29
 2 Helen Jenkins      GBR 2.01.38
 3 Andrea Hewitt      NZL 2.01.45
 4 Gwenn Jorgensen     USA 2.01.12
 5 Nicola Spirig      SUI 2.01.19
 6 Ainhoa Murua      ESP 2.02.27
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- International Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.