Selecties voor de eerstkomende EK’s bekend gemaakt

NIEUWEGEIN – Het seizoen staat nu echt op losbarsten, met komende week de eerste WCS-triathlon in Sydney op het programma, de week erop in Eilat het EK triathlon over de Olympische afstand en de week daarna in ons eigen Horst aan de Maas het EK duathlon over zowel de lange afstand als het EK sprint voor neosenioren en junioren. Voor de twee laatstgenoemde wedstrijden heeft de NTB nu de selecties bekend gemaakt.

In de Israëlische badplaats Eilat heeft technisch directeur Ardrie Berk een kleine ploeg opgesteld die in deze wedstrijd ervaring moet opdoen op het Europese strijdtoneel. Bij de elite-atleten start alleen Neiske Becks, aangezien de rest van de nationale selectie nog down under verblijft. Wel gaan er vier junioren af naar de Europese titelstrijd. Marco Akershoek en Bas de Waal starten bij de
MANNEN
, Maya Kingma en Jeanine Kocken houden de oranje-eer hoog bij de vrouwen junioren. Dit viertal mag ook van start gaan op het EK teamrelay dat als afsluiting van het raceweekend op zondag gehouden wordt. Onder leiding van talentcoaches Eric van der Linden en Peter Scheres reist de Nederlandse ploeg op 17 april af naar Eilat.

In Horst zal de Nederlandse afvaardiging logischerwijs groter zijn. Zowel op de lange afstand als in de sprintduathlon heeft de ploeg van bondscoach Armand van der Smissen een aantal sterke troeven in huis.
Op de lange Powerman-afstand bij de vrouwen komen de nummers twee en drie van de editie van 2011 namens Nederland in actie. May Kerstens, vorig jaar tweede achter de Zweedse Camilla Lindholm, en Maud Golsteyn, vorig jaar en in 2010 derde, zijn de kopvrouwen van de Nederlandse ploeg. Stefanie Bouma werd in 2011 vierde op het WK duathlon op de korte afstand en ze hoopt nu ook op de lange afstand de aansluiting bij de internationale top te bewerkstelligen. De ploeg wordt gecompleteerd door Lizette van der Vegt, Ingrid Tempert en Tineke van den Berg.
Bij de
MANNEN
wordt de ploeg aangevoerd door Wim Nieuwkerk. De routinier uit Fijnaart kende de laatste maanden blessureproblemen, maar wil er tijdens het EK in eigen land weer staan. Hij werd vorig jaar vierde in Horst. Nationaal kampioen triathlon lange afstand Dirk Wijnalda behoort ook tot de selectie, die verder bestaat uit Anton Reijerse, Michel van de Wall, Peter Res, Thomas Bruins, Alex Lamberix en Raymond van der Boom.

Het EK Sprintduathlon, dat in de vroege middag na afloop van het EK over de lange afstand wordt gehouden, kent liefst twaalf Nederlandse deelnemers. De juniorenploeg bestaat uit Anke de Boer, Lindy van Anrooij, Monique Elfrink, Pien Keulstra, Jorik van Egdom, Mark Hamersma en Bryan de Kraker. Bij de neosenioren komen Sharon Zuijdervliet, Talissa van der Fluit, Erik van der Heijden, Joep Staps en Leon Koch in actie.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond