Team Oranje start in eerste World Cup van 2012

MOOLOOLABA (AUS) – [updated] – Het Down Under verblijvende Nederlandse team zal komend weekend zijn opwachtign maken in de eerste World Cup wedstrijd van dit seizoen, in Mooloolaba. De Australische kustplaats is voor het zesde jaar op rij de openingswedstrijd van het World Cup circuit, en daarmee voor de tweede keer de opener in een Olympisch jaar. De vorige keer, in 2008, gaf de latere Olympische winnares Emma Snowsill al in Mooloolaba haar visitekaartje af. Dit jaar staat er een keur aan topatleten aan de start.

Bij de vrouwen gaan Danne Boterenbrood, Rachel Klamer, Lisa Mensink, Sarissa de Vries en Maaike Caelers een harde dobber krijgen. De vrouw waarop waarschijnlijk alle ogen op gericht zullen zijn is Andrea Hewitt, die het vorige seizoen afsloot met winst in de finalewedstrijd in Beijing en daarna nog als nabrander de uitgestelde wedstrijd van Yokohama te winnen. Of anders tweevoudig wereldkampioene Emma Moffatt, die onlangs alweer gekroond werd tot nationaal kampioene op de sprintafstand en die in Yokohama de tweede plaats pakte. In die laatsgenoemde wedstrijd eindigde Klamer als elfde.

Bij de
MANNEN
staat ook Jan van Berkel midden in een bijzonder sterk startveld, aangevoerd door drievoudig winnaar in Mooloolaba, Brad Kahlefeldt. Hij geldt als de grote favoriet, maar zal nog wel met diverse van zijn eigen landgenoten als Brian Sexton, Aaron Royle en Courtney Atkinson moeten afrekenen. Om nog maar te zwijgen van de sterke Franse en Duitse equipes. De gebroeders Brownlee ontbreken, maar met name Stuart Hayes en Will Clarke zullen er alles aan gaan doen om naast de Brownlees het derde lid te worden van Team Great Britain voor de Spelen.

De ploeg heeft zich onder coach John Hellemans sinds januari zich in Nieuw-Zeeland voorbereid op het olympische seizoen met beloftevolle resultaten in internationale sprint wedstrijden gehouden in Nieuw-Zeeland. “We gebruiken deze race ter voorbereiding op de veel belangrijkere wedstrijd in Sydney” aldus coach Hellemans. ”De atleten zullen dan ook meedoen met een persoonlijke opdracht. De resultaten kunnen mij in deze fase niet zoveel schelen, hoewel Danne Boterenbrood, Sarissa de Vries en Maaike Caelers nog wel wat punten kunnen gebruiken om een start veilig te stellen in de twee olympische kwalificatiewedstrijden in San Diego en Madrid, die volgen op de race in Sydney.” De Nederlandse nummer één, Rachel Klamer, is herstellende van een val met haar fiets. “Ik zie wel hoe het gaat” is haar commentaar. “Ik heb wel wat trainingen gemist deze laatste week door mijn val, maar ik hoop de wedstrijd redelijk goed door te komen zodat ik toch weer een beetje gevoel krijg voor die wat langere afstand na de afgelopen sprintraces”. Danne Boterenbrood, die, net als Klamer, vorig jaar al een eerste olympische nominatie heeft binnengehaald is herstellende van een milde griep en geeft ook aan de race als training te willen gebruiken. Jan van Berkel is de enige mannelijke Nederlandse vertegenwoordiger in deze Worldcup. De jonge Marco van der Stel, die de laatste twee maanden heeft gefungeerd als trainingspartner voor Jan van Berkel, doet mee aan de Continental Cup. Deze race is een categorie lager ingeschaald en wordt eveneens dit weekend afgewerkt in de Australische badplaats.

De race omstandigheden in Mooloolaba zijn zwaar. Er wordt in de open zee gezwommen, het fiets- en loopparkcours is heuvelachtig en de weersomstandigheden zijn vaak extreem warm. Momenteel wordt de Sunshine Coast, waaraan Mooloolaba ligt, echter geteisterd door hevig noodweer. In korte tijd viel meer dan 300 millimeter regen, waardoor veel straten ondergelopen zijn. Er zijn lichte twijfels over de doorgang van de race, maar lokale media berichten dat de weersvooruitzichten voor het weekend beter zijn en dat het ergste noodweer voorbij is.

Bronnen / Links:
– Martijn Keijsers, NTB-Persvoorlichter
International Triathlon Union