Sweere en Hoogeboom winnen ‘tropische’ wintertriathlon Twente

Pien Keulstra op weg naar de NK-titel bij de junioren (foto: Albert Esschendal)

ENSCHEDE – Zelden zal het contrast groter geweest zijn als op de laatste wintertriathlon van het seizoen. Het kwik steeg naar bijna twintig graden, de zon scheen voortdurend. Terwijl de mussen al haast van het dak vielen, waagden honderd triatleten zich nog eenmaal aan de loop-fiets-schaatscombinatie. In Enschede, waar de junioren hun nationaal kampioenschap betwisten, kwam bij de seniorenwedstrijd Teun Sweere als eerste aan. De voormalig Nederlands kampioen lag na het lopen vierde op anderhalve minuut van Hellas-atleet Marco Glastra. Die bouwde op de meeste tegenstanders zijn voorsprong op de fiets uit, behalve op Sweere die enkele seconden terug knabbelde. Het was onvoldoende, want Glastra bleek een minder begenadigd schaatser dan Sweere en de meeste andere finishers in de top van het klassement. Glastra’s voorsprong was echter zo groot dat hij de tweede plaats kon vasthouden. Bij de vrouwen was Roos Hoogeboom veel te sterk voor de concurrentie, die met haar winst in Twente ook haar klassementswinst in de Carvalho Custom Winter Series onderstreepte. Bij de heren ging het regelmatigheidsklassement van de wintertriatleten naar Glastra.

Bij het NK voor de jeugd en junioren ging de overall winst naar Matijn Straatsma. Hij bouwde al tijdens het lopen ruim dertig seconden marge op op Jasper van Dijk. Na het fietsen was Van Dijk weer bij Straatsma, maar die wist eenvoudig tijdens het schaatsen weg te rijden. Bij de juniores won de schaatsrevelatie van dit seizoen, Pien Keulstra. Zij was op alle onderdelen de snelste. Haar eindtijd was imponerend, gelijk aan die van Straatsma. Net als in 2011 pakte Iris Bosch het brons op haar thuisbaan in Twente. In huize Keulstra kon de vreugde niet op, aangezien bij de jeugd jongere zus Fenne winnend over de streep kwam. Bij de jongens won daar Tom Benerink. En bij de junioren B ging de winst naar Hylke van der Meer en Anouk Sanders. Van der meer liep nog gelijk op met Jerry Suyker, maar wist op de fiets licht weg te komen. Daarna kon hij de wedstrijd gecontroleerd uitrijden. Bij de meisjes verloor Sanders haar koppositie tijdens het fietsen aan Esther Walstra, maar kon in de laatste schaatsronde alsnog de titel naar zich toetrekken.

 UITSLAGEN WINTERTRIATHLON TWENTE (10L - 50F - 20S) 
MANNEN
 ---------------------------- 1 Teun Sweere 2.31.54
 2 Marco Glastra 2.33.29
 3 Tiedo Tinga 2.36.15
 4 Martin Veenhuizen 2.36.17
 5 Kor Boers 2.37.29
 6 Kevin Lek 2.39.13 VROUWEN --------------------------- 1 Roos Hoogeboom 2.48.23
 2 Grietje Hoogekamp 3.02.04
 3 Janet ten Kate 3.04.06
 4 Geertruida van Wonderen 3.14.12
 5 Brigit Landewe 3.14.16
 6 Brigit Tuinzaad 3.21.03

Bronnen / Links:
– Guido Gosselink
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Wintertriathlon Twente