Klamer knap vijfde in World Cup Mooloolaba

MOOLOOLABA (AUS) – [updated] – Het moet in augustus in Londen gebeuren, maar Rachel Klamer verschuilt zich ook in de eerste triathlons van het Olympisch seizoen niet. In de eerste World Cup van 2012 werd ze vijfde. In de eerste fietsronde had Nederlands favoriete op Olympisch eremetaal het kleine verlies bij het zwemmen op onder meer de latere winnares Erin Densham al teniet gedaan. Klamer bleef in de kopgroep met daarachter de andere Nederlandse dames De Vries, Caelers en Mensink, die later uitviel. Danne Boterenbrood ging niet van start.

De wedstrijd in Mooloolaba staat bekend om de zware omstandigheden met warme temperaturen een lastig loop en fietsparcours met veel heuvels, en ook dit jaat weer een wilde zee. Die laatste omstandigheid veroorzaakte veel slachtoffers in het vrouwenveld, waaronder de normaliter vaak goed zwemmende Sarissa de Vries en ook Maaike Caelers. Beiden verlieten vrij achterin het veld de zee en kwamen via respectievelijk de derde en vierde fietsgroep al gauw in een kansloze positie. Het lukte Lisa Mensink wel om bij de tweede groep aan te haken.

Densham was overduidelijk de vrouw van de wedstrijd. Ze kwam al als eerste uit het water. Op de fiets voegde in de eerste van de zeven fietsronden een achttal vrouwen – waaronder dus Klamer, maar ook kleppers als Andrea Hewitt, Emma Moffatt, Nicola Spirig, Liz Blatchford en Laura Bennett – zich bij haar om op de 40km een marge van 90 seconden op te bouwen. Maar daarna sprong de Australische weer weg, om niet meer terug gezien te worden. In de eerste ronde kon Nicola Spirig nog enige tijd volgen, maar moest daarna ook lossen Halverwege had Densham al 30 seconden voorsprong op Spirig, en liep daarna nog verder uit. Klamer kwam in een goede uitgangspositie van de fiets en liep de negende looptijd, resulterend in de vijfde plaats en de nodige ITU-punten.

Vorig jaar werd Klamer nog twaalfde in dezelfde race. “Ik was echt blij met hoe het zwemmen ging, we hebben veel in de zee getraind in Nieuw-Zeeland en het gaat mij duidelijk makkelijker af”, aldus de Denekampse. “Ik ga me nu richten op de race in Sydney met als doel me te kwalificeren voor Londen: dit resultaat geeft me wel vertrouwen”. Lisa Mensink stapte uit na
5 kilometer gelopen te hebben. “Dit was altijd het plan”, zegt bondscoach Hellemans: ”Lisa is herstellende van een stressfratuur in haar heup en twee weken geleden wisten we nog niet of ze zou starten dus we zijn blij dat ze deze test heelhuids heeft doorstaan. Ze is de enige in de ploeg met Olympische ervaring en ik verwacht dat ze weer volledig fit zal zijn voor de Olympische kwalificatiewedstrijden in Sydney, San Diego en Madrid de komende maanden.” Danne Boterenbrood besloot niet te starten nadat haar griepsymptomen langer aanhielden dan verwacht. “Het is beter dat ik volledig herstel zodat ik me kan richten op de race in Sydney en geen risico neem door niet helemaal fit aan zo’n zware race mee te doen”, was het commentaar van Boterenbrood.

 UITSLAGEN ITU WORLD CUP TRIATHLON MOOLOOLABA (AUS) (Olympische afstand) VROUWEN -------------------------- 1 Erin Densham AUS 2:03:32
 2 Nicola Spirig SUI 2:04:24
 3 Andrea Hewitt NZL 2:04:31
 4 Liz Blatchford GBR 2:05:17
 5 Rachel Klamer 2:05:20
 6 Daniela Ryf SUI 2:05:30
 7 Laura Bennett USA 2:05:35
 8 Gwen Jorgensen USA 2:05:40
 9 Emma Moffatt AUS 2:05:49
 10 Lisa Norden SWE 2:06:12

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-persdienst
International Triathlon Union