Nog een nieuw wetsuit met een Nederlands tintje

SANDOWN PARK (GBR) – Afgelopen weekend is er op de Britse triathlonbeurs in Surrey een nieuw wetsuit gepresenteerd: HUUB. Het merk is ontwikkeld door Huub Toussaint, gezamenlijk met zwemcoaches van het Australische SwimSmooth en het Nationaal zwemcentrum Eindhoven, waar het pak uitvoerig is getest op stroomlijning en weerstand. Toussaint is bewegingswetenschapper en zwemfanaat van het eerste uur, en al decennia verbonden met zwemvereniging de Dolfijn.

Eén bijzonder punt aan de wetsuits van HUUB is dat er verschillende typen pakken zijn voor verschillende typen zwemmers. Voor de bulk van de triatleten/zwemmers is er een pak met 3mm neopreen op het bovenlichaam en 5mm op het onderlichaam. Hiermee vergroot het pak het drijfvermogen bij de benen, die anders de neiging hebben om te zinken.
Voor de zwemmers die van nature al horizontaal in het water blijven drijven, is een wetsuit dat overal 4mm dik is. Zij hebben immers geen behoefte aan extra drijfvermogen bij de benen, en dit gelijk verdeelde wetsuit verstoort dus niet hun natuurlijke balans in het water.
Naast deze twee wetsuits is er ook nog een speciaal wetsuit voor vrouwen. Niet alleen in de vorm van een specifiek op het vrouwenlichaam afgestemde snit, maar ook in de neopreenverdeling: 3mm over het gehele lichaam. Dit omdat het vrouwenlichaam al een wat lager soortelijk gewicht heeft dan dat van de man en daarmee van nature al meer drijfvermogen heeft. Bijkomend voordeel is dat het pak nog makkelijker aan en uit te trekken is.

Vanuit de uitgebreide zwemervaring van de makers en de testfase zijn er nog diverse doordachte details in de pakken verwerkt. Een voorbeeld is het zogeheten X-O-Skeleton: de grijze zones van het pak geven ondersteuning en houden de zwemmer meer recht in het water voor betere hydrodynamica. Ook is er meer flexibiliteit bij de biceps ingebouwd zodat een hoge elleboog beter wordt ondersteund. Ook is het pak bij de kuiten flexibeler voor meer bewegingsvrijheid bij de beenslag en verminderd risico op kramp. Een ander bijzonder puntje: het pak heeft geen grip-elementen op de onderarm zoals diverse andere wetsuits. Uit hun testen kwam naar voren dat deze geen voordeel opleveren, integendeel.

Bronnen / Links:
– Frank Huisman
HUUB Design