Sergio Silva duathlon-wereldtitel ontnomen

De ITU heeft regerend wereldkampioen duathlon Sergio Silva, zijn wereldtitel ontnomen en hem voor zes maanden geschorst vanwege een dopingovertreding. De Portugees werd positief bevonden bij een test na de finish bij het WK van september 2011 in het Spaanse Gijón. Silva mag tot
9 mei geen wedstrijden meer doen en moet naast zijn gouden plak ook zijn prijzengeld inleveren.

Tijdens de dopingtest na afloop van Gijón werd bij hem de stimulerende stof demethylpentilamine (DMPA, ook bekend als methylhexaneamine ,MHEA). Silva voerde ter verdediging aan dat hij de stof moet hebben binnengekregen bij het innemen van het voedingssupplement Top Fuel Launch. Volgens zijn diëtist zou dit vrij zijn van verboden middelen, hetgeen echter niet het geval is. De hoorzitting was uiteindelijk van mening dat Silva inderdaad te goeder trouw het middel had ingenomen, maar vond evenzeer dat ze Silva langs dezelfde meetlat moesten leggen als alle andere atleten. Hij had kunnen weten van de risico’s van voedingssupplementen op dit vlak maar ging desondanks blindelings af op het oordeel van zijn diëtist.

Voor Silva staat nog beroep open bij het CAS. Of hij daar gebruik van maakt is nog niet bekend.

Bronnen / Links:
International Triathlon Union