Nederlandse triatleten zetten Olympisch jaar goed in

KINLOCH (NZL) – Ook in de tweede internationale triathlon in het Olympisch jaar, bedoeld als een Australisch-Nieuw Zeelands onderonsje hebben de Nederlandse triatleten de hiërarchie verstoord. Twee tweede plaatsen en een derde plek was de buit in de ITI sprint wedstrijd in Kinloch op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De wedstrijd was ook het kampioenschap van Oceanië, waardoor de beste triatleten uit dast werelddeel samen kwamen. DE
MANNEN
race brak open nadat topfavoriet Kris Gemmell met materiaalpech uitviel. De Oranje-triatleten Jan van Berkel en Marco van der Stel kwamen in de kopgroep van vijftien met onder meer ook voormalig Ironmanwinnaar en wereldkampioen Chris McCormack. Ex-zwemmer Van der Stel deed in de kopgroep goed werk voor Van Berkel, die goed uitgerust aan het lopen kon beginnen. Twee triatleten wisten zich bij het fietsen nog los te maken van de groep, Aaron Royle bleef buiten schot. Van Berkel was van de achtervolgende groep de sterkste loper en ook Van der Stel haalde met een vijftiende plaats zijn eerste punten op de wereldranglijst.

Bij de dames sloeg het Australische team de plank volledig mis. Na het zwemmen ontstond een kopgroep van vijf met drie Nieuw-Zeelandse en Rachel Klamer en Danne Boterenbrood. Sarissa de Vries zakte vanwege materiaalpech terug naar de achtervolgende groep. In de finale was Kate McIlroy, voormalig wereldkampioene berglopen uiteindelijk te sterk voor Klamer en Boterenbrood, die het podium completeerden. Het tweetal liet vorig jaar al in wereldbekerwedstrijden zien klaar te zijn voor Olympische deelname in Londen. De wedstrijden gecombineerd aan de trainingsperiode bij bondscoach John Hellemans in Nieuw-Zeeland bewijzen dat eens te meer.

 UITSLAGEN TRIATHLON KINLOCH (NZL) (Sprint-afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Aaron Royle AUS 58.24
2 Jan van Berkel 58.28
3 Jamie Huggett AUS 58.32
VROUWEN ----------------------------
1 Kate McIlroy NZL 1.03.53
2 Rachel Klamer 1.03.57
3 Danne Boterenbrood 1.04.02

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst