Martin Veenhuizen opnieuw winnaar Inzeller wintertriathlon

INZELL (GER) – Terwijl half Nederland zich op eigen bodem onledig hield met ijsvermaak, togen de wintertriatleten naar Zuid-Duitsland voor de Inzeller Wintertriathlon. Net als vorig jaar wist Martin Veenhuizen zaterdag de wedstrijd op zijn naam geschreven. Hij wist daarbij Kevin Lek op ruim een minuut afstand achter zich te houden. Met de winst pakte Veenhuizen ook de eerste plaats in de tussenstand van de Carvalho Custom Winter Series. Deze tiende editie van de Inzeller Wintertriathlon, die mede worrdt georganiseerd door de Stichting Wintertritahlon Assen, werd gekenmerkt door zware winterse omstandigheden. De temperatuur lag tijdens de wedstrijd op ongeveer 10 graden onder nul.

De kou speelde velen parten, maar Martin Veenhuizen wist de elementen het best te trotseren. Veenhuizen maakte het verschil op de laatste discipline, het schaatsen, maar vooral ook bij het wisselen tussen de onderdelen. Op de loopafstand en bij het fietsen bleven de twee Drentse atleten elkaar nauwlettend in het oog houden. Veenhuizen en Lek moesten op het eerste onderdeel nog allebei hun meerdere erkennen in de Oostenrijker Herbert Kreutz. De man uit Innsbruck was ook de snelste schaatser, maar de achterstand die hij bij het fietsen had opgelopen – anderhalve minuut – kon hij mede door trage wissels niet meer goedmaken.

De 43-jarige Veenhuizen was blij dat hij de eerste plek in de Winter Serie kon overnemen van de afwezige Marco Glastra. Toch beseft de Drent dat hij het steeds zwaarder gaat krijgen. “Ik had mij hier vooral gericht op het klassement van de Winter Serie en dat ik ook overallwinnaar werd is natuurlijk prachtig. Maar ik denk dat Kevin volgend jaar voor mij zit, want hij is erg goed bezig. Omdat ik geen veters in mijn schoenen gebruik, maar een clicksysteem, heb ik tussen de disciplines sneller kunnen wisselen en waarschijnlijk heb ik mijn overwinning daaraan te danken.”

De nog maar 19-jarige Lek erkende dat zijn wissels aanmerkelijk langer duren. “Martin had supersnelle wisselingen. Komende jaren moet ik dat gaan verbeteren, net als het schaatsen. Dit jaar ben ik met specifieke looptrainingen begonnen en dat werpt nu al zijn vruchten af”, aldus de Emmenaar. “Volgend jaar moet ik in ieder geval zorgen dat ik op het laatste onderdeel eerder dan Martin op het ijs sta, dan geef ik mijzelf een goede kans.”

Bij de dames was het Roos Hoogeboom die als snelste aan de finish kwam. Ze verstevigde met de overwinning haar eerste positie in de Carvalho Custom Winter Series. “Dat ik al op de eerste plaats stond, was wel een extra motivatie om naar Inzell af te reizen”, liet de 29-jarige Limburgse weten. “Het was een zware wedstrijd. Koud vooral. Ik had erg last van koude handen en ook andere ledematen waren koud, waardoor ik heel traag van schoeisel wisselde. Daarnaast zat er een erg zwaar stukje fietsen in het parcours, waar ik van de fiets af moest. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Maar ik ben wel blij dat ik mijn eerste plek in de Winter Series heb kunnen verstevigen.”

Op de korte afstand ging de winst naar Ger Inberg. Hij had vierenhalve minuut voorsprong op Arnold Brinkman en vijf minuten op Monique Elferink.

Naast de triathlon met als slotafstand schaatsen, was er ook een triathlon met als derde onderdeel langlaufen. Daar waren de ereplaatsen voor Duitse deelnemers. Op de korte afstand won Christian Knabe en op de middenafstand zegevierde Florian Holzinger.

 UITSLAGEN WINTERTRIATHLON INZELL (GER) LANGE AFSTAND (9L - 14MTB - 20S) --- 1 Martin Veenhuizen 1.53.41
 2 Kevin Lek 1.54.54
 3 Herbert Kreutz GER 1.55.34
 4 Chris Seijger 1.58.24
 5 Sjoerd Brandt 2.00.33
 6 Roos Hoogeboom 2.10.04
 7 Geke Venema 2.13.48
 8 Fokko Hendriks 2.14.35
 9 Johan Lek 2.19.45
 10 Robert van der Kaaden 2.21.39 KORTE AFSTAND (5L - 7MTB - 10S) ---- 1 Ger Inberg 1.01.47
 2 Arnold Brinkman 1.06.14
 3 Monique Elferink 1.06.38
 4 Angelique Hoogstraten 1.07.50
 5 Ronald van den Heerik 1.12.09

Bronnen / Links:
– Fred Lubbers, Stichting Wintertriathlon Assen
Inzeller Wintertriathlon