Triathlon keert terug naar Den Bosch

‘S-HERTOGENBOSCH – [updated] – Na afwezigheid van ruim tien jaar keert de triathlon terug op Bosch grondgebied. Op zaterdag 16 juni vindt in het recreatiegebied Engelermeer de eerste editie van de Bossche Business Triathlon (BBT) plaats, een kwart-triathlon die door teams van drie collega’s in estafettevorm wordt afgelegd. Daardoor staat de BBT voor ‘een toptijd met je collega’s’.

Dit jaar staat in de Brabantse hoofdstad sport hoog op de agenda. ‘s-Hertogenbosch draagt in 2012 de titel ‘Europese stad van de Sport’. Ditmaal als een bedrijfssportevenement waarbij deelname exclusief is voor bedrijven uit de regio. De BBT is vanwege de unieke formule een welkome toevoeging aan de evenementenkalender.

In de ochtend van zaterdag 16 juni verschijnen naar verwachting 100 tot 200 teams aan de start. Elk team bestaat uit drie collega’s, werkzaam bij één van de vele bedrijven in de regio ‘s-Hertogenbosch. Binnen het team legt iedere sporter één sportonderdeel af. Met een zwemparcours in het Engelermeer, een fietsparcours over de dijken in het Brabantse polderlandschap en een loopparcours dat gedeeltelijk onverhard is, ligt een uitdagende race in het verschiet.

Het idee voor de BBT is afkomstig uit Australië. In 1986 zijn ze daar begonnen met het concept van de business-triathlon en inmiddels vinden deze triathlons jaarlijks in vijf steden plaats. Alleen al de Melbourne-editie trok in 2011 zo’n 5.500 deelnemers. De combinatie van beweging, natuur, samenwerken, prestaties en sfeer geeft de business-triathlon een uniek karakter. Tegelijkertijd is het een zeer aantrekkelijke en laagdrempelige manier om kennis te maken met de triathlonsport. Deze mix heeft het organisatiecomité doen besluiten het concept van de BBT in Nederland te lanceren. Het Engelermeer bleek een uitstekende locatie om de eerste editie te laten plaatsvinden.

Dit jaar is het de bedoeling om een aansprekend en professioneel bedrijfssportevenement neerzetten. Als de ambitie van 100 tot 200 teams gehaald wordt, dan betekent dat er zo’n 300 tot 600 triatleten (in spé) enthousiast zijn gemaakt. Uiteindelijk is het streven om de BBT in omvang te laten groeien en de organisatie verder te professionaliseren. Dat betekent meer bedrijven bereiken, meer collega’s enthousiasmeren om te sporten en gezamenlijk toe te werken naar een (gezond) einddoel. De triathlon wordt hoe dan ook, na een decennium afwezigheid, weer op de kaart gezet in de regio.

UPDATE 10-02: Afgelopen week heeft de organisatie kritisch gekeken hoe zij er nu voor staan. Helaas hebben zij daarbij moeten concluderen dat 2012 voor de BBT te vroeg komt. Ze willen graag een professioneel evenement met festivalsfeer neerzetten en dit gaat voor dit jaar niet lukken in de vorm die ze voor ogen hebben. Ze richten nu hun vizier op 2013.

Bronnen / Links
– Maurice Geluk
Bossche Business Triathlon