Subsidie Holland Triathlon volgend jaar gehalveerd

ALMERE - [updated] - De subsidie vanuit Stichting Almere City Marketing aan de Holland Triathlon wordt in 2012 gehalveerd. In plaats van 120.000 euro subsidie krijgen ze in door de Stichting Almere City Marketing. Dit betekent dat de organisatie in plaats van 120.000 euro nog maar 60.000 euro krijgt.

SHT-voorzitter Laura Bouwmeester reageerde onaangenaam verrast op Omroep Flevoland. “Er is alleen in het algemeen gezegd dat er gekort ging worden. Dan denk je van ‘misschien worden wij ook wel gekort’, hoeveel dat zal zijn weet je dan niet. Maar gehalveerd worden is echt een heel ander verhaal. Niets wees daarop, ook niet in het enthousiasme dat we hebben mogen merken voor onze nieuwe plannen. Dan denk je niet dat de helft van de subsidie eraan gaat. In die zin is het een donderslag bij heldere hemel. Dan vind ik dit wel heel erg zuur.”

Volgens Bouwmeester blijft de inzet om de Holland Triathlon door te laten gaan. “Je zou kunnen denken om misschien naar één dag terug te gaan. Maar dan vallen er enkele hele leuke dingen af. Dat zou misschien de consequentie kunnen zijn.” Ze roept dan ook iedereen op om het evenement op de een of andere manier te steunen.

“Dat er gekort moet worden, dat zal dan wel. Maar dat het zo gaat, op deze manier. Dit doe je toch even niet, zo.” De SHT overweegt mogelijke juridische stappen tegen de beslissing. Ze moeten het besluit nog schriftelijk ontvangen, en gaan zich dan beraden wat ze nog kunnen doen.

Update 23-dec: Omroep Flevoland meldt dat de VVD- en PvdA-fracties in de Almeerse gemeenteraad geschrokken hebben gereageerd op het besluit om de subsidie te halveren. Raadsvragen volgen.

Bronnen / Links:
- Omroep Flevoland
- Holland Triathlon Almere

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

9 reacties

 1. Robert - 1 januari 2012:

  Belachelijke korting op het subsidiebedrag en typisch voor de Nederlandse politiek. De gemeente Almere is één grote hypocriete bende. Zeggen dat je de triathlonsport wil steunen door o.a. het RTC alle steun toe te zeggen en vervolgens het grootste sportevenment dat Almere ooit op de kaart heeft gezet, de nek om te draaien. Ik heb er geen goed woord voor over en spuug op die hypocriete Almeerse politiek.

  Ik hoop dat het stichtingsbestuur de eindjes aan elkaar kan knoppen voor het jaar 2012 en dat het ondanks alle tegenwind toch weer een mooi festijn mag worden. Voor de toeschouwers, de atleten en hun aanhang. Ik heb maar één vurige wens, laat dat mens van Jorritsma niet de wedstrijd wegschieten.

 2. Harry - 27 december 2011:

  Voor mij is 120K een astronomisch bedrag. Mij lijkt dat de subsidie “maar” een gedeelte (max kwart) van de begroting bedraagt / mag bedragen. 60K is een enorm bedrag, maar voor mij is het voor zo’n evenement moeilijk in te schatten of het ook redelijk is. Ook al is het evenement groot, mij lijkt dat het op (te) grote voet leeft, of niet de juiste prioriteiten stelt als het zo veel subsidie ontvangt en nu de helft ontvangt en dat niet genoeg (b)lijkt. Zelf vind ik 60K nog steeds veel, heel veel subsidie voor een jaarlijks evenement wat dezelfde status heeft als voorgaande jaren. dwz geen ek of wk etc.

  Daarom kan je in feite voortborduren op de bestaande kennis.

  Ik weet uit ervaring dat zo’n groot triathlonevenement veel kosten en investeringen met zich meebrengt. Maar mij lijkt dat er toch iets efficiënter kan als er dergelijke bedragen aan subsidie nodig zijn. Om te oordelen zou ik wel een begroting willen zien. Wat is er dat zo veel kosten met zich meebrengt. Uiteraard de hekken, parc ferme, tijdsregistratie, prijzengeld, verzorging, vergunningen, tenten, etc. Maar dit zijn vergelijkbare kosten die iedere triathlon van formaat in Nederland heeft. Misschien iets meer, maar uitbreiden van basismiddelen is in de marge. Het parcours is uiteraard langer, dus er zijn meer hekken en bemanning (betaald of vrijwillig) nodig. Maar de kern van het evenement verschilt niet met een andere grote tot middelgrote Hollandse triathlon.
  Wat kan er gesponsord worden? Wordt alles betaald, of worden er veel onderdelen gesponsord?

  Omdat ik alleen maar kan raden hoe de kosten geboekt staan, kan ik alleen een ongefundeerd oordeel geven. En dat is dat er ergens geld niet goed besteed wordt. Of dit keer afzien van tribunes etcetera. Even terugkeren naar de basis, en dan uitbouwen. Zie het als het vertellen van een verhaal. Zorg dat de verhaallijn klopt, en bouw naar maten je middelen in tijd en bladzijden hebt uit in details. Maar het belangrijkste is dat de atleet kan presteren.

  Eigenlijk is mijn grote vraag “wat kost t evenement en hoeveel is daarvan subsidie? En kan dit efficiënter? Waarom kost het zo veel?”

  Belangrijke noot: Ik wil de Almere triathlon absoluut niet onderuit schoffelen. Een lange afstand hoort in Nederland en draag ik daarom een warm hart toe. Sowieso iedere triathlon. En ik hoop bij de nieuwe team relay te starten. Dat is tenslotte een geweldig initiatief om het evenement levend te houden. En gewoon erg leuk.
  Uit het artikel komen alleen wat vragen en verbazingen die wat mij betreft op te lossen zijn.

 3. Jan - 26 december 2011:

  Tja, we moeten allemaal inleveren… 60K inleveren is natuurlijk een hele hap uit de begroting, maar ik ben van mening dat iedere organisatie zijn eigen broek moet op kunnen houden. Ben een groot triathlon (Almere) fan, maar er is voor de organisatie tijd genoeg om creatief te worden en deze 60K weer binnen te fietsen (sorry woord grap). Denk hierbij aan het verkopen van een naam aan bepaalde afstand. (De Bakker xxxxx ronde/bocht of ander deel vh parcours). Denk hierbij aan het verkopen van workshops door (ex) prof deelnemers. De spullen die nu geld kosten, kan je vragen of dit voortaan met een speciale korting kan, je kan dan iets terug doen door de naam vh bedrijf te vermelden. Misschien dat de provincie nog een bedrag wil bijdragen, misschien kan je gadgets verkopen. Zo kan je er nog heeeeel veeeel bedenken om toch de 60K en meer binnen te halen….

 4. Bernard - 23 december 2011:

  @JV Ik denk dat ik wel een beetje inside info heb…
  Maar het gaat hier om subsidie. Dus Extra geld, naast inschrijfgeld (300×200 hele afstand) + andere deelnemers. De meeste triathlons moeten het met minder doen en zijn minstens zo groot in deelnemers aantal. Ik vind vooral dat je als gemeente/sponsor meer uitstraling/publiciteit mag verwachten voor dat geld. 120.000 euro staat dan niet in verhouding.

 5. Martin - 23 december 2011:

  Schandalige beslissing. Korten in deze omstandigheden oke, maar 50% staat niet in verhouding. Denk dat de gemeente wel nog op andere vlakken kan korten. Neemt niet weg dat SHT er nog meer aan zal moeten doen om sponsors binnen te halen. Kleine en grote sponsoren. Alle beetjes helpen. Het zou zonde zijn als een degelijk evenement zou verdwijnen.

 6. Ks - 22 december 2011:

  Raar, de triathlon wordt naar het centrum verplaatst en als beloning halveert Citymarketing de subsidie…..

 7. JV - 22 december 2011:

  Als je van deze bedragen van je stoel valt, dan moet je er niet over oordelen. Dan heb je namelijk geen idee hoeveel het kost om een veilig, (medisch)verantwoord evenement neer te zetten. En ook al werk je met vrijwilligers en materiaalsponsors dan nog kost alles bij elkaar veel geld: denk aan transport, parkoersbeveiliging (hekken, afzetlinten, pilonen, barriers, belijning, boeien) communicatiekanalen (porto’s, zenders, bekabeling, telefoonkosten), tijdsregistratie, vergunningen (waaraan zeer hoge eisen gesteld worden), verzorgingsproducten, en zo kan ik nog een hele lijst opnoemen.

  en verder:
  Persoonlijk vind ik het ook heel slecht in Citymarketing-zin:… als er iets onlosmakelijk met Almere is verbonden is het de Holland Triathlon. Zonder triathlon bestaat Almere niet!

 8. Bernard - 22 december 2011:

  Ik val van verbazing van de stoel als ik deze bedragen lees. Ze moeten zich schamen dat ze met dit soort subsidies en inschrijfgelden uberhaubt moeite hebben om een triathlon te organiseren. Zo heel bijzonder is deze triathlon nou ook weer niet.

 9. Jeroen - 22 december 2011:

  Bijzonder, juridische stappen overwegen omdat je geen € 120.000, maar nog ‘slechts’ € 60.000 subsidie krijgt. Maar nog steeds krijg je dit bedrag gesubsidieerd. Ik snap de teleurstelling wel van de organisatie, maar het is al veel langer bekend dat iedereen, ook de provincies en gemeentes, moeten inleveren. Maar juridische stappen overwegen omdat je nog steeds geld krijgt alleen minder dan je had gehoopt of verwacht lijkt mij de wereld op z’n kop.