Newton Running / Natural Running

Het lijkt wel of we in Nederland sinds kort overspoeld worden met schoenen die geschikt zijn voor Natural Running, ChiRunning, Pose methode, Evolution Running en Real Running. Allemaal termen die in het kort gezegd min of meer op hetzelfde neerkomen. Namelijk hardlopen met een hogere pasfrequentie (180 passen per minuut) en daardoor ook een wat kortere paslengte. Het landen van de voet gebeurt niet op de hak, maar op de midvoet/bal van de voet. Niet op de tenen! Op de tenen lopen is voor sprinters en dat zijn wij niet. Wanneer de afstand langer wordt dan een paar honderd meter is het belangrijk om bij een landing op de bal van de voet wel met de hak terug naar de grond te komen om het ontspanningsmoment voor de kuitspier en de achillespees te laten plaatsvinden.

Het landen gebeurt ook onder het zwaartepunt van je lichaam in plaats van ervoor. Verder gebruikt men bij de Natural Running loopstijl de zwaartekracht om naar voren te gaan in plaats van dat je tegen de zwaartekracht ingaat zoals bij een haklanding gebeurt. Bij een haklanding rem je jezelf immers eerst af om vervolgens je weer met veel spierkracht naar voren te duwen. Dat is althans hetgeen wat men denkt te doen. Maar wanneer je tijdens het hardlopen met kracht afzet dan duw je jezelf niet naar voren, maar schuin omhoog en daardoor verspil je veel energie.

Een ander specifiek kenmerk van Natural Running is het licht hellen vanuit de enkels. Om gebruik te maken van de zwaartekracht is juist dit hellen een essentieel onderdeel van de techniek en dit hellen gaat niet op een standaard hardloopschoen waarbij de hak aanzienlijk hoger staat dan de voorvoet.

De grote gangmaker in deze hele nieuwe ontwikkeling is Newton Running. Dit Amerikaanse merk is pas sinds 2007 op de markt, maar is veel langer bezig geweest om de schoenen te ontwikkelen. Het originele idee was van Britek Footwear en is later overgenomen door en ondergebracht in Newton Running.

De gedachte achter de Newton Running schoenen is de schoenen zo maken dat ze het toelaten om een meer natuurlijke loopstijl te hanteren. En dat betekent dus volgens de principes zoals ze hierboven staan beschreven. De Newton Running schoenen zijn dan ook vrijwel vlak of helemaal vlak van zool. Dit betekent dat in tegenstelling tot de meeste andere loopschoenen er geen verschil of slechts een klein verschil zit tussen de hoogte van de hak en de voorvoet. Bij een standaard loopschoen is dit ongeveer 12 tot 16 mm, maar bij de Newton schoenen is dit afhankelijk van het model
5 mm, 3 mm, 2 mm of o mm.

Daarom kun je op een normale hardloopschoen die bedoeld is voor de haklanding geen correcte Natural Running techniek uitvoeren. Omdat je voet al in een helling staat vanwege de hoge hak ga je wanneer je je voeten vlak wilt neerzetten toch als eerste weer met de hak de grond raken omdat die hoge hak dan in de weg en dichter bij de grond zit. Zou je de onderzijde van de zool vlak op de grond willen plaatsen dan betekent dit dat je veel meer op je tenen moet gaan lopen wat weer een negatief effect heeft op de kuitspier en de achillespees.

Newton Running is niet voor niets naar Sir Isaac Newton genoemd. De 3de wet van Isaac Newton is namelijk de bewering dat er voor elke actie een gelijke, maar tegenovergestelde reactie tegenover staat. Dit principe heeft Newton Running toegepast in de schoenen. Onder de bal van de voet zitten 4 lugs (in de MV2 zijn het er 5).

Deze lugs zijn een soort blokjes die op een strak gespannen membraan bevestigd zitten en boven elke lug zit een holle kamer. Door de impact van de landing op de bal van de voet worden deze lugs onder druk de kamertjes ingeperst en geven bij het ontspannen van de voet in de richting van de volgende pas een deel van de opgeslagen energie terug. Newton’s 3rd law of motion. Wanneer je de schoenen van Newton Running voor het eerst aantrekt en er op weg wandelt dan lijkt het bijna alsof je achterover staat. Dat gevoel verdwijnt echter wanneer je met de schoenen gaat hardlopen. Dan voel je de lugs onder je voet ‘werken’ en geven ze een aparte sensatie tijdens het lopen. Mede door deze lugs voel je ook sneller wanneer je vervalt in je oude loopstijl en weer richting de hak gaat omdat dit aparte gevoel dan minder wordt.

Er bestaan nogal wat misverstanden over de schoenen van Newton Running. Je zou er blessures door krijgen, kuit- en achillespeesklachten en ze zouden veel sneller slijten dan andere merken. Beweringen die echter niet corrrect zijn mits je wel de juiste loopstijl en techniek hanteert. Dus als je een fervent haklander bent en je deze stijl wilt aanhouden dan moet je geen Newton schoenen gaan gebruiken. Dan krijg je inderdaad kuit- en achillespeesklachten. En ja , dan slijten ze ook veel sneller. Zoals op de afbeelding hierboven is te zien. Maar dat heeft dan niets te maken met de kwaliteit van de schoenen, maar meer met het feit dat je de schoenen gebruikt met de verkeerde techniek. Gebruik je de juiste techniek dan gaan Newton Running schoenen -en Natural Running schoenen in het algemeen- langer mee dan standaard loopschoenen die ontwikkeld zijn voor de haklanding. Dat heeft mede te maken met het feit dat je bij de Natural Running methode meer gebruik maakt van de dempende eigenschappen van het lichaam en minder afhankelijk bent van de demping van de schoen.

Maar het overstappen naar een Newton Runnning schoen gaat niet vanzelf. Als je er voor voelt om deze loopstijl te proberen of wilt aannemen dan moet je de haklanding afleren. Ik schrijf bewust niet dat je de Natural Running techniek moet aanleren. Dat kun je namelijk al. Alleen niet als je schoenen aan hebt. Maar wanneer je met blote voeten op een harde vloer een stukje gaat hardlopen dan zul je geen enkele pas hard op je hiel landen. Je gaat automatisch en instinctief op de bal van de voet landen. Het lichaam weet dus best hoe het moet. Alleen zodra je schoenen aantrekt ben je dat gevoel kwijt en vervallen de meeste lopers in de haklanding omdat de schoenen dit toelaten en de voetsensoren niets meer voelen door de dikke zolen. En dit moet je afleren. Dat gaat stapsgewijs en dien je voorzichtig en geleidelijk te doen zodat je banden en pezen kunnen wennen aan de nieuwe houding en loopstijl en ook sterker worden. Het liefst onder begeleiding van een Natural Running of ChiRunning trainer zodat je gewezen kunt worden op de eventuele fouten in stijl en houding. Een ander goed voorbeeld van je lichaams instinctieve actie/reactie is ’touwtje springen’. Geen mens die dat op zijn hielen gaat doen. Automatisch doe je dit op de bal van je voet omdat je lichaam dan de opgeslagen energie in de pezen kan teruggeven in de reactie. Na een paar sprongen blijf je bijna als vanzelf ’veren’ op de bal van je voet.

 

De collectie van Newton Running bestaat uit verschillende modellen:

De Sir Isaac:

Persoonlijk is dit naar mijn smaak de minste in de collectie.
5 Mm is eigenlijk teveel verschil om een echte Natural Running schoen te zijn, maar het meest vervelende van deze schoen is dat er een enorme teensprong in zit. Je ziet duidelijk dat de schoenen in de voorvoet enorm omhoog staan en dat is juist niet zoals je dat zou willen bij Natural Running. De enige schoen die ook in een trail versie verkrijgbaar is.

De Performance modellen: Gravity en Motus:

De Motus zou hierbij de zogenaamde stabielere uitvoering moeten zijn, maar dat is grotendeels flauwekul. Het verschil in de mediale hardheid en de rest van de zool is zo weinig dat het geen enkele invloed heeft op de stabiliteit van de schoen. Dat is ook niet noodzakelijk omdat pronatie zoals die aanwezig is bij een hoop haklanders ook veroorzaakt wordt door de haklanding en veel minder aanwezig is bij midvoet/bal van de voet landers. Beide modellen kunnen dan ook als neutrale schoenen worden beschouwd. In deze modellen is het verschil tussen de hak en de voorvoet 3 mm. Voor de meeste lopers is dit de ideale schoen om de overstap te maken naar Natural Running.

De Lightweight modellen: Distance, Distance s en de Distance U:

Dit zijn qua zool opbouw schoenen die gelijk zijn aan de Performance modellen, maar hebben op de hak geen slijtrubber zitten. Ze zijn ook nog 1 mm vlakker en hebben dus een hak tot voorvoet verschil van
2 mm. Qua zool hardheid / demping verder identiek aan de Performance modellen.

De MV2 racer:

Dit model is onlangs al op http://triathlon226.wbprg.pw getest en is de enige schoen in het assortiment van Newton Running die geheel vlak is. Er is geen verschil tussen de hak en de voorvoet. De hele zool is 1,6 cm dik. De uitgebreide review vind je hier.

Ben je geïnteresseerd en wil je de schoenen van Newton Running vrijblijvend een keer proberen dan is er op 17 dec. een Natural Running clinic waarbij er testschoenen van Newton Running aanwezig zijn. Meer informatie hierover vind je op de site van Tri-Run. Verder kun je de Newton Running schoenen ook testen bij Het Loopcentrum in Horst.