Newton Running / Natural Running

Het lijkt wel of we in Nederland sinds kort overspoeld worden met schoenen die geschikt zijn voor Natural Running, ChiRunning, Pose methode, Evolution Running en Real Running. Allemaal termen die in het kort gezegd min of meer op hetzelfde neerkomen. Namelijk hardlopen met een hogere pasfrequentie (180 passen per minuut) en daardoor ook een wat kortere paslengte. Het landen van de voet gebeurt niet op de hak, maar op de midvoet/bal van de voet. Niet op de tenen! Op de tenen lopen is voor sprinters en dat zijn wij niet. Wanneer de afstand langer wordt dan een paar honderd meter is het belangrijk om bij een landing op de bal van de voet wel met de hak terug naar de grond te komen om het ontspanningsmoment voor de kuitspier en de achillespees te laten plaatsvinden. Het landen gebeurt ook onder het zwaartepunt van je lichaam in plaats van ervoor. Verder gebruikt men bij de Natural Running loopstijl de zwaartekracht om naar voren te gaan in plaats van dat je tegen de zwaartekracht ingaat zoals bij een haklanding gebeurt. Bij een haklanding rem je jezelf immers eerst af om vervolgens je weer met veel spierkracht naar voren te duwen. Dat is althans hetgeen wat men denkt te doen. Maar wanneer je tijdens het hardlopen met kracht afzet dan duw je jezelf niet naar voren, maar schuin omhoog en daardoor verspil je veel energie. Een ander specifiek kenmerk van Natural Running is het licht hellen vanuit de enkels. Om gebruik te maken van de zwaartekracht is juist dit hellen een essentieel onderdeel van de techniek en dit hellen gaat niet op een standaard hardloopschoen waarbij de hak aanzienlijk hoger staat dan de voorvoet.

De grote gangmaker in deze hele nieuwe ontwikkeling is Newton Running. Dit Amerikaanse merk is pas sinds 2007 op de markt, maar is veel langer bezig geweest om de schoenen te ontwikkelen. Het originele idee was van Britek Footwear en is later overgenomen door en ondergebracht in Newton Running. De gedachte achter de Newton Running schoenen is de schoenen zo maken dat ze het toelaten om een meer natuurlijke loopstijl te hanteren. En dat betekent dus volgens de principes zoals ze hierboven staan beschreven. De Newton Running schoenen zijn dan ook vrijwel vlak of helemaal vlak van zool.  Dit betekent dat in tegenstelling tot de meeste andere loopschoenen er geen verschil of slechts een klein verschil zit tussen de hoogte van de hak en de voorvoet. Bij een standaard loopschoen is dit ongeveer 12 tot 16 mm, maar bij de Newton schoenen is dit afhankelijk van het model 5 mm, 3 mm, 2 mm of o mm.

 

 

Daarom kun je op een normale hardloopschoen die bedoeld is voor de haklanding geen correcte Natural Running techniek uitvoeren. Omdat je voet al in een helling staat vanwege de hoge hak ga je wanneer je je voeten vlak wilt neerzetten toch als eerste weer met de hak de grond raken omdat die hoge hak dan in de weg en dichter bij de grond zit. Zou je de onderzijde van de zool vlak op de grond willen plaatsen dan betekent dit dat je veel meer op je tenen moet gaan lopen wat weer een negatief effect heeft op de kuitspier en de achillespees.

Newton Running is niet voor niets naar Sir Isaac Newton genoemd. De 3de wet van Isaac Newton is namelijk de bewering dat er voor elke actie een gelijke, maar tegenovergestelde reactie tegenover staat. Dit principe heeft Newton Running toegepast in de schoenen. Onder de bal van de voet zitten 4 lugs (in de MV2 zijn het er 5). Deze lugs zijn een soort blokjes die op een strak gespannen membraan bevestigd zitten en boven elke lug zit een holle kamer. Door de impact van de landing op de bal van de voet worden deze lugs onder druk de kamertjes ingeperst en geven bij het ontspannen van de voet in de richting van de volgende pas een deel van de opgeslagen energie terug. Newton’s 3rd law of motion. Wanneer je de schoenen van Newton Running voor het eerst aantrekt en er op weg wandelt dan lijkt het bijna alsof je achterover staat. Dat gevoel verdwijnt echter wanneer je met de schoenen gaat hardlopen. Dan voel je de lugs onder je voet ‘werken’ en geven ze een aparte sensatie tijdens het lopen. Mede door deze lugs voel je ook sneller wanneer je vervalt in je oude loopstijl en weer richting de hak gaat omdat dit aparte gevoel dan minder wordt.

Er bestaan nogal wat misverstanden over de schoenen van Newton Running. Je zou er blessures door krijgen, kuit- en achillespeesklachten en ze zouden veel sneller slijten dan andere merken. Beweringen die echter niet corrrect zijn mits je wel de juiste loopstijl en techniek hanteert. Dus als je een fervent haklander bent en je deze stijl wilt aanhouden dan moet je geen Newton schoenen gaan gebruiken. Dan krijg je inderdaad kuit- en achillespeesklachten. En ja , dan slijten ze ook veel sneller. Zoals op de afbeelding hierboven is te zien. Maar dat heeft dan niets te maken met de kwaliteit van de schoenen, maar meer met het feit dat je de schoenen gebruikt met de verkeerde techniek. Gebruik je de juiste techniek dan gaan Newton Running schoenen -en Natural Running schoenen in het algemeen- langer mee dan standaard loopschoenen die ontwikkeld zijn voor de haklanding. Dat heeft mede te maken met het feit dat je bij de Natural Running methode meer gebruik maakt van de dempende eigenschappen van het lichaam en minder afhankelijk bent van de demping van de schoen.

Maar het overstappen naar een Newton Runnning schoen gaat niet vanzelf. Als je er voor voelt om deze loopstijl te proberen of wilt aannemen dan moet je de haklanding afleren. Ik schrijf bewust niet dat je de Natural Running techniek moet aanleren. Dat kun je namelijk al. Alleen niet als je schoenen aan hebt. Maar wanneer je met blote voeten op een harde vloer een stukje gaat hardlopen dan zul je geen enkele pas hard op je hiel landen. Je gaat automatisch en instinctief op de bal van de voet landen. Het lichaam weet dus best hoe het moet. Alleen zodra je schoenen aantrekt ben je dat gevoel kwijt en vervallen de meeste lopers in de haklanding omdat de schoenen dit toelaten en de voetsensoren niets meer voelen door de dikke zolen. En dit moet je afleren. Dat gaat stapsgewijs en dien je voorzichtig en geleidelijk te doen zodat je banden en pezen kunnen wennen aan de nieuwe houding en loopstijl en ook sterker worden. Het liefst onder begeleiding van een Natural Running of ChiRunning trainer zodat je gewezen kunt worden op de eventuele fouten in stijl en houding. Een ander goed voorbeeld van je lichaams instinctieve actie/reactie is ’touwtje springen’. Geen mens die dat op zijn hielen gaat doen. Automatisch doe je dit op de bal van je voet omdat je lichaam dan de opgeslagen energie in de pezen kan teruggeven in de reactie. Na een paar sprongen blijf je bijna als vanzelf ’veren’ op de bal van je voet.

De collectie van Newton Running bestaat uit verschillende modellen:

De Sir Isaac:

Persoonlijk is dit naar mijn smaak de minste in de collectie. 5 Mm is eigenlijk teveel verschil om een echte Natural Running schoen te zijn, maar het meest vervelende van deze schoen is dat er een enorme teensprong in zit. Je ziet duidelijk dat de schoenen in de voorvoet enorm omhoog staan en dat is juist niet zoals je dat zou willen bij Natural Running. De enige schoen die ook in een trail versie verkrijgbaar is.

De Performance modellen: Gravity en Motus:

De Motus zou hierbij de zogenaamde stabielere uitvoering moeten zijn, maar dat is grotendeels flauwekul. Het verschil in de mediale hardheid en de rest van de zool is zo weinig dat het geen enkele invloed heeft op de stabiliteit van de schoen. Dat is ook niet noodzakelijk omdat pronatie zoals die aanwezig is bij een hoop haklanders ook veroorzaakt wordt door de haklanding en veel minder aanwezig is bij midvoet/bal van de voet landers. Beide  modellen kunnen dan ook als neutrale schoenen worden beschouwd. In deze modellen is het verschil tussen de hak en de voorvoet 3 mm. Voor de meeste lopers is dit de ideale schoen om de overstap te maken naar Natural Running.

De Lightweight modellen: Distance, Distance s en de Distance U:

 

Dit zijn qua zool opbouw schoenen die gelijk zijn aan de Performance modellen, maar hebben op de hak geen slijtrubber zitten. Ze zijn ook nog 1 mm vlakker en hebben dus een hak tot voorvoet verschil van 2 mm. Qua zool hardheid / demping verder identiek aan de Performance modellen.

De MV2 racer:

Dit model is onlangs al op triathlon226.nl getest en is de enige schoen in het assortiment van Newton Running die geheel vlak is. Er is geen verschil tussen de hak en de voorvoet. De hele zool is 1,6 cm dik. De uitgebreide review vind je hier.

Ben je geïnteresseerd en wil je de schoenen van Newton Running vrijblijvend een keer proberen dan is er op 17 dec. een Natural Running clinic waarbij er testschoenen van Newton Running aanwezig zijn. Meer informatie hierover vind je op de site van Tri-Run. Verder kun je de Newton Running schoenen ook testen bij Het Loopcentrum in Horst.       

 

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

17 reacties

 1. Rick - 4 februari 2012:

  Ik heb een paar newtons gekocht dec 2011.
  Eind Jan 10km gelopen in 42min daar waar ik normaal 45 min loop (asics kayano).
  Dus zeer tevreden met de newtons.
  Rick…

 2. Peter Bos - 6 januari 2012:

  Ik heb ook Newtons gehad. In het begin liepen ze wel lekker, maar na verloop van tijd ging dat snel achteruit. Ik loop wat over de buitenkant van mijn voet waardoor de blokjes niet egaal slijten. Hierdoor wordt alles instabiel en dus gevaar voor blessures, waar ik dan ook last van kreeg. Ook het boven-gaas-materiaal scheurde al snel op de rand van de binnenzool waardoor ik met naald en draad aan de slag moest om het een beetje heel te houden.
  De prijs/kwaliteit verhouding vond ik daardoor beneden peil. Momenteel loop ik op Nike Free 3.0 (de dunne dus) en die bevallen mij uitstekend. Dit is een zeer lichte en flexibele schoen, totaal ongeschikt voor haklanding :) en zeer redelijk geprijsd (max.rond €100,00). Daar kan wat mij betreft geen Newton tegenop.

 3. Omar - 22 december 2011:

  Natural Running Form Tips: Balance and Lean.

  http://www.youtube.com/watch?v=prStowbVylE

 4. Omar - 20 december 2011:

  Hoi Jeroen, Bedankt voor je advies. Ik zal zeker kijken of ik er mijn voordeel mee kan doen. Hoe komt het dat de voorkant (teen kant zeg maar)van de lugs (actuators)onder zowel de racers als de Gravity ook slijt tezamen met de hak? Als ik uitsluitend op de hak zou landen dan zouden de lugs heel moeten blijven zou ik denken. Of gebeurt er meer onder de zool dat ik over het hoofd zie. Wat is je ervaring met lopen op droog zand? lopen je schoenen ook vol met zand via de sterk open struktuur van de bovenkant van de schoen?
  [reactie Jeroen]Omar, slijtage aan de lugs is in dit geval heel ‘normaal’ omdat je bij een haklanding ook een voorvoetafzet hebt. Omdat je lichaam eerst de remmende werking van de haklanding ervaart zal je daarna met spierkracht weer proberen de snelheid op gang te proberen te brengen en geeft dat deze slijtage op de lugs. Een juiste natural running techniek laat geen haklanding zien en ook geen tot snelheden van ongeveer 14 per uur zelfs geen echte afzet. Slechts het optillen van het been en gebruik makend van de zwaartekracht waardoor je met de juiste techniek automatisch in de volgende pas valt. Kortom, je loopt op een midvoet/bal van de voet landing schoen terwijl je nog echt een haklanding met alle kenmerken van dien hebt. Kijk eens op de youtube filmpjes van Newton Running of op http://www.naturalrunningtraining.com

 5. Omar - 19 december 2011:

  Ik heb sinds 5 maanden 2 paar Newtons om af te kunnen wisselen tussen trainen en wedstrijdjes lopen. De gele Racers slijten erg snel. Vooral de hak is na een paar loopjes behoorlijk versleten. De blauwe Gravity trainers heeft daar minder last van omdat het van harder materiaal is gemaakt. Het was zeker even wennen aan deze schoen. Veel last van de kuitspieren gehad, maar wordt nu wel minder. Rustig overstappen is dus een goed advies. Goede dingen krijg je immers niet zomaar!. Om de slijtage van de zolen tegen te gaan heb ik een tip voor de Newton fans. : Met Shoe goo schoenen “lijm” kun je de slijtage van je schoenen behoorlijk tegen gaan. Neem wel de transparante versie en niet de zwarte versie. Shoe goo is een zachte schoenen lijm met elastische en dus verende eigenschappen waardoor je de Newton technologie niet helemaal verliest. In USA kun je 3 keer 100 ml Shoe goo voor ca. Euro 30,00-40,00 bestellen. Aangezien 1 paar Newtons al gauw rond de 160 euro kost, kun je je winst snel tellen. Goede review overigens. Het dragen van Newtons maakt je aumatisch bijna 1-2 minuten sneller op je 10k. En nee, heb geen Newton en of Shoe Goo aandelen. Ik vind het gewoon leuk om info te delen met mede hardlopers.
  [reactie Jeroen] Beste Omar, omdat je na enkele loopjes behoorlijke slijtage hebt aan de hak van de Distance is dat een teken dat je de juiste techniek en loopstijl (nog) niet beheerst voor de Newton schoenen. Je maakt immers nog teveel haklanding waardoor deze slijtage ontstaat. Dat de slijtage minder is bij de Gravity is logisch omdat de hak daar wel is voorzien van slijtrubber. Maar werken met ShoeGoo is niet de juiste oplossing. Het verbeteren van je techniek en loopstijl wel. Wil je je loopstijl verbeteren dan kun je kijken bij de tips op bijv. http://www.naturalrunningtraining.com of contact opnemen met een goede natural running trainer. Maar blijven lopen met een haklanding op Newton schoenen is voor de meeste lopers vroeg of laat vragen om klachten. Wanneer je de techniek goed beheerst zou je op een Distance zonder noemenswaardige hakslijtage 1000 km moeten kunnen weglopen.

 6. Jeffrey - 12 december 2011:

  Leuk en leerzaam artikel! maar wanneer stopt het toch eens met het gezeur over reclame. als je het niks vind, lees het dan niet.

 7. Bleek - 9 december 2011:

  Interessant artikel. Ik heb zelf geen Newtons en ik ben van mening dat de soort schoenen geen voorwaarde zijn voor een natuurlijke loopstijl, onder andere omdat die loopstijl al in iedereen zit - zoals ook in het artikel terug te vinden is. Wat betreft de uitspraak dat de niet-Newton loopschoenen specifiek voor de haklanding zijn gemaakt: ik ken voldoende atleten die geen haklanding hebben en ook geen Newtons of Saucony Kinvara’s (of Mirage). Uiteraard ben ik er daar zelf een van :) Tevens vind ik ook dat je wel kan proneren bij de middenvoetlanding en dat wordt nogal gebagatelliseerd bij de Performance modellen. Zie ook http://www.youtube.com/watch?v=X6Q_TIuf_ZI rond de 2:20 voor middenvoetlanding inclusief pronatie. Altijd leuk, slow motion filmpjes!

  [Reactie Jeroen] Er lopen idd genoeg atleten rond die geen haklanding hebben en toch op een schoen lopen die ontwikkeld is voor een haklanding. Je schrijft dat die loopstijl toch al in iedereen zit. Dat is ook precies wat ik schrijf. Alleen is de stand van de enkel dan anders dan zoals die zou moeten zijn. Verder heb je het artikel niet helemaal goed gelezen. Ik schrijf niet dat er bij de midvoet/bal van de voet landing geen pronatie beweging zou zijn. Ik schrijf dat de pronatiebeweging minder groot is dan bij de haklanding. Pronatie is niet fout of slecht. Integendeel, het is zelfs goed om een bepaalde mate van pronatie te hebben omdat pronatie een reactie van het lichaam is om schokken op te vangen. En de meeste lopers hebben een bepaalde mate van pronatie, ook bij een midvoet/bal van de voet landing. Alleen kan over-pronatie, wat vaak ook veroorzaakt wordt door een haklanding, wel tot klachten lijden.

 8. Bernard - 9 december 2011:

  Als adverteerder (en concollega van Jeroen) lees ik zijn bijdragen altijd geinteresseerd en kritisch door. En ik vind dat Jeroen zich netjes houdt wat betreft reclame voor zijn eigen toko. Maar voor al zijn input mag hij ook wel iets terug ontvangen.

  Ik heb zelf overigens een klein stukje op de MV2 gelopen, maar het is niet mijn schoen. Ik vind de ‘blokjes’ onder de voorvoet erg aanwezig. Ook ben ik van mening dat voor langere afstanden een hak van belang blijft. Bij velen zullen de achillespezen en kuitspieren dat waarderen. Want ook een topper als Graig Alexander land na verloop van tijd op de hak. Ga maar eens Youtuben.

  [Reactie Jeroen] Hallo Bernard, je hebt op zich gelijk. Ik heb ook gezien dat Crowie soms met de hak als eerste de grond raakt. Dit gebeurt vaak bij vals plat omlaag en bij grotere vermoeidheid, maar er is een wezenlijk verschil tussen een haklanding en een zogenaamde hieltab. In het laatste geval, zoals ook bij Crowie, is er wel wat contact aan de hak van de schoen maar zonder dat het een remmende werking heeft en zonder dat het noemenswaardige slijtage aan de hak geeft. Ik heb er zelfs contact met Newton over gehad omdat ik dergelijke youtube filpmjes ook had gezien. Ik ervaar soms hetzelfde, zeker op langere afstanden. Maar ik zou zelf absoluut geen schoen willen waar een ‘echte’ hak van 12 of meer mm aan vast zit en ik heb ook geen slijtage op mijn Newton’s aan de hak. En ook op een MV2 zou ik zonder problemen lange afstanden lopen. Maar zoals ik ook al in mijn review schreef is het niet een schoen die dat voor iedereen toelaat. Zero Drop vereist toch wat meer aanpassing van banden en pezen dan een 2mm of 3 mm hak. Hoe klein dat verschil ook lijkt. Maar uiteindelijk ieder zijn ding. Succes

 9. bas - 9 december 2011:

  1. Graag doorgaan met je reviews Jeroen !
  2. Qua slijtage ben ik het niet eens met je review. Met name bij lopers die enigszins op de buitenkant afwikkelen, dus niet exact over het midden, slijt de lug voor sneller aan de buitenkant. En als je dan door blijft lopen en dus steeds schever afwikkelt, kun je wachten op blessures. Op internet kun je mn hierover de klachten qua duurzaamheid vinden. Daarom heb ik de Gravity na circa 500km afgeschreven. En dat is voor zo’n dure schoen, weinig lijkt me. Nee geef mij maar Asics Tarther, Saucony Kinvara of mn Inov 233 of voor de langere afstanden Inov255 (zou leuk zijn om eens een review hierover te lezen: groot fan van INOV).

 10. Hans van Vlijmen - 9 december 2011:

  Als voormalig middenafstandsloper nu triatleet sinds 2003 heb ik ook de Newton schoenen getest
  Ik heb 2 paar Newton Gravity gekocht en meer dan voldoende kilometers erop gelopen om een oordeel te vellen
  Newtons zijn uitermate schikt voor middenvoorvoetlanders en voor niet al te zware lopers
  Ik had er geen problemen mee met het gewenningsproces van de schoenen omdat ik van nature uit een middenvoorvoetlander ben
  Demping in de voorvoet is zeer goed Stabiliteit in de voorvoet is minder goed omdat je op de “blokken” neer komt tijdens de landing van de voeten
  Afwerking van de schoenen is goed
  Newton was een van pioniers die met schoenen op de markt kwam waarbij het hoogteverschil in de zool minimaal is
  Nu zijn er diverse merken die volgens hetzeflde principe werken zoals de Saucony Grid Kinvara of de Adidas Adizero Boston
  Conclusie: Newtons zijn erg goed maar zeker niet het enige merk om een middenvoorvoetlanding aan te leren daar komt echt wel iets meer bij kijken en in het verhaal hierboven is het heel goed beschreven en luister eens ook naar de video daar wordt haarfijn uitgelegd wat de essentie is van technisch goed lopen

 11. Rinse vd Ouweelen - 8 december 2011:

  Makers vd site: hier dan een reactie van een sporter die de artikelen wel kan waarderen,.. Dank voor jullie inzet..commercieel belang of niet,..lezers doe je voordeel er mee…

 12. Pascal - 8 december 2011:

  Tja Hans, medicijnfabrikanten zouden ongeveer hetzelfde reageren. Het lijkt me voor een onafhankelijke site een kleine moeite om dergelijke info over de schrijver duidelijk naar voren te laten komen.
  Daarnaast lees ik in de huisregels niet terug dat je alleen mag reageren als je lovend bent over het artikel. Misschien iets om te binnenkort toe te voegen?

  [reactie Jeroen] Tja Pascal, Maarten, met verbazing zit ik de geplaatste reacties van jullie weer te lezen. Zoals Hans als opperde, als je het denkt beter te kunnen: join the club of start een eigen online triathlonmagazine. Kun je dat helemaal zelf inrichten.

  En je hoeft geen artikelen van mijn hand te lezen. Sla ze over en doe jezelf en anderen daarmee een plezier. Ons team en redactie bestaat uit een klein aantal liefhebbers van de triathlonsport en die alleen om die reden meewerken aan triathlon226.nl. Niet alles draait altijd om commercie. Misschien is dat jullie eigen beperkte beleving, maar er zijn toch nog steeds mensen die het leuk vinden om expertise/kennis en/of ervaringen te delen. Gelukkig maar, anders zouden er geen wedstrijden, geen verenigingen en geen triathlon226.nl meer zijn. Maar zoals bijvoorbeeld Bert Flier zijn artikelen schrijft over een vakgebied waarin hij actief is - training/coaching/clinics - en daardoor ook zijn ervaringen en kennis kan én ook wil delen op triathlon226.nl, zo kan ik dat op het gebied van andere artikelen.

  Jullie lezen het NTB-bondsblad zeker ook niet? Daarin deelt bondsarts Guido Vroemen elke uitgave zijn kennis en ervaring, maar beoefent hij ook commerciële diensten uit in dit vakgebied. Maar zonder zijn ervaringen en kennis in zijn vakgebied zouden er geen artikelen van zijn hand zijn. En voor het geld hoeft hij het echt niet te doen - als hij er al voor betaald krijgt. Of slaan jullie zijn artikelen over?

  Of de artikelen van Danne en Jan op deze site? Geweldige leuke artikelen en een aanwinst voor triathlon226.nl, maar je zou bijna gaan denken dat zij via dit platform op deze manier extra bekendheid proberen te creëren om sponsoring binnen te halen. Dat zou kunnen rieken naar eigenbelang.

  Heren, get a life en sla de Tech Talk voortaan over. En laat iedereen lekker zelf beslissen wat ze wel of niet lezen en hoe ze dat willen interpreteren. Het enige wat jullie commentaar als effect heeft is dat het andere schrijvers afschrikt om aan triathlon226.nl mee te werken. En dat is iets wat wij als redactie juist graag zouden zien. Commentaar leveren met een functie mag altijd, maar simpelweg alleen maar azijn pissen daar heeft niemand wat aan.

 13. ronnie duinkerken (@dutchroadrunner) - 8 december 2011:

  Ik ben een behoorlijke Newton fan. De Performance lijn is een prima trainingsschoen, bij de Racer scheurde ik na een paar 100km door het bovenwerk heen. Ik ben benieuwd naar de MV-2 racer, die ik in bestelling ehb staan.
  Veel BF style lopers zijn trouwens geen Newton fans vanwege de dikke zolen en de lugs en lopen daarom op schoentjes als de Vibram Fivefingers of de BareX200 van Inov-8. Bij deze schoenen ontbreekt iedere vorm van demping.

  [Reactie Jeroen] Beste Ronnie, terecht opgemerkt dat de meeste barefoot runners geen Newton fan zijn en overigens vaak van geen enkele schoen waar meer dan enkele mm’s zool onder zit. Dat is ook de reden waarom ik deze groep niet heb genoemd in de eerste regels van het artikel. Verder zou je de Distance die je hebt gehad gewoon moeten retourneren. Die worden zonder meer vergoed. Geen enkel merk schoen dient na een paar 100 km uit te scheuren. De MV2 is dan waarschijnlijk wel misschien aan de smalle kant voor je en moet je zeker een halve maat groter bestellen mocht je hem nog niet hebben. Ze zijn deze week weer op voorraad gekomen bij Newton. Ook wij hebben deze week onze nog in bestelling staande klanten kunnen helpen.

 14. Pascal - 8 december 2011:

  If you’re not paying for it you’re the product being sold.

  You can’t have your cake and eat it too, daarom zou netter zijn als de redactie voortaan boven dergelijke teksten advertorial oid zet. Daarbij is de onderbouwing dat deze persoon uit de industry het voor niets doet natuurlijk gelul. Ze willen geld verdienen door schoenen te verkopen.

  [Reactie Hans Geerts @Pascal en @Maarten van Kooij] Er is een wereld van verschil tussen een advertorial en een inhoudelijke review. In het eerste geval wordt het geschreven door de belanghebbende partij: de leverancier etc. en is er nauwelijks redactionele sturing. Daarnaast wordt er betaald voor de plaatsing van een advertorial, net als dat gebeurt voor een advertentie. In die gevallen zouden wij er inderdaad ‘advertorial’ bij plaatsen.
  In het geval van de review-artikelen worden deze geheel door Jeroen als lid van onze redactie, in zijn eigen vrije tijd, geschreven vanuit zijn kennis over de producten èn vanuit zijn enthousiasme voor de sport. Dat hij dank zij zijn professionele achtergrond met kennis van zaken kan schrijven is daarbij natuurlijk van grote waarde voor de inhoud van het artikel. Als je de reviews door de tijd heen leest, zul je opmerken dat daar waar er kritiekpunten zijn, deze niet worden geschuwd. Het zijn dus zeker geen reclamepraatjes. De insteek voor het schrijven van de artikelen is inhoudelijke informatie verstrekken en geen geld verdienen. Ik vind deze reacties daarom ook geen recht doen aan zijn inzet, en ook geen recht doen aan de inzet die de gehele redactie - puur vrijwilligerswerk! - pleegt om deze site door het hele jaar heen zo actueel en interessant mogelijk te houden. Voor al die stuurlui aan wal heb ik slechts één boodschap: lees de betreffende artikelen dan niet, niemand dwingt je. Of ‘put your money where your mouth is’ en werk mee aan Triathlon226 om op die manier te laten zien hoe het beter kan…

  Einde discussie wat ons betreft.

 15. Maarten van Kooij - 8 december 2011:

  Als jullie binnen de redactie hebben besloten dat dit geen (sluik)reclame is, dan vraag ik me af welk artikel wordt afgekeurd vanwege het wel bevatten van(sluik)reclame.
  En omdat jullie niemand hebben kunnen vinden die voldoet aan de 4 eisen en onafhankelijk is, wil natuurlijk niet zeggen dat deze persoon per definitie niet bestaat. Dit is toch een behoorlijke belediging naar een sportjournalist of wetenschapsjournalist lijkt mij.

 16. GerardTvS - 8 december 2011:

  Reclame of niet, ik kan de inhoud van het artikel volledig onderschrijven. Het heeft me de nodige moeite kost (en tijd), maar nu ik eenmaal gewend ben wil en kan ik niet meer terug naar een traditionele schoen. Kan, omdat het op traditionele schoenen aanvoelt alsof je door de stroop waadt. Wil, omdat deze schoenen, gecombineerd met 180 passen per minuut, doen wat ze beloven. Mijn orthopedische zolen liggen in de vuilnisbak, ik heb geen last meer van kuitblessures en (het belangrijkste) mijn looptijden zijn de laatste 15 jaar niet zo goed geweest (in 25 jaar triathlon, nu H50). De schoenen zijn duurzaam en je kunt er zelfs een 100 km. op lopen. Het enige wat je niet moet willen is snel resultaat: ik heb er een paar maanden aan moeten besteden (als ultiem haklander).

 17. Maarten van Kooij - 7 december 2011:

  Leuk stukje hoor, maar wanneer gaat de Tech/talk categorie over in Advertentie?

  [Noot redactie] Heel simpel. Wanneer wij bepalen dat het zo is. Het is immers ons platform. Wij schrijven de stukken en beheren de site. Wij steken er onze vrije tijd en enthousiasme in om mensen te informeren over de sport die ook ons nauw aan het hart gaat. Op veler verzoek hebben we dit jaar de Tech Talk rubriek toegevoegd. Als je daar informatie op wil die hout snijdt moet je mensen hebben die (1) daar kennis van zaken over hebben, (2) daar een netwerk in hebben (3) goed over de materie kunnen schrijven en (4) dat kosteloos en op regelmatige basis willen doen. Je komt dan al snel uit bij iemand uit ‘the industry’. Iemand die volledig onafhankelijk is met deze kwaliteiten bestaat niet. You can’t have your cake and eat it, too.

  In plaats van zeuren over sluikreclame (waarvan wij binnen de redactie intern nog steeds degenen zijn die bepalen of dat al dan niet het geval is) kun je maar beter blij zijn dat er mensen zijn die onbetaald hun vrije tijd investeren in het schrijven van dit soort artikelen, zodat jij die kan lezen.