Newton MV2

De nieuwste Newton runningschoen is toch duidelijk net even anders dan de andere modellen van Newton. Uiteraard is ook dit model uitsluitend bedoeld voor het hardlopen volgens de Natural Running methode, dus met een midvoet/voorvoet landing, een kortere pas en een hogere pasfrequentie. Het verschil met de andere modellen van Newton is dat dit de eerste ‘zero drop’ schoen in hun collectie is. Dat betekent dat er geen verschil is tussen de hoogte van de hak ten opzichte van de voorvoet. De schoen is dus volledig vlak. Hiermee gaat de schoen richting het barefoot running segment waaronder bijv. ook de Vibram five vingers, de Saucony Hattori, etc. zich bevinden. Toch beschouw ik de MV2 niet als een echte barefoot running schoen omdat er daarvoor wel iets teveel zooldikte aanwezig is. De dikte van de zool bedraagt 1,6 cm, maar juist deze zooldikte maakt de schoen dan weer geschikt voor de lopers die de five vingers net iets teveel – of liever te weinig- van het goede vinden.

De Newton MV2 is een zeer snelle wedstrijdschoen. Zo oogt hij niet alleen zo voelt hij ook. Het bovenwerk is superlicht en minimalistisch. Geheel van ademend mesh materiaal zonder extra support overlays. Wat wel opvallend is en vrij onlogisch is de zeer smalle pasvorm. De meeste barefoot lopers zullen kunnen beamen dat je bij het lopen met dergelijke schoenen en in deze stijl bredere voorvoeten krijgt. Des te vreemder is het dat Newton gekozen heeft om de schoenen deze smalle pasvorm te geven, maar des te meer reden om de schoen slechts richting het barefoot running segment te plaatsen en er niet in.

De zool is natuurlijk het kenmerkende deel waar men de Newton schoenen aan kan herkennen. Daar bevinden zich de speciale en herkenbare ‘lugs’. Bij alle andere modellen zijn dat er
4 verdeeld over de breedte van de voorvoet, maar bij de MV2 zijn dat er 5. Deze
5 lugs zijn anders van vorm dan de lugs bij alle andere modellen. De binnenste en buitenste lugs zijn wat meer ovaal vormig en verder zijn deze lugs niet meer op een gespannen membraan geplaatst zoals bij alle andere Newton modellen het geval is. Newton noemt deze nieuwe lug plaatsing hun 2de Action/Reaction technologie. Tijdens het lopen wordt direct duidelijk wat de doelstelling is van deze schoen. Raw speed! Vandaar natuurlijk ook de naam, Massa x Snelheid in het kwadraat. Je moet op deze schoen gewoon hard lopen. Dit schoentje trek je niet aan voor een relaxed duurloopje. Of je wilt of niet, je moet gewoon hard. De demping is nihil, en de schoen reageert zeer actief. Zelfs voor lopers die vertrouwd zijn met Newton zal het in het begin wel even wennen zijn. De lugs zijn namelijk duidelijker aanwezig dan in de andere modellen waarbij je onder belasting de lugs in de holle kamers erboven perst. Dat gebeurt hier niet, althans veel minder en dat maakt ze tot wat meer aanwezig. Ik vind het zelf overigens in het geheel niet als hinderlijk, eigenlijk wel lekker, maar in het begin ervaar je dat ze er zijn. De reden dat ze wat meer aanwezig zijn is om je beter te laten voelen wat je voet doet tijdens het grondcontact. Geheel volgens het idee van het Natural Running / barefoot Running.

De Newton MV2 is niet bedoeld voor lopers die net aan het overstappen zijn van een traditionele haklanding naar een midvoetlanding. Het is een schoen waar je even de tijd voor moet nemen voordat je kuiten gewend zijn aan een lagere hak. Maar heb je een voorkeur voor licht schoeisel en ben je eenmaal gewend dan is de schoen als wedstrijdschoen erg goed. Mits je in de breedte van de schoen goed uit de voeten kunt. In ieder geval vallen ze ook in vergelijking met de andere Newton modellen erg klein en heb je alleen om die reden al een halve maat groter nodig. Maar loop je met een haklanding dan moet je dit model lekker laten passeren want dan heb je er niets aan.