Barel en Kerstens oppermachtig bij eerste wintereditie Henschotermeergames

WOUDENBERG – Een triathlon is een wedstrijd waarbij wordt gezwommen, gefietst en gelopen en aan het eind wint Rob Barel. Deze definitie was in Nederland al heel wat jaartjes geldig, maar met het evolueren van de sport beschrijft deze niet altijd meer goed de situatie. Een cross-duathlon bijvoorbeeld is een wedstrijd waarbij onverhard wordt gelopen, gemountainbiked, dan weer gelopen – en op het eind wint Rob Barel.

De man uit Overberg – die komende week 54 wordt – was dit weekend in Woudenberg weer oppermachtig bij de allereerste wintereditie van de Henschotermeer games. De openingsrun bestond uit drie rondes over het mulle zand rond het water van het Henschotermeer. Barel liep hier gecontroleerd mee in een kopgroepje van vier, maar pakte bij de aanloop naar de wisselzone al een lichte voorsprong. Deze stond hij tijdens het mountainbiken niet meer af. De uit Friesland afgereisde Arie de Jong fietste erg sterk. Een week eerder won de Jong de cross-duathlon op het technische parcours in Groesbeek. In Woudenberg fietste hij een kleine achterstond op de kopgroep na het lopen tijdens de vijf fietsrondes ook dicht, maar Barel bleek net te groot, zodat hij kort na Barel de tweede wissel indook. Bij het afsluitende lopen liep Barel echter onbedreigd naar de winst. De Jong consolideerde zijn tweede plek en Hans Bader bemachtigde het brons.

Nationaal kampioene op de cross-duathlon May Kerstens pakte onbedreigd de winst bij de dames. Een week eerder bij de sterk bezette cross-duathlon in Groesbeek had zij technische problemen en finishte uiteindelijk derde achter winnares Saskia Elemans. Deze oud-wielrenster uit Wageningen was een week later bij het Henschotermeer opnieuw van de partij, maar Kerstens sloeg met haar sterke lopen direct een gat. De atlete van triathlonclub Hellas uit Utrecht vond hierbij vrij snel een klein groepje heren, nog binnen de overall top-tien van de wedstrijd en kon hier de hele wedstrijd bij blijven. Sterker, zij schuwde niet regelmatig de kop te nemen en liep zo zelfs nog licht uit op Elemans. Elemans, net als Barel uitkomend voor het Veenendaalse VZC, finishte makkelijk als tweede voor Kerstens clubgenote Floortje Gierman.

De korte afstand was voor Mark Hamersma en Annemiek Veenkamp.

 

 UITSLAGEN CROSS DUATHLON WOUDENBERG (6,6L - 18,6MTB - 4,5L) 
MANNEN

-----------------------------
1 Rob Barel 1:21:49
2 Arie de Jong 1:22:14
3 Hans Bader 1:22:43
4 Carlos Baltus 1:24:27
5 Waldo van Hemert 1:26:35
6 Jan Stehouwer 1:28:43
7 Bart van der Wal 1:28:55
8 Gerard van de Grift 1:29:09
VROUWEN ----------------------------
1 May Kerstens 1:28:54
2 Saskia Elemans 1:35:54
3 Floortje Gierman 1:41:26
4 Simone Hakenberg 1:47:19
5 Eline Veder 1:52:56

Bronnen / Links:
Henschotermeer Games