NTB maakt indeling Eredivisie Triathlon bekend

NIEUWEGEIN – De Nederlandse Triathlon Bond heeft vandaag de eerste namen bekend gemaakt van de deelnemende verenigingen aan de Eredivisie Triathlon. De bond slaat de handen ineen met vijf evenementenorganisaties, om in 2012 een teamcompetitie te organiseren waarin de sterkste verenigingen en de beste atleten tegen elkaar strijden gedurende het triathlonseizoen. Tot de deelnemende teams behoren ook enkele nieuw opgerichte verenigingen, die zijn voortgekomen uit commerciële teams met topatleten.

Na de lancering in november zijn alle verenigingen opgeroepen hun interesse in deelname aan de Eredivisie Triathlon kenbaar te maken via een door de NTB uitgezette enquête. Uit de resultaten bleek dat er veel belangstelling is voor deelname aan de Eredivisie Triathlon en aan divisies onder het hoogste niveau. In overleg met de NTB zijn in eerste instantie de verenigingen toegelaten die afgelopen jaar de finale bereikten van de NTB Verenigingscompetitie, een voorloper van de Eredivisie Triathlon. Daarnaast worden wildcards toegekend aan clubs die de finale niet bereikten, maar wel over voldoende atleten met sportieve ambities beschikken om te kunnen starten in de hoogste divisie. Tot nu toe zijn veertien plekken vergeven bij de
MANNEN
en zes bij de vrouwen. Belangstellende verenigingen kunnen zich nog melden bij de organisatie van de Eredivisie Triathlon. De overige wildcards zullen in de komende weken verstrekt worden.

De deelnemende teams vormen een mix van bekende namen en jong talent. Op de lijst staan onder andere TC Twente van voorzitter Guido Gosselink, VZC Veenendaal met captain Rob Barel en nationaal verenigingskampioen Hellas uit Utrecht met langeafstandskampioen Dirk Wijnalda in de gelederen. De Triathlonbond komt met een groot aantal beloften uit in de competitie. Het RTC in Almere zal starten met een vrouwenteam en een
MANNEN
team en de atleten van het NTC uit Sittard komen uit voor verschillende verenigingen.

In navolging van succesvolle triathloncompetities in Frankrijk en Duitsland krijgt Nederland in 2012 voor het eerst een Eredivisie Triathlon. Net als in veel andere sporten gebruikelijk is, zal daaronder op den duur een systeem met meerdere divisies worden gerealiseerd, waartussen promotie en degradatie mogelijk is. Momenteel wordt nog onderzocht of in 2012 al gestart kan worden met extra divisies. De tot dit jaar gehouden NTB Verenigingscompetitie, met regionale voorronden en een finale, zal worden teruggebracht tot een eendaags evenement. Deze dag wordt een breedtesportfeest voor verenigingen. Het Verenigingskampioenschap wordt gehouden op
2 september 2012 in Enschede.

De races zullen plaatsvinden in Enschede, Groningen, Stein, Veenendaal en Almere. Op het programma staan een teamwedstrijd, drie individuele races waarvoor een teamklassement gemaakt wordt en een teamestafette. De races in Groningen en Veenendaal zijn tevens nationale kampioenschappen over, respectievelijk, de sprintafstand en de olympische afstand.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond
Eredivisie Triathlon