Ironman Lottery vernieuwd voor 2012

TAMPA (USA) – Voorafgaand aan de opening van de Ironman Lottery 2012 heeft de World Triathlon Corporation enkele vernieuwingen doorgevoerd. Eén vernieuwing werd in september al bekend, namelijk dat er een aantal loterijtickets vergeven zouden worden onder een beperkt aantal atleten die al meer dan twaalf keer aan een Ironman hebben deelgenomen zonder dat dit leidde tot kwalificatie. Daarnaast is nu ook bekend geworden dat ook trouwe deelnemers aan de Ironman Lottery verhoogde kansen krijgen.

“Omdat de populariteit van de sport blijft toenemen, wordt het steeds lastiger om langs de weg van kwalificatie deel te nemen aan de Ironman World Championships”, aldus Andrew Messick, de CEO van de WTC. “Meer dan 70.000 atleten over de hele wereld strijden om de ca. 2.000 beschikbare plaatsen. De Ironman Lottery geeft atleten die minder getalenteerd zijn een kans om toch deel te nemen en op Ali’i Drive te finishen.”

Hoe gaat een en ander in zijn werk? In de eerste plaats krijgen de vaste deelnemers aan de loterij nu extra kansen. Voor ieder jaar dat iemand sinds 2001 zonder resultaat aan de loterij heeft deelgenomen, krijgt hij of zij een extra loterijticket. In deze algemene loterij zijn 100 startplaatsen te verkrijgen. Daarnaast komt nu het zogeheten ‘Legacy Program’, waarbij nog eens 100 startplaatsen te verkrijgen zijn. Hiervoor moet je wel wat doen – of beter gezegd: wat gedaan hebben. Want om hiervoor in aanmerking te komen moet je ten minste twaalf Ironman-wedstrijden hebben voltooid, zonder dat dit heeft geleid tot deelname aan Hawaii. Ironman 70.3 wedstrijden tellen daar niet in mee. Onder die twaalf wedstrijden moeten in ieder geval wedstrijden zitten in 2010 en 2011, èn moet je ingeschreven staan voor een Ironman-wedstrijd in 2012. “Ironman-atleten zijn trouw aan de sport, en wij willen op deze manier een weg bieden om die trouw te belonen. Veel getalenteerde atleten zullen via kwalificatie een slot kunnen bemachtigen; het Ironman Legacy Program is een andere, maar minstens zo’n zware manier om daaraan te komen. Mensen die serieus met de sport bezig zijn verdienen een kans om hun droom om te starten in Kona te verwezenlijken.”

De Ironman Lottery loopt al sinds 1983, om op die manier een alternatief te bieden om aan IMH deel te nemen. Meer dan 7.000 atleten nemen jaarlijks deel aan de loterij. Deelname aan de loterij kost 40 dollar.

Intekenen voor de Ironman Lottery 2012 is mogelijk vanaf 1 november 12.00 uur (lokale tijd, EDT) tot en met 28 februrari 2012. Op 15 april worden de winnaars bekend gemaakt.

Bronnen / Links:
Ironman World Championship