Diederen en Boterenbrood gekozen tot triatleten van het jaar

NIEUWEGEIN – Tijdens het jaarlijkse NTB-congres zijn Bas Diederen en Danne Boterenbrood door de Nederlandse Triathlon Bond uitgeroepen tot sporters van het jaar. Diederen kreeg uit de Rob Barel
award overhandigd door Rob Barel. Boterenbrood mocht de Thea Sybesma award in ontvangst nemen. Beide atleten danken hun uitverkiezing aan sterke prestaties op zowel nationaal als internationaal niveau. Jorik van Egdom is gekozen tot talent van het jaar en kreeg de Gijs Klerkx Award overhandigd door de vader van Gijs, Henk Klerkx.

Danne Boterenbrood maakte in 2011 een sterke stap voorwaarts na een seizoen wat door blessures grotendeels verloren ging in 2010. De geboren Nunspeetse, die al enige jaren in Sittard woont, wist in 2011 een olympische nominatie te vergaren. Zij behaalde na een fantastisch optreden tijdens de World Championships Series in Hamburg een achtste plek, die recht geeft op nominatie voor de Olympische Spelen in Londen. Boterenbrood won tevens het NK olympische afstand in Amsterdam en zegevierde tijdens een internationale race in Zuid Amerika. Ze gaat met de nationale selectie het Olympisch jaar in met als doel de OS in Londen. De nationale selectie reist deze winter, net als afgelopen jaar, naar Nieuw Zeeland om daar te trainen en te overwinteren.

Bas Diederen dankt zijn uitverkiezing aan een combinatie van prestaties op korte en lange afstand. De Limburger zegevierde tijdens de NK’s op de olympische afstand en de middenafstand, maakte zijn debuut op de ironman in het Duitse Regensburg en wist zich daar te kwalificeren als age-grouper voor de Ironman van Hawaii. Tijdens het WK ironman op Hawaii liet Diederen zich kronen tot snelste van alle age-groupers.
De verkiezing is voor de helft een publiekskeuze en de andere helft van de keuze wordt door de technische staf van de NTB ingevuld. De drie prijswinnaars zijn onlangs alle drie toegetreden tot een nieuw triathlonteam, genaamd Team4Talent.

Eerder op de dag presenteerde de NTB haar nieuwe logo, die mede in het kader van het 25-jarig bestaan van de bond in april 2012 is ontworpen. Het logo is, net als het eerdere logo uit 1986, van de hand van voormalig triathlontopper Pim van den Bos. Dit nieuwe logo zal in de komende periode fasegewijs geïntroduceerd worden. De nieuwe site van de NTB zal op 1 januari in de lucht komen.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond