Programma Almere Holland Triathlon 2012

ALMERE - Tijdens de Nacht van DE Triathlon is het programma van de Almere Holland Triathlon voor 2012 bekend gemaakt. Het is zeer duidelijk dat de nieuwe mensen in de organisatie een frisse wind laten waaien en het siert de organisatie dat na een jaar met veel tegenslag men nu al zo daadkrachtig nieuwe stappen maakt om de Holland Triathlon opnieuw op de kaart probeert te zetten.

In de eerste plaats is er geschoven met de datum. Het evenement zal volgend jaar op 7 en 8 september gaan plaatsvinden. Daarnaast wordt er gesleuteld aan de parcoursen. En ook in het programma enkele nieuwe onderdelen. Voor de dertigste editie is het nieuwe programma als volgt:
Vrijdag 7 september: ‘s middags de scholentriathlon en ‘s avonds een nieuw onderdeel: de ‘Avond Team Relay’ supersprint. Twee dames en twee heren leggen in supersprint (elk achtereenvolgens 250m zwemmen - 6km. fietsen - 2km. lopen) een teamtriathlon af. 
Zaterdag 8 september: Naast de hele triathlon zal voor het eerst in de geschiedenis van de Holland Triathlon er ook een halve triathlon op het programma staan. De Triple Play en de Business-triathlon zijn uit het programma gehaald.

Het fiets- en het loopparcours zullen ook een wijziging ondergaan. De drie ronden fietsen en drie ronden lopen zullen worden veranderd in vier ronden van 45 km fietsen respectievelijk 10.55 km lopen. De deelnemers zullen dus vaker het publiek passeren en de wedstrijd zal ook voor de toeschouwers een stuk aantrekkelijker worden. Door de toevoeging van de halve afstand en de kleinere ronden zullen er aanzienlijk meer deelnemers op het parcours aanwezig zijn, en dat zal de sfeer in het stadion en langs het parcours ten goede komen.

Op de website van de Holland Triathlon staat nog geen verdere informatie, maar ik denk dat de organisatie de limiet voor de halve triathlon lekker ruim moet nemen. Ergens in de trant van 7½ uur of 8 uur. Dan is het voor iedereen probleemloos haalbaar en de finish ligt er toch. Dat betekent dat het ook voor de minder snelle goden finishen wordt in een stadion dat nog vol met mensen zit.  

Nederland is naar het zich laat aanzien in 2012 weer een halve triathlon rijker.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

37 reacties

 1. Anton - 29 oktober 2011:

  Als de organisatie nu gewoon zegt dat ze binnen 3 jaar: Ironman Holland willen organiseren (geld gedoe heeft tijd nodig), en daar op aan koerst dan komt de groei er weer in, het is allemaal Marketing wat er nodig is. En lees de poll op deze website, aansluiten bij Ironman of Challenge zegt 54% van de stemmers. Doe dat dan! Stop het aanmodderen het zit m echt niet in de wedstrijdvorm - het zit m in de hernieuwde uitstraling. Potentieel: “One of the oldest venues in Triathlon is back”, “The Fastest race course on the planet is ready for new world records”, “Ironman Holland, das schnellste rennen in Europa”
  etc. etc. etc.
  Geld is geen probleem, neem er de tijd voor er is genoeg bestedend vermogen bij NL en Duitse triathleten. Market dan ook eens naar die Duitsers…

 2. Robert Vis - 26 oktober 2011:

  Mijn bedrijf (standplaats Almere) deed in 2010 mee met 3 businessteams en 1 trio en in 2011 met 2 businessteams, 1 trio en 1 individu (ikzelf). En dus heb ik navraag gedaan bij de organisatie van Almere; het programma evenals de locatie is nog NIET definitief bepaald.
  M.i. bestaat er nog een kans dat er ruimte wordt gemaakt voor businessteams (zij brengen tenslotte wel veel startgeld in het laadje)

 3. Björn van den Berg - 25 oktober 2011:

  @joris, Ik vind het prima. 12 augustus is IM 70.3 in wiebaden. Dan herstellen en vol gaan tijdens de halve in Almere.

 4. Arie - 25 oktober 2011:

  Nice, ik doe met de halve volgend jaar. Wel jammer dat het gelijk met de triathlon van Spijkenisse valt. Waarom zo verlaat in tegenstelling tot afgelopen jaar?

  Verder veel succes met de organisatie

 5. Joris - 23 oktober 2011:

  Wel spijtig van de datumwijziging.
  Niet meer combineer met andere (buitenlandse) wedstrijde zo…

 6. Erik - 20 oktober 2011:

  Ik had voor komend jaar mijn vuurdoop op de hele gepland op de Challenge Copenhagen. Maar dit is een positieve ontwikkeling. Dus ik ga in Almere starten!

 7. Maarten - 18 oktober 2011:

  @Anita:
  In juli kan je met een businessteam(s) meedoen in Kijkduin bij de beach challenge. Jullie zijn van harte uitgenodigd mee te doen. Ook een extreem leuke uitdaging :-)

 8. Anita - 18 oktober 2011:

  de melding dat de business eruit is gehaald, is bij ons bedrijf hard aangekomen.Jammer,heel jammer,waarom? In het kader van duurzaamheid en vitaliteit waren we al bezig om volgende keer met twee teams te willen starten.Een halve triathlon is net teveel voor iedereen.

 9. Diederik - 16 oktober 2011:

  Ik zeg: mooi, ben erbij, PANG!

 10. Hans Geerts - 15 oktober 2011:

  @Cesar: niet ‘waarschijnlijk’ maar ‘zeker’. Daarnaast was je niet ‘wat’ maar behoorlijk te kort door de bocht. Je had het zeker anders mogen - nee: moeten - verwoorden. Dat ze er niks aan hebben kunnen doen totnogtoe wil nog bepaald niet zeggen dat ze geen pogingen hebben ondernomen. Het resulteerde alleen niet in de door ons allemaal gewenste revival van Almere. En wellicht hebben ze andere keuzes gemaakt dan jij of ik zouden hebben gemaakt, maar daar is maar één antwoord op: zorg dan dat je de stuurman wordt. Gratuite kritiek vanaf de zijlijn is makkelijk, maar stuurlui aan wal hebben we al meer dan genoeg.

  Wat dat betreft alle lof voor de durf die nu getoond wordt. Als dit zich volgend jaar ook bewijst in een solide uitvoering, dan is de overweging om een NK daar te laten plaatsvinden zeker op zijn plaats. Nu is dat nog te vroeg.

  Alleen zou een NK midden wellicht weer niet goed samengaan met een NK lang op dezelfde plaats en datum; want dat zou sommige kanshebbers op beide afstanden weer tot onmogelijke en onwenselijke keuzes drijven.

 11. Cesar Beilo - 15 oktober 2011:

  @Arjan Sorry, wellicht wat kort door de bocht van mij. Met “wanbeleid” doelde ik op het onvermogen iets te kunnen doen aan de teruglopende deelnemersaantallen en matige sfeer, maar ik ken de ins & outs niet dus misschien had ik het anders moeten bewoorden.

  “Het is vreemd dat een NTB een NK zou toekennen op basis van intentie van veranderde organisatie, vind ik”.

  @jeroen Ik zal je als organisator van een niet nader te noemen evenement wel op je tenen hebben getrapt, maar ik heb het niet over details zoals een verlate start of een niet volledig verkeersvrij parcours. Daar zijn we in Nederland goed in, mierenneuken over details terwijl we de grote lijnen niet meer zien. En daar verander je als vrijwilliger, danwel lid van een organisatie weinig aan. Dat mag jij anders zien.

 12. triabas - 15 oktober 2011:

  Prima initiatieven. Verdere tips:
  Kijk nog eens goed naar annuleringsregeling, was tot nu toe heel star. Denk bijv. aan een korting deelname in volgend jaar. Ook bij de hoogte vd opslag voor laat inschrijvers (na 1 juli) heb ik vraagtekens of dit niet contra werkt (bij mij in ieder geval wel). En ben soepel met overstap tussen halve en hele en vv.
  Tot slot: herschrijf het programmaboekje ! Dat is zo negatief geschreven (je mag dit niet, je mag dat niet etc) dat je na het lezen geen zin meer hebt….

 13. Corne klein - 13 oktober 2011:

  Ik hoop dat de organisatie de wind weer een beetje in de zeilen krijgt. Respect voor de mensen die de laatste jaren de kar getrokken hebben. Aan de organisatie ligt het niet. Mensen praten makkelijk over ironmanstatus maar vergeten dat dit tonnen kost. Geld dat er gewoon niet is. Hoop dat Almere hiermee weer een nieuwe impuls krijgt. Succes met alles.

 14. Vincent Böhm - 13 oktober 2011:

  Zullen we dan maar een inzamelingsactie organiseren om Almere lid te krijgen van de Ironman familie ;)?! We hebben toch ongeveer 8.000 leden.. het is niet veel maar alle kleine beetjes helpen!

 15. Erwin Apperloo - 13 oktober 2011:

  Als men Almere echt op de triathlonkaart wil zetten, ook voor de langere termijn, zal men zich aan een groot label moeten binden. Op die manier blijft het de oudste triathlon van Europa en zal de interesse voor dit mooie evenement, door alle reclame, ook in de buurlanden en verder, alleen maar groeien.

 16. Jeroen - 13 oktober 2011:

  @cesar:
  Belonen van wanbeleid? Ik vraag mij af of jij zelf actief bent als organisator of als vrijwilliger bij een wedstrijd. Zo ja, let me know. Ik ben benieuwd of bij die wedstrijd dan alles foutloos en goed georganiseerd wordt. Zo niet, dan neem ik aan dat je als organisatielid of als vrijwilliger volgend jaar in Almere het goede voorbeeld gaat laten zien? Ze zullen blij met je zijn!

 17. Daniela - 13 oktober 2011:

  This is great news and very exciting. My friends and I were waiting for a 70.3 Triathlon. This will for sure gather even more competitors and spectators.

 18. Frank Walta - 13 oktober 2011:

  Goede plannen, alleen zou het nog sterker worden als men in zee zou gaan met Ironman,gezien de poll op deze site wil het merendeel van de atleten dit.dus dit mis ik nog in het verhaal van de organisatie
  gr Frank

 19. Jan Schijff - 13 oktober 2011:

  Tri-together ook uit het programma?

 20. Björn van den Berg - 13 oktober 2011:

  Goed initiatief, Ik ben er zeker bij! De triathlon sport zit in de lift. STEUN DIT!

 21. Arjan Schilder - 13 oktober 2011:

  @Cesar
  Jammer dat je mensen meteen aanvalt over wanbeleid. Er zijn de afgelopen jaren dag in en dag uit mensen bezig geweest met de organisatie. Ik vind dat je hiermee deze mensen tekort doet.
  Het feit is dat er eerder een vernieuwing had moeten plaats vinden. Echter deze mensen hebben nooit wanbeleid gevoerd.

  Ook de vernieuwde organisatie reken je nu af op beslissingen die in het verleden genomen zijn waar zij niks mee te maken hebben gehad. Geef hun de kans, ze hoeven ook niet meteen een open NK te krijgen, maar om dit te hangen aan wanbeleid vind ik te ver gaan.

  In plaats van zulke uitspraken te doen kunnen we beter met z’n alle bedenken hoe de Holland Triathlon naar een hoger plan getild kan worden. Ik denk dat de organisatie, mits goed onderbouwd, hier zeker open voor staat

 22. Cesar Beilo - 12 oktober 2011:

  @H. Strijdonck Ja een beloning voor X jaren wanbeleid. Goed idee!

 23. Peter Bos - 12 oktober 2011:

  Lijkt me prima plan zo. Trainen voor een hele lukt me niet (tijdgebrek) maar een halve is te doen! Ik zie er naar uit.

 24. GerardTvS - 12 oktober 2011:

  Als het even kan doe ik mee aan die halve. In o.a. Moritzburg gezien dat het een het andere niet bijt. Denk wel dat het dan mogelijk moet zijn je fiets e.d. op de wedstrijddag in te leveren. Voor een halve maak ik er geen lang weekeinde Almere van.

 25. Manolo Dequero - 11 oktober 2011:

  goed idee een halve erbij alleen de datum van nu zou ik niet veranderen

 26. H.Strijdonck - 11 oktober 2011:

  Een veelbelovend initiatief,het zou leuk zijn als de NTB dit beloonde door er ook een open NK halve triathlon van te maken???
  Dit is mischien ook wat betreft het aantal inschrijvingen aantrekkelijk.

 27. Joop - 11 oktober 2011:

  Goede initiatieven, maar waarschijnlijk wel het einde van de hele.

 28. Mark - 11 oktober 2011:

  Inderdaad, de halve is een welkome toevoeging voor de mensen die de hele nog een stapje te ver vinden. Ik denk in tegenstelling tot Niels dat de wedstrijd populairder gaat worden en dat dit ook ten goede komt van de hele.

 29. Robert - 11 oktober 2011:

  Dappere beslissing van de organisatie. Moest ook wel want het evenement had een boost nodig. Op de oude voet doorgaan zou wellicht een verkeerde afloop kunnen krijgen. De enige Long Distance Classic in Nederland moet blijven bestaan en wel in de plaats waar het allemaal begonnen is. Ook de NTB zou wel eens wat meer mogen doen om de hele afstand te promoten. Ook de sportjournalistiek zou wel eens meer interesse mogen tonen. De keuze om een week later de wedstrijd te plannen heeft m.i. niets met het weer te maken maar meer vanwege organisatorische redenen. Ik hoop dat de nieuwe opzet een grote boost gaat geven en dat er velen naar Almere Haven zullen komen om deze prachtige belevenis te ervaren. Hetzij als sporter dan wel als deelnemer.

 30. Jeroen - 11 oktober 2011:

  Ik lees bij vrijwel alle reacties dat men de kans op slecht weer in september groter acht dan in augustus. De afgelopen 3 jaar was het in Almere in augustus toch telkens behoorlijk slecht, maar het weekend erna in september telkens een stuk beter. Het weer is natuurlijk nooit te garanderen. Dat zie je maar aan deze zomer, maar die ene week dat het nu later is gaat het verschil qua weersomstandigheden natuurlijk niet maken. September klinkt gevoelsmatig wellicht laat in het seizoen, maar de wedstrijd is maar 1 week later dan normaal. Dus we moeten het qua weer niet gaan overdrijven.

 31. Oscar - 11 oktober 2011:

  Heel goed plan. Aantrekkelijk voor toeschouwers. Aantrekkelijker voor de atleten. We hebben nu in september ook mooi weer gehad!! Triple enz. Eruit goed plan. Kortom organisatie ga zo door. Tevens door meer rondes, heb je minder vrijwilligers nodig. Kortom organisatie ga zo door. HULDE.

 32. niels koole - 11 oktober 2011:

  Met een halve erbij en het mindere weer in september zou de spoeling bij de hele nog wel eens dunner kunnen worden en komt het einde van de hele in zicht.

 33. willem boon - 10 oktober 2011:

  Halve en hele prima plan

  8 september te laat in het seizoen, vroeg donker , grote kans op slecht weer .

  Ik zou niet meet in het gooimeer zwemmen

 34. Jan - 10 oktober 2011:

  Yep, goed plan van de organisatie. Ik heb de presentatie gezien en vind dat deze organisatie eindelijk eens spijker met koppen wil slaan en niet wil blijven aan modderen met het bekende resultaat. Wel vind ik het fietsparcours nog steeds niet aantrekkelijk. De verre polder lus is eruit, er wordt nu eerder afgeslagen. Verder parcours the same. Ik had graag gezien dat het fietsparcours een soort 8 was geworden zodat je 4x door Almere (haven) komt. Ook had ik dan graag gezien dat Almere stad, buiten enz werd aangedaan. Hierdoor wordt het fietsparcours aantrekkelijker en ook voor het publiek leuker… De Almeerse busbaan zou perfect zijn….
  Lopen; geen commentaar. Zwemmen, weer in het Gooimeer, jammer had gekozen voor het Weerwater of hoge (lage) vaart… In Roth kan het ook dus moet ook hier geen probleem zijn….
  Anyway, Almere is weer op de goede weg en ik wens de organisatie veel succes, plezier en veel atleten.. Ow, 1/2 triathlon… goede zet…..
  Gr-Jan

 35. Samme Steenstra - 10 oktober 2011:

  prima dat de triple etc eruit is gehaald, 4 ronden fietsen vindt ik wel veel (2 was voor het overzicht beter geweest), te hopen is dat de fietsers elkaar op het parcours niet tegen komen (elkaar niet zien zoals op dat stuk naar de stichtse brug)want dat werkt stayeren in de hand.

 36. Bart - 10 oktober 2011:

  Inderdaad mooie daad krachtige plannen van deze organisatie. De organisatie kiest alleen voor een “krappe” cut off voor de halve zodat iedereen binnen als de hele gaat finishen. Lijkt mij ook een goed plan. Maar vooral de team Relay is een echte toevoeging voor de triathlon sport in nederland!!! Ben al bezig met een team samen te stellen.

 37. Jan-Roelf - 10 oktober 2011:

  Goed nieuws als je het mij vraagt. Zo’n ‘echte’ halve van 1,9 - 90 - 21 lijkt me een welkome aanvulling op het triathlonaanbod in Nederland. Zouden meer organisaties mogen doen. Nu maar hopen dat het een succes wordt.

  Alleen september klinkt als slecht weer, maar ach dat was het de laatste jaren in Augustus ook wel eens.