Pearl Izumi Iso Transition

Pearl Izumi is nou niet direct het merk waar je aan denkt bij het aanschaffen van hardloopschoenen. De meeste mensen kennen het niet eens als kledingmerk, laat staan als merk dat één van de beste triathlonspecifieke loopschoenen in het assortiment heeft. Pearl Izumi is van oorsprong een fietsmerk in het hogere segment. In de loop der jaren heeft het merk zich met name in Japan en Amerika als één van de meest technische merken ontwikkeld en bestaat het assortiment van Pearl Izumi uit producten voor fietsen, running en triathlon. Op wetsuits na hebben ze bijna alles. Maar ook in Europa is het merk in opkomst en neemt de bekenheid toe. De hardloopschoenencollectie heeft een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt van een aantal jaren geleden nog zeer middelmatige schoenen tot een lijn die nu al een aantal modellen heeft die daadwerkelijk vergelijkbaar zijn in kwaliteit met de schoenen van de grote en bekende hardloopmerken. In 2012 zal deze ontwikkeling nog verder worden doorgezet. Het eerste model wat wij hebben getest is de Iso Transition. Een triathlonspecifieke lichtgewicht trainings / wedstrijdschoen waar Tim deBoom – tweevoudig Ironman Hawaii champion – nauw betrokken is geweest bij de ontwikkeling. En dat merk je aan de details. Alleen heeft Shimano, importeur van Pearl Izumi, een beetje het verkeerde tijdstip gekozen om de schoenen in Nederland te introduceren zo na het seizoen. Maar dat maakte het plezier om met deze schoenen aan de gang te gaan er niet minder op.

De Iso Transition is denk ik de eerste volwassen triathlonschoen die ik heb aangehad. Een triathlonspecifieke loopschoen waar bijna alles aan klopt. Er is gewoon heel goed nagedacht over wat er wel en niet in een triathlon- of run-bike-runschoen moet zitten en welke eigenschappen de schoenen moeten hebben. Laten we beginnen met het bovenwerk. Het upper van de schoen is voorzien van een soort neopreen-achtige sok constructie. Maar wel een die voldoende ruimte heeft om zeer snel te kunnen instappen en toch strak genoeg zit om meteen te kunnen weglopen. Er zit een heel-loop aan de achterzijde om je voet als het ware de schoen in te trekken. En mocht je meer houvast willen hebben dan is de schoen al voorzien van een snelvetersluiting die eenvoudig naar persoonlijk gevoel meer of minder strak is af te stellen. Aan de binnenzijde zit een speciale anti-blaar voering omdat de schoen zo is ontwikkeld dat eigenlijk iedereen er met blote voeten in moet kunnen lopen. Deze voering zit min of meer wat los in de schoen zonder dat je daar verder iets van merkt. Ik heb er zelf helemaal geen last van gehad en de andere tester had een enkele keer het gevoel dat haar teennagel erachter bleef haken, maar met lopen geen enkel probleem ervaren en geen blaartje te zien. De reden om deze voering iets los in de schoen te bevestigen is om bij eventuele wrijving de frictie niet van huid op materiaal te laten schuren, maar de voering tegen het materiaal van de rest van de schoen. Het werkt net zoals de speciale anti-blaarsokken die ook uit twee dunne laagjes bestaan en wrijving daardoor reduceren. Ook na lange lopen van 30 km met blote voeten in de schoenen geen blaartje te zien. Bij deze langere afstanden gaat ook ventilatie een rol spelen en ook dat gaat prima in deze schoenen. Geen zweterigheid, geen wrijving, gewoon uitstekend.

De demping van de Iso Transition is actief en bijna ‘verend’ te noemen. Het geeft een zeer plezierig en snel gevoel, mede natuurlijk omdat de schoenen licht van gewicht zijn. Vaak zie je bij dit soort lichtgewicht schoenen dat er weinig tot geen slijtrubber op de zolen zit om het gewicht van de schoen laag te houden. Dat kan soms de duurzaamheid in de weg zitten. Maar dat is niet het geval bij de Iso Transition. Er zit meer dan voldoende slijtrubber op de zool om enige duurzaamheid te garanderen. Zowel op de hak als op de voorvoet.

De zool is tevens voorzien van drainage ‘holes’. Gaatjes die bij veel wateroverlast bij drinkposten (of in de regen) het overtollige water uit de schoenen laten lopen. De tussenzool heeft een hakhoogte van 19 mm en een voorvoethoogte van
10 mm. Dat betekent een toe offset van 9 mm waarmee deze schoen een beetje tussen de specificaties van een midvoet- en haklandingschoen in zit. Ik denk dan ook dat lopers met beide loopstijlen prima uit de voeten kunnen met deze schoen. Voor mij als midvoetlander voelden de schoen zeer goed aan. De schoenen zou ik zelf adviseren als extra trainingschoen naast een normale trainingschoen tenzij je net zoals ik uitsluitend op lichte schoenen traint en ook je wedstrijden doet. Maar als je op zoek bent naar een paar schoenen voor op de baan en/of wedstrijden die je volgend seizoen ook als triathlonschoen wilt gaan gebruiken dan is dit misschien wel de beste keuze die er is.

De pasvorm is slank tot normaal. Voor atleten die een wat bredere voet hebben adviseer ik een halve maat groter te nemen dan normaal. Vanwege de uitstekende sluiting van de schoenen is dat helemaal geen probleem en blijven de schoenen perfect passen.

Maar om toch nog even triathlonspecifiek gebruik te bekijken heb ik de snelheid van het aantrekken en dan de pasvorm bekeken en vergeleken met die van een aantal andere schoenen. De K-Swiss Blade Race gaat net zo snel aan, maar heeft een veel wijdere en slappe pasvorm. De snelheid van het aantrekken in vergelijking met de Adidas Kona met een klittenband is net zo snel, maar ook dan geeft de Pearl Izumi een stevigere pasvorm en net wat meer demping. De uitvoering met drie klittenbanden verliest de strijd compleet: veel te traag. De vergelijking met een Zoot Ultra is min of meer gelijkwaardig qua snelheid, maar daar moet ik – wil ik een zelfde pasvormgevoel hebben – de snelsluiter wel strakker trekken. En als ik de vergelijking maak met een paar normale wedstrijdschoenen met bijv. een free laces en een yankz! dan ben ik aanzienlijk trager omdat ik met zowel free laces als met de yankz! niet datzelfde gevoel van een egale sluiting krijg dus ook nog inlever op pasvorm comfort.

Als ik dan één commentaarpuntje moet opvoeren, dan zou ik als designer ook nog een pull-tab gemaakt hebben op de tong van de schoen zodat je extra grip hebt op de achterzijde als de bovenzijde van de schoen wanneer je je voet er in trekt bij een snelle en hectische wissel, maar het is absoluut een klein detail. Een ander klein detail is dat wanneer je op bospaden of grint-achtige paden loopt er kleine steentjes in de drainage holes gaan zitten. Zo lang je op die paden blijft lopen voel je daar verder niets van, tenzij het steentje te groot is, maar met name als je van zo’n pad afgaat en weer op harde ondergrond loopt dan willen die steentjes wel vervelend over de grond schrapen wat dan zo lekker irritant in je oren gaat zitten. Dan zit er niets anders dan even die steentjes er uit wippen (of negeren, maar dat lukt mij niet).

De Pearl Izumi Iso Transition kost € 120 is er in een speciale dames- en herenkleur en verkrijgbaar bij de betere triathlonshops. Mocht je naar de BikeMotion gaan dit weekend dan zou ik zeggen check it out!