Orange is the new Cool (4)

Zij is Danne Boterenbrood, hij is Jan van Berkel. Samen maken ze deel uit van Team Nederland en strijden ze voor Olympische deelname in Londen 2012. Volg hier hun belevenissen, proef uit de NTC-keuken, smul van trainingsrecepten van de toppers en leef mee met hun raceavonturen. Danne en Jan nemen je mee van continent naar continent, van maand tot maand, op weg naar de berg Olympus. Kijk elke twee weken op de site voor een bijdrage van Jan of Danne. And remember folks….Orange is the new Cool!


Waarom?

“Jan, waarom train je tot 45 uur per week? Waarom ga je zo hard totdat een arts je een infuus moet geven om kunnen te herstellen? Waarom vertrek je voor enkele maanden van huis, heb je nooit heimwee?”

In het jaar 2000 voor Christus vinden de eerste Olympische spelen plaats en vanaf 776 v.Chr. worden de namen van de winnaars opgetekend. Gedurende vijf dagen meten de grootste atleten van heel Griekenland zich in Athene in een race, in eerste instantie slechts over een stadionlengte (192m). Gedurende deze tijd rusten de armen in het hele rijk. Wat een vredesverdrag in onze moderne tijd niet kan creëren, lukt de Olympische Spelen in het antieke Athene wel.

Berlijn 1936. Jesse Owens wint voor de ogen van nazi-leider Adolf Hitler vier Olympische gouden medailles. Het officiële verhaal gaat dat Hitler Owens geen erkenning voor zijn prestaties heeft toegekend. Maar Jesse Owens zei zelf: “Toen ik langs de kanselier kwam stond hij op en zwaaide naar me en ik zwaaide terug.” De sportieve prestaties verdreven voor heel even de oneindige gruwel van deze man.

München 1972. Vijf leden van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September betreden zonder problemen het Olympisch dorp, de daaropvolgende gijzeling resulteert in de dood van elf atleten, vijf terroristen en een politieman. Er ontbrandt een discussie om de Spelen vroegtijdig af te breken. Maar de IOC-voorzitter Avery Brundage weigert de Spelen door terreur te laten onderdrukken met de woorden “The games must go on”. De kracht van de sport is groter dan de kracht van terreur.

In 2004 marcheren in Athene bij de openingsceremonie de twee oorlogvoerende landen van Noord-en Zuid-Korea onder één vlag het Olympisch stadion binnen. Twee landen, gescheiden door mijnenvelden, worden verenigd door de Olympische Spelen.

“En nu Jan, waarom?”

Als ik over 298 dagen in Londen in de Serpentine spring, ben ik niet alleen de triatleet Jan van Berkel, maar een klein deel van dit succesverhaal net verteld, een Olympiër, een fijne lijn in de lijst die wij mensen kennen vanaf het jaar 776 v.Chr.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

4 reacties

 1. Jacques Rogge - 15 oktober 2011:

  Herstelinfuus?

 2. Vincent Böhm - 14 oktober 2011:

  @gerard fijn om te weten…..
  Mooi stuk Jan!

 3. Gerard - 14 oktober 2011:

  In het jaar 2000 voor Christus was er geen Griekenland (pas sinds 1829), laat staan Olympische Spelen. Vanaf 776 v.Chr. vonden de spelen plaats in Olympia, niet in Athene. Vredelievend waren die oude Grieken bepaald niet. Integendeel, ze woonden in stadsstaten die voortdurend met elkaar in oorlog waren - en dat vonden ze heel normaal. Vrouwen mochten niet meedoen aan de spelen, qua vrouwenrechten waren die oude Grieken een stuk conservatiever dan de meest fundamentalistische Saoudische Wahabiet anno nu.

 4. Ellen - 13 oktober 2011:

  Mooi stuk Jan!