Robot gaat Ironman Hawaii doen

TOKYO (JAP) – Het robotje Evolta gaat binnenkort proberen de Ironman van Hawaii in zijn geheel af te leggen. Een ‘echte’ deelnemer aan de wedstrijd zal hij niet zijn, aangezien Evolta pas twee weken na de Ironman zal starten aan zijn uitdaging.

Hij is niet veel groter dan een hand en er uit ziet als een stukje speelgoed. Maar eerder beklom Evolta al langs een touw de wanden van de Grand Canyon en heeft hij de 24 uur van Le Mans afgelegd. En binnenkort waarschijnlijk dus het parcours van IMH. Hiervoor zijn er voor het robotje drie verschillende ‘lichamen’, ontworpen één voor elk onderdeel. Tijdens het zwemmen wordt Evolta geplaatst in een drijver, het fietsen doet hij op een driewielertje. De marathon loopt Evolta binnenin een rad.

Verwacht wordt dat Evolta een volle week (168 uur) non-stop nodig heeft om het parcours van IMH af te leggen. “Hij is ongeveer een tiende van de lengte van een mens, dus we schatten in dat hij er ook tien keer zo lang over zal doen”, aldus de ontwerper van de robot, Tomotaka Takahashi. Evolta wordt aangedreven door twee oplaadbare penlite batterijen. Panasonic Evolta batterijen uiteraard…

Bronnen / Links:
– MSNBC