Eerste buitenlandse winnaar voor Ameland: Georg Potrebitsch

NES – Na Almere en Stein heeft Georg Potrebitsch nu ook Ameland gevoegd bij zijn lijstje van Nederlandse wedstrijden. De Duitser besloot op een laat moment nog tot deelname, als laastste test voor zijn deelname aan Hawaii. Zijn beperkte mountainbike-capaciteiten kon hij met zijn uitstekende zwemmen en lopen ruim compenseren. Bij de vrouwen ging de winst in de tiende editie naar exact dezelfde die ook de eerste editie in 2002 wist te winnen: Riikka Kelja.

Vlak voor de wedstrijd werd het aantal kanshebbers voor de overwinning al aardig gereduceerd: zowel Rob Barel als Bert Flier besloten ‘s ochtends niet te starten omdat ze zich niet geheel lekker voelden. En om dan, niet geheel gezond, te gaan zwemmen in een Waddenzee waarvan de temperatuur maar nauwelijks boven de 14 graden uitkwam vonden ze niet verantwoord.

Potrebitsch was, zoals van hem te verwachten, vanaf de start van voren te vinden. Na de eerste 1000 meter kwam hij als eerste terug op de oude veerdam, met Erik Wolsing in zijn voeten. Een halve minuut later volgden Tim Dullaart, Jarrich van Woersem en Menno Iedema. In de tweede zwemronde kon hij lichtjes van Wolsing wegzwemmen, maar de man uit Veenendaal kon, als betere mountainbiker èn met meer ervaring op parcoursen als deze makkelijk de kop overnemen. Wolsing fietste uiteindelijk bijna twee minuten weg van Potrebitsch, die vervolgens op het slotonderdeel in een verschroeiend tempo startte. In no time was Wolsing weer ingerekend, waarna de Duitser nog fors afstand nam. Rick Nijhoving kwam bijna gelijktijdig met Potrebitsch van de mountainbike en ging eveneens op jacht naar Wolsing. De afsluitende 12 km waren voor hem net even te kort; aan de meet scheidden 16 seconden hem van Wolsing.
De Duitser, die zich met zijn vierde plaats in Frankfurt kwalificeerde voor Hawaii en twee weken geleden in Keulen nog gekroond werd tot Duits kampioen op de lange afstand, grapte nog of er vanuit Ameland een directe vlucht ging naar zijn volgende bestemming.

Bij de vrouwen opende Gonny Rosendaal de wedstrijd. Na het zwemmen had zij een half minuutje marge op Marijke Zeekant en Kelja, die daarna op de mountainbike enorm huishield. Alleen Judy van den Berg, die op het zwemmen al bijna twee minuten moest prijsgeven, kon haar tempo op de fiets enigszins pareren. Toch moest zij ook op dat onderdeel wederom bijna twee minuten inleveren. Kelja kon daarna onbedreigd naar haar vijfde zege in de Tri-Ambla lopen.

Op de korte afstand was Mathijm Wassink te sterk voor de rest. Martin Vermeer kwam nog als tweede terug van het mountainbiken, maar kreeg op het slotonderdeel Florian Schmidt over zich heen. Bij de vrouwen won Jip Veelenturf.

Een opvallende deelnemer in het omvangrijke deelnemersveld – na Holten is Ameland in tien jaar tijd kwantitatief uitgegroeid tot de grootste triathlon in ons land – was Marit Bouwmeester. De Friese zeilster geldt volgend jaar op de Olympische Spelen als groot kanshebber op goud in de Laser Radial-klasse. De 23-jarige Bouwmeester verkiest samen met haar coach nu enige afleiding in andere sporten. “Daar paste deze triathlon prima in, volgend jaar kom hier zeker terug. Hopelijk met een gouden Olympische medaille.” In de recreatieve serie eindigde het zeiltalent als vijfde.

 UITSLAGEN CROSS TRIATHLON AMELAND (1500Z - 35F - 12L) 
MANNEN

------------------------------
- 1 Georg Potrebitsch GER 2.35.14
2 Erik Wolsing 2.40.16
3 Rick Nijhoving 2.40.32
4 Johan Neevel 2.40.47 H40
5 Jarrich van Woersem 2.44.40 H18
6 Joost Christiaans 2.46.17
7 Guido Kwakkel 2.46.57
8 Erick Patist 2.47.51
9 Hendrik Venema 2.48.21
10 Stefan van der Pal 2.48.22 VROUWEN
------------------------------
1 Riikka Kelja FIN 2.53.25
2 Judy van den Berg 2.57.21
3 Birgit Schönherr GER 3.04.15
4 Gonny Rosendaal 3.05.20 D40
5 Silvia Brouwer 3.12.29
6 Marijke Zeekant 3.15.58 D50
7 Brenda Schuurkamp 3.19.30
8 Marjolein Bil 3.20.52
9 Saskia Veerman 3.25.25
10 Geke Venema 3.27.50 D40

Bronnen / Links:
Tri-Ambla triathlon, Ameland