Mark Oude Bennink verrassende winnaar NK duathlon

TILBURG - Mark Oude Bennink beproefde zijn geluk zondag op het Nederlands kampioenschap duathlon. Het pakte voor de Groninger goed uit: hij werd nationaal kampioen. Ook Evert Scheltinga verwees door de wol geverfde duatleten als Wim Nieuwkerk en Armand van der Smissen naar het tweede plan. Van der Smissen, gastorganisator en zevenvoudig nationaal kampioen, kon een heupblessure aanwenden als excuus voor zijn achtste plaats. Zijn voorbereiding liep daardoor in de war. Wim Nieuwkerk ging in Tilburg op jacht naar zijn vier duursporttitel in hetzelfde seizoen. Maar na de lange afstand duathlon, de crossduathlon en wintertriathlon verkeek ook hij zich op de fietscapaciteiten van Oude Bennink en Scheltinga.

Na de eerste tien kilometer lopen was de Belg Glen Laurens nog de sterkte. ‘s Lands triathlonkampioen van vorig jaar Stefan van Thiel wisselde als tweede met kort daarna Oude Bennink. Hij bouwde op het fietsonderdeel een voorsprong van 1.20 minuut op. Scheltinga wisselde als tweede, Nieuwkerk als derde. Die posities wijzigden zich niet meer op de laatste vijf loopkilometers door de Reeshof. Oude Bennink bleef Scheltinga aan de finish bijna een minuut voor, Nieuwkerk volgde een halve minuut later. De 43-jarige Van der Smissen haalde wel de veteranentitel maar bleef voor het eerst in acht jaar ver van het podium vandaan.

Ruth van der Meijden prolongeerde haar nationale titel. De voormalig Europees kampioene bleef in een spannende strijd May Kerstens vijf seconden voor. Kerstens wisselde op het podium stuivertje met Stefanie Bouma. Voor het eerst waren de afstanden voor de vrouwen ten opzichte van de mannen gehalveerd.

UITSLAGEN
NK DUATHLON TILBURG 
MANNEN (10L - 40F - 5L) --------
 1 Mark Oude Bennink   1.51.26 
 2 Evert Scheltinga   1.52.22 
 3 Wim Nieuwkerk     1.53.01 
 4 Glen Laurens   BEL 1.53.58 
 5 Dave Bruylandts BEL 1.54.12 
 6 Stefan van Thiel   1.54.27 
 7 Sven Strijk      1.55.15
 8 Armand vd Smissen   1.56.10
 9 Roland Besselink   1.56.16 
10 Peter Res       1.56.33 
VROUWEN (5L - 20F - 2,5L) ------
 1 Ruth van der Meijden 1.03.00 
 2 May Kerstens     1.03.05 
 3 Stefanie Bouma    1.03.44 
 4 Saskia Elemans    1.06.48 
 5 Anne Zijderveld    1.08.08

Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

6 reacties

 1. Maarten van Kooij - 19 september 2011:

  http://www.omroepbrabant.nl/?news/1615851063/Ruth+van+der+Meijden+prolongeert+duathlontitel+in+Tilburg.aspx

 2. Maarten van Kooij - 19 september 2011:

  Anyway, ik vond ‘t een leuke en mooie wedstrijd. Sterk bezet en wij hadden gelukkig nog zon!

 3. Armand - 19 september 2011:

  Soms lees je blijkbaar wat je denkt te gaan lezen. Volgens mij geef ik impliciet een compliment aan vooral Mark en Evert die ik tot de jongeren reken. Misschien ligt het aan het Noorden. De eerste vraag die ik gister kreeg van de Groninger TS journalist was of ik nu niet baalde dat triathlonspecialisten de wedstrijd naar zich toe hadden getrokken……
  Niet dus, ik gun het de jongens die het hebben waargemaakt en dat weten ze.
  Ze moeten het alleen nog aan hun trainer vertellen :-)
  Overigens: In 2010 was Mark als belofte 8e in Tilburg bij het NK en zelfs 3e in Groningen. Een complete verrassing: nee let maar op zijn startnummer, een verrassing dat hij de wedstrijd domineerde: ja ook voor hemzelf.
  @ Henk ALS ik overigens gesuggereerd zou hebben dat Mark alleen gewonnen zou hebben door afwezigheid van de WK gangers (ik lees het niet ) dan valt dat in dezelfde categorie als de bewering dat hij ook Wouter Kegge zou hebben geklopt.
  Ik plaast zulke opmerkingen namelijk in de categorie ” aantoonbaar niet verifieerbaar”

 4. Cesar Beilo - 19 september 2011:

  @Henk Waarom reageer je zo als in je laatste zin? Armand suggereert toch ook nergens dat MOB die jongens niet zou hebben kunnen kloppen. Zal wel aan mij liggen zeker.

 5. henk fontijn - 19 september 2011:

  Hoezo geluk beproeven en debuut van Mark? Mark heeft al een aantal malen deelgenomen aan deze duathlon (vorig jaar was hij 6e, 3e -23 jr.). Hij was er toen om ervaring op te doen. Dit jaar was naast de beide NK’s triathlon en het proeven aan het internationale triathlongebeuren, het NK duathlon een hoofddoel. De laatste weken is hier naar toegewerkt en de beloning is daar. Dat het voor anderen als een verrassing komt is mooi. Was ook onze bedoeling! De trainingen, wedstrijden en de laatste duwtjes in de rug (Edo bedankt voor het beschikbaar stellen van je prachtige tijdritfiets en het coachen tijdens de wedstrijd in mijn afwezigheid)hebben Mark daar gebracht waar hij hoort. Mark heeft niets kado gekregen of “gestolen”. Ook Wouter Kegge zou hij hebben geklopt Armand!Mark was the right guy, on the right place at the right time!

 6. Armand - 18 september 2011:

  Jammer van het weer en mede hierdoor een aantal valpartijen maar wij zijn als organisatie in grote lijnen tevreden over het evenement. Bedankt voor de komst.

  Gek trouwens dat de woorden van Wim van de Broek letterlijk worden overgenomen. Ik kon een heupblessure voorwenden als excuus. Voorwenden betekent: affecteren, doen alsof, fingeren, huichelen, pretenderen, simuleren, veinzen, voorgeven. hmmmm denk ik dan

  [Noot redactie: we hadden hier idd. gisteravond even iets kritischer op kunnen zijn. 'voorwenden' is nu aangepast in 'aanwenden'. Voor de verslaglegging van Tilburg konden we alleen bouwen op het bericht dat Wim heeft gemaakt, en vandaar dat dit ook is gebruikt. Vanuit de organisatie hebben we helaas niet rechtstreeks info verkregen ;-) ]

  Feit is dat ik na een val in juni o.a gebroken ribben opliep en later bleek ook mijn bekken verwrongen. Niet meer maar ik heb dit niet als een voordeel ervaren. Verder heel goed dat de jongeren laten zien wie fysiek de meeste mogelijkheden hebben op het moment. En wel jammer dat Wouter Kegge en Thomas Bruins moesten ontbreken vanwege het WK volgende week. In 2012 zijn we weer terug