Mark Oude Bennink verrassende winnaar NK duathlon

TILBURG – Mark Oude Bennink beproefde zijn geluk zondag op het Nederlands kampioenschap duathlon. Het pakte voor de Groninger goed uit: hij werd nationaal kampioen. Ook Evert Scheltinga verwees door de wol geverfde duatleten als Wim Nieuwkerk en Armand van der Smissen naar het tweede plan. Van der Smissen, gastorganisator en zevenvoudig nationaal kampioen, kon een heupblessure aanwenden als excuus voor zijn achtste plaats. Zijn voorbereiding liep daardoor in de war. Wim Nieuwkerk ging in Tilburg op jacht naar zijn vier duursporttitel in hetzelfde seizoen. Maar na de lange afstand duathlon, de crossduathlon en wintertriathlon verkeek ook hij zich op de fietscapaciteiten van Oude Bennink en Scheltinga.

Na de eerste tien kilometer lopen was de Belg Glen Laurens nog de sterkte. ‘s Lands triathlonkampioen van vorig jaar Stefan van Thiel wisselde als tweede met kort daarna Oude Bennink. Hij bouwde op het fietsonderdeel een voorsprong van 1.20 minuut op. Scheltinga wisselde als tweede, Nieuwkerk als derde. Die posities wijzigden zich niet meer op de laatste vijf loopkilometers door de Reeshof. Oude Bennink bleef Scheltinga aan de finish bijna een minuut voor, Nieuwkerk volgde een halve minuut later. De 43-jarige Van der Smissen haalde wel de veteranentitel maar bleef voor het eerst in acht jaar ver van het podium vandaan.

Ruth van der Meijden prolongeerde haar nationale titel. De voormalig Europees kampioene bleef in een spannende strijd May Kerstens vijf seconden voor. Kerstens wisselde op het podium stuivertje met Stefanie Bouma. Voor het eerst waren de afstanden voor de vrouwen ten opzichte van de
MANNEN
gehalveerd.

 UITSLAGEN NK DUATHLON TILBURG  
MANNEN
(10L - 40F - 5L) -------- 1 Mark Oude Bennink 1.51.26
2 Evert Scheltinga 1.52.22
3 Wim Nieuwkerk 1.53.01
4 Glen Laurens BEL 1.53.58
5 Dave Bruylandts BEL 1.54.12
6 Stefan van Thiel 1.54.27
7 Sven Strijk 1.55.15
8 Armand vd Smissen 1.56.10
9 Roland Besselink 1.56.16
10 Peter Res 1.56.33 VROUWEN (5L - 20F - 2,5L) ------ 1 Ruth van der Meijden 1.03.00
2 May Kerstens 1.03.05
3 Stefanie Bouma 1.03.44
4 Saskia Elemans 1.06.48
5 Anne Zijderveld 1.08.08

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst