Beach Challenge krijgt na EK 2012 ook WK 2013 toegewezen

De afdaling van de strandtrappen in Kijkduin was dit jaar een spectaculaire toevoeging aan het fietsparcours. Op de foto: Rob Barel, Erik Wolsing en Bert Flier (foto: Jeroen Neervoort).

De afdaling van de strandtrappen in Kijkduin was dit jaar een spectaculaire toevoeging aan het fietsparcours. Op de foto: Rob Barel, Erik Wolsing en Bert Flier (foto: Jeroen Neervoort).

BEIJING (CHN) – Tijdens het jaarcongres van de ITU, dat zoals altijd in het kielzog van de WK-finale wordt gehouden, is zondag bekend geworden dat Nederland in 2013 het Wereldkampioenschap cross-triathlon toegewezen heeft gekregen. Het ITU-congres heeft besloten om het bid van de Beach Challenge triathlon te honoreren. Daarmee krijgt de wedstrijd in de Haagse badplaats Kijkduin een mooie aangeengesloten trits van kampioenschapswedstrijden in de komende jaren. Dit jaar was het al het NK, volgend jaar geldt de wedstrijd als EK en het jaar daarop dus het WK.

NTB-voorzitter Henk van Lint hield op het congres in Beijing een presentatie van de Haagse ambities en was trots op het behaalde resultaat. “Het is derde keer in de Nederlandse triathlongeschiedenis dat een WK wordt binnengesleept. Eerder was die eer voor Almere weggelegd, waar in 2008 het WK triathlon lange afstand werd gehouden. En daarvoor aan Venray, waar in 2001 het WK duathlon over de Powerman-afstand plaatsvond. Dit is een mooi succes in onze lobby voor toewijzing van grote internationale evenementen aan Nederland en moet ook gezien worden in het licht van de Nederlandse Olympische ambities waarbij we over de volle breedte een evenementenkalender met internationale kampioenschappen kunnen laten zien.”

Wethouder Karsten Klein van Den Haag was ook in de wolken: “Het WK cross-triathlon, een jaar voor het WK hockey in Den Haag, past ideaal in onze topsportkalender. Het is ook fantastisch dat dit WK is binnengehaald op basis van een infrastructuur die er al ligt en waar we geen cent extra in hoeven te investeren. De zee, het strand en de duinen vormen een prachtige uitdaging voor cross-triatleten. Die natuurlijke omstandigheden in combinatie met de hotelfaciliteiten, de aantrekkelijke binnenstad en de horeca van een grote internationale stad als Den Haag waren het unieke verkooppunt van ons WK-Bid. Tijdens mijn lobbybezoek aan het ITU-bestuur merkte ik al dat dat enorm goed ontvangen werd. De ervaring van ons Haagse organisatiecomité was ook een pluspunt. Het team dat nu dit WK gaat organiseren, heeft deze triathlonvorm in Europa min of meer uitgevonden. Het is 15 jaar geleden dat in Kijkduin de eerste cross-triathlon in Europa werd georganiseerd. Dan is dit WK wel een heel mooie kroon op het werk.”

Renate van Oosten van het organisatieteam en ook betrokken bij de bidprocedure van Den Haag toont zich zowel uitgelaten als beduusd over de toewijzing van het WK. “Het is bijna ongelooflijk hoe al onze ambities in één keer volgens plan realiteit worden. We hadden twee jaar geleden een traject uitgestippeld met twee keer een NK, dan een EK en als grande finale het WK. En dat lukt dan allemaal zonder enige tegenslag. Waanzinnig. Ik zie het succes toch ook vooral als uitkomst van de enorme inzet en het enthousiasme van onze vrijwilligers. En daarnaast was er vanaf het begin erg veel ondersteuning en enthousiasme bij de gemeente Den Haag. Dat hebben van die gezamenlijke ambities met zowel de gemeente, de NTB als Kijkduin Beach Resort is ook de kracht geweest bij onze lobby-activiteiten. Die hebben op heel veel niveaus plaatsgevonden. En nu moeten we het waar gaan maken en dat gaat ons zeker lukken. We maken er in 2013 een week lang een groots sportfeest van in Kijkduin.”

Bronnen / Links:
– Frank Hamelink
Beach Challenge triathlon, Den Haag-Kijkduin