Ameland maakt zich op voor de tiende Tri-Ambla

NES – Ameland viert op zaterdag 17 september het tienjarig jubileum van de Tri-Ambla Cross Triathlon. Wat begon als een gemoedelijk wedstrijdje met 37 deelnemers, is in tien jaar uitgegroeid tot het grootste cross triathlon evenement van Nederland met een recordaantal van 850 deelnemers.

Commentaar van Gerard Metz, voorzitter van Stichting Sportpromotie Ameland die het evenement organiseert: “Als medeorganisator en deelnemer van de eerste editie is het geweldig te zien hoe de Tri-Ambla zich in tien jaar heeft ontwikkeld tot een evenement van allure dat dit jaar een record aantal deelnemers naar ons mooie eiland trekt. Het is fantastisch dat in al die jaren het enthousiasme van de lokale bevolking en politiek en de ondersteuning van onze sponsoren deze groei heeft mogelijk gemaakt.”

Van de 37 pioniers van de try-out editie in 2002 zullen er 15 aan de start staan, waaronder oud-begeleider van de NK-selectie Kornelis Bijlsma. Net als een aantal anderen is hij speciaal voor dit jublieum weer in training gegaan. Ook de voormalig Nederlands kampioen Royce Kortekaas is speciaal voor deze editie van de partij en zal voor het eerst sinds jaren weer aan een triathlon deelnemen. Op vrijdagavond 16 September is er een speciale jubileumbijeenkomst in strandpaviljoen De Buren van Nes waarbij met atleten, pers, sponsoren en genodigden teruggekeken zal worden op tien jaar Cross Triathlon op Ameland.

De wedstrijdserie, het Open Amelands Kampioenschap, zal weer garant staan voor veel spektakel. Behalve meervoudig Nederlands en Europees Kampioen Rob Barel zal ook de rest van de Nederlandse cross-triathlontop aan de start verschijnen. Bondscoach Johan Neevel, hopelijk hersteld van de Inferno
Triathlon, neemt zijn succesvolle EK- en WK-selectie mee naar Ameland. Het belooft een zeer spannende strijd te worden, waarbij Rorik Schouten (winnaar van de cross triathlon vorig weekend in Vlaardigen), Tim Dullaart en Jarrich van Woersem tot de favorieten mogen worden gerekend.

Bij de vrouwen zal zich op Ameland een interessante strijd afspelen tussen de voormalige winnaressen Maud Golsteijn, Riikka Kelja en Judy van den Berg, naast Gonny Roosendaal en Marijke Zeekant.

Bronnen / Links:
– Arnoud Dijkstra
Tri-Ambla triathlon, Ameland