Alistair Brownlee herovert wereldtitel in Beijing

BEIJING (CHN) – De Brit Alistair Brownlee heeft zich voor de tweede keer in zijn carriere tot wereldkampioen triathlon op de Olympische afstand gekroond. Hij verzekerde zich van een tweede wereldtitel (na 2009) door in de slotwedstrijd van de WK series in Beijing te zegevieren voor de Zwitser Sven Riederer. Zijn jongere broer Jonathan Brownlee vergezelde hem op het podium met brons.

De sterkste triathlonbroers ter wereld lagen aan de streep elf seconden uit elkaar. Het was nat en koud op het Olympisch parcours in China toen de broers uit Yorkshire de strijd aangingen met zeventig andere triatleten. De wereldtitel wordt sinds drie jaar niet in een wedstrijd bepaald, maar in een circuit van zeven toptriathlons over de wereld. Alistair Brownlee stond al aan de leiding in het klassement en verzekerde zich dankzij winst in Beijing van de titel. Zijn jongere broere Jonathan deed er in de slotfase nog alles aan om een dubbele victorie mee naar Engeland te nemen, maar Riederer, op de Spelen in Athene al winnaar van brons, was hem te vlug af. Alistair Brownlee volgt de Spanjaard Javier Gomez op, die na een zesde plaats in de finale nu brons haalde. De Brownlee-broers en Gomez zijn de voornaamste kandidaten op Olympisch goud in Londen volgend jaar.

Olympisch kampioen Jan Frodeno liep tijdens het zwemmen een paar fikse klappen op en stapte niet meer op de fiets. Brownlee was op het parcours vijftig seconden sneller dan Frodeno op de Spelen in 2008. Alistair betrok zijn broer nadrukkelijk bij het succes. “Ik was bij het zwemmen even niet bij de les, maar Jonny trok me snel naar voren. Op het natte en gevaarlijke fietsparcours zorgden we er samen voor dat niemand uit de kopgroep ontsnapte. Ik wist dat mijn broer zich niet top voelde en ik wilde bij het lopen wat langer in zijn buurt blijven, maar op een gegeven moment moest ik wel voor de winst gaan.”

De enige Nederlandse deelnemer Jan van Berkel werd 44e. De in Zwitserland woonachtige triatleet heeft volgend voorjaar nog enkele WK-seriewedstrijden om zich te kwalificeren voor de Spelen.
Morgen gaan de dames van start met vier Nederlandse triatletes, die al wel dichterbij Olympische kwalificatie zijn.

UITSLAGEN TRIATHLON BEIJING (CHN) (Olympische afstand) 
MANNEN
----------------- 1 Alistair Brownlee GBR 1.48.07
2 Sven Riederer SUI 1.48.15
3 Jonathan Brownlee GBR 1.48.18
4 Dmitry Polyansky RUS 1.48.20
5 Laurent Vidal FRA 1.48.24
6 Javier Gomez ESP 1.48.27
7 David Hauss FRA 1.48.36
8 Vincent Luis FRA 1.48.44
9 Maik Petzold GER 1.48.47
10 Ivan Rana ESP 1.48.51

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-persdienst
– International Triathlon Union