Triatleten racen op Olympisch parcours tijdens WCS-race

LONDON (GBR) – De equipe van bondscoach John Hellemans maakt zich op voor een generale repetitie op het parcours waar volgend jaar de Olympische triathlon wordt afgewerkt. Het Nederlands team neemt dit weekend deel aan de volgende race uit de World Championships Series, die in en om Hyde Park in Londen gehouden wordt. Voor de atleten is het de enige kans om het parcours tijdens een wedstrijd te testen. Veel landen, waaronder Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nieuw Zeeland en Australië, gebruiken de wedstrijd als een belangrijke moment in het selectieproces voor de Spelen. In mindere mate geldt dit ook voor de Nederlandse atleten, alhoewel een plaats bij de beste twaalf in deze race nog iets zwaarder weegt dan in een van de andere WCS-races.

Voor de reeds genomineerden Rachel Klamer en Danne Boterenbrood is het een mogelijkheid om de nominatie verder kracht bij te zetten. Van iets verder moet Lisa Mensink komen. Ze werd tot op heden geplaagd door ziekte en materiaalpech, maar lijkt nu klaar voor revanche. “Ik weet uit ervaring dat een topprestatie niet vanzelfsprekend is en de tegenslag die ik heb ondervonden heeft mij alleen maar sterker en vastberadener gemaakt.” Sarissa de Vries bewees in Hamburg andermaal de snelste Nederlandse zwemster te zijn en met haar klassering bij de beste twintig is ook haar progressie duidelijk. Als zij met een groepje weg kan komen op de fiets, dan is alles mogelijk, aldus bondscoach Hellemans.

Jan van Berkel en Maaike Caelers hebben de startlijst niet gehaald en bereiden zich nu voor op een wereldbekerwedstrijd in het Hongaarse Tiszaujvaros, waar ze volgend weekend punten proberen te pakken voor de wereldranglijst.

Favorieten voor de overwinning zijn bij de MANNEN de Britse broers Alistair en Jonathan Brownlee, die het thuisvoordeel nog eens optimaal zullen proberen uit te buiten. Bij de vrouwen worden de drie Australische Emma’s (Moffat, Jackson en Snowsill) die in Hamburg nog samen op het podium stonden, geconfronteerd met de nummer één van de ranking, de Canadese Paula Findlay. Findlay liet de race in Hamburg schieten, raakte daarna nog kortstondig geblesseerd, maar is nu naar verwachting weer van de partij. Opvallende deelnemer in een van de bijnummers is Formule 1-coureur Jenson Button. Button gebruikt triathlons zo nu en dan om zijn fitheid aan te scherpen en hij zal ook in Londen van start gaan aankomend weekend.

Enige zorgen waren er nog omtrent de kwaliteit van het water van Serpentine Lake. Blauwalg dreigde roet in het eten te gooien, maar de organisatie heeft laten weten dat de waterkwaliteit dit weekend goed genoeg zal zijn om de veiligheid en gezondheid van de deelnemers te waarborgen.

Ook de Nederlandse paratriatleten zullen aan de start staan in Londen. Joleen Hakker en Rob Noordzij behaalden onlangs op het EK in het Spaanse Pontevedra respectievelijk een derde en een vierde plaats in hun categorie. Het deelnemersveld is, na de bekendmaking dat paratriathlon een Olympisch onderdeel wordt, sterk in omvang en kwaliteit gegroeid. Beide atleten mikken desondanks op een topklassering.

De vrouwen starten zaterdag 6 augustus om 8.30uur (lokale tijd). De MANNEN komen in actie op zondag
7 augustus om 13.30uur (lokale tijd) en deze race zal op BBC2 uitgezonden worden. Die zelfde dag om 16.00uur zullen de paratriatleten van start gaan.

Nederlandse Triathlon Bond