Saucony Hattori ‘barefoot’ runningschoen

De Saucony Hattori is de schoen voor Saucony wat de FiveFingers is voor Vibram. Een echte minimalist schoen die bedoeld is voor de ervaren ‘barefoot’ runner. De schoen heeft een volledig vlakke zool wat betekent dat er geen verschil is tussen de hakhoogte en de voorvoet. De zool is over de hele lengte
10 mm dik of misschien liever gezegd dun. Zodra je de schoenen aantrekt voel je dat Saucony deze schoen gemaakt heeft om het publiek wat bijvoorbeeld ook op een FiveFinger schoen loopt aan te spreken. Het voordeel van de Saucony Hattori is dat je tenen gewoon in 1 ruimte zitten. Het lastige van een FiveFinger schoen is dat wanneer je bijvoorbeeld een 2de teen hebt die langer is het niet zo lekker meer past of bijvoorbeeld een ander veel voorkomend verschijnsel is het over een langere lengte aan elkaar vast zitten van de 2de en 3de teen. Ook dan wordt een FiveFinger schoen wat lastig te dragen. Maar net zoals de FiveFingers ontbeert de Hattori elke vorm van demping en wordt je direct gedwongen om met een midvoet/voorvoet landing te lopen zoals je dat ook op blote voeten zou doen.

Het bovenwerk is een mesh materiaal verstevigd met seamless verstevigingen. Het ontbreken van veters lijkt in eerste instantie een probleem qua stevigheid, maar de klittenband sluiting doet zijn werk uitstekend evenals de tweede klittenband sluiting op de achterzijde van de schoen. Overigens is het geen schoen voor de snelle wissel mocht je deze daarvoor willen gebruiken, want het aantrekken gaat wat moeizaam zeker met een blote voet. Maar daar heeft Saucony de schoen in principe ook niet voor ontwikkeld. Ofschoon ik geen lange afstanden op dit soort schoenen kan lopen gaat het tot een minuut of 20 redelijk goed. Tijdens het traininen liep ik letterlijk op
2 blaren onder mijn grote tenen.
2 Bloedblaren wel te verstaan. Saucony heeft er voor gekozen om de inlegzool te verlijmen in de schoen en daar waar de inlegzool over gaat in de buitenzool/bovenwerk combinatie zit een rare ribbel. Tijdens het lopen schuiven mijn tenen precies over deze randen, zowel links als rechts, en dat geeft na al zo’n minuut of
10 geen lekker gevoel meer en na iets langer dus
2 geweldige rooie rakkers. Nu is het iets wat specifiek aan mijn voeten kan liggen en atleten die mijn loppstijl kennen zullen dat zeker beamen ;-(. Maar het is wel zo dat de ribbel in alle schoenen zit. Ik heb meerdere paren gecontroleerd en in alle modellen zit deze ribbel. Het is dus even oppassen geblazen als je deze schoenen gaat passen. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je deze rand met lopen niet gaat voelen. Maar ben je een loper die volgens deze ‘barefoot’ running methode loopt en je wilt een alternatief naast de Vibram’s dan is de Hattori zeker meer dan de moeite waard om te proberen.