Holland Triathlon 2011: Sonja Jaarsveld en Dirk Wijnalda

Dirk Wijnalda wint Almere 2011 (foto: Fotoclub Almere)

Dirk Wijnalda wint Almere 2011 (foto: Fotoclub Almere)

ALMERE – Dirk Wijnalda en Sonja Jaarsveld zijn zaterdag tot de niueuwe Nederlands kampioenen op de lange afstand gekroond. Wijnalda werd daarmee de eerste Nederlandse winnaar van de Holland Triathlon sinds Jan van der Marel.

Beide atleten moesten na het zwemmen in de achtervolging, maar leidden de wedstrijd na het fietsen. Jaarsveld moest op de fiets zo’n tien minuten goedmaken op Hanneke de Boer, die al samen met de eerste heren uit het ruige water van het Gooimeer kwam. Gestaag trapte Jaarsveld haar achterstand weg en kon vroeg in de derde fietsronde de leiding in de wedstrijd overnemen. Om daarna alleen nog verder en verder op de concurrentie uit te lopen. De Boer zag haar tweede plaats verder geen moment in gevaar. Corine Nelen, net als De Boer debuterend op de hele, completeerde het podium.

Wijnalda kon in de eerste fietsronde zijn achterstand van drie minuten na het zwemmen wegwerken en aansluiten bij koploper Erik-Simon Strijk. Deze zette zich vervolgens achter de rug van de man uit Bunnik en reed zo de wedstrijd verder uit tot de wissel. Daar waar hij dacht tijdens het lopen toe te slaan, kreeg hij het deksel op de neus gedrukt door Wijnalda, die gestaag van Strijk wegliep. Strijk kreeg daarna nog met diverse innerlijke demonen te maken, en zag zichzelf terugzakken tot plaats zes. Teamgenoot Roeland Smits wist vervolgens een hard lopende Remy Vasseur van zich af te houden en beslag te leggen op plaats twee.

In de aanloop naar de wedstrijd kende de organisatie de nodige hobbels, zoals wegvallende sponsors (waaronder de Landmacht, die de laatste jaren een forse personele inzet had bij het evenement) en het terugtreden van Ruud Graman als gevolg van zijn slepende ziekte. Het tekende de inzet en de flexibiliteit van de gehele organisatie dat daar in de praktijk weinig van te merken viel.

Bij de scholentriathlon op de vrijdagmiddag ging de volle winst naar de familie Brons. De jongste van de twee, Milan Brons, leidde de wedstrijd het grootste deel, maar de winst ging naar Omar. Lange tijd kon Omar Milans tempo nog redelijk volgen en samen reden ze ver weg van de rest van het veld. In de tweede helft van het fietsen kon Milan lichtjes van zijn broer wegrijden, maar op het lopen was Omar veruit de sterkste. Achter hen werd fel gevochten tussen Rens de Boer en Michael Cornelisz om de overgebleven podiumplaats, hetgeen uiteindelijk door laatstgenoemde in zijn voordeel werd beslecht. Bij de vrouwen ging de winst naar Anke de Boer, die de wedstrijd van start tot finish leidde.

 UITSLAGEN NK TRIATHLON ALMERE (Ironman afstand) 
MANNEN

-----------------------------
1 Dirk Wijnalda 8.32.36
2 Roeland Smits 8.38.01
3 Remy Vasseur 8.40.21
4 Thomas Naasz 8.52.25
5 Peter Slijkhuis 8.53.10
6 Erik-Simon Strijk 8.54.42
7 Jan-Roelf Heerssema 9.01.14
8 Martijn Boot 9.02.50
9 Diederik Scheltinga 9.16.05
10 Harald van Rijn 9.17.37
VROUWEN ----------------------------
1 Sonja Jaarsveld 9.32.54
2 Hanneke de Boer 9.52.32
3 Corine Nelen 10.18.14
4 Angelique vd Linden 10.23.32 D40
5 Nina Bakker 10.50.04 D45
6 Ingrid Eelkema 10.53.54
7 Gudrun Ravets GBR 11.13.04
8 Geke Venema 11.21.12 D45
9 Maaike van Vliet 11.46.02 19 Cornelia Roth 11.46.29 D40

Bronnen / Links:
Holland Triathlon Almere