Triathlonfilm ‘Dwaas of triatleet’ in de maak

LEIDEN – Vier atleten van de Leidse triathlonvereniging De Zijl (Hanneke de Boer-Bouma, Ingrid Eelkema, Christa Hofstra en André Schaap) hebben zich voorgenomen om mee te doen aan de Holland Triathlon in Almere van 2011. Vanaf oktober 2010 tot en met de dag van de wedstrijd (komende zaterdag) worden ze gevolgd in hun voorbereiding en hun deelname aan deze ultieme afstand in de triathlonsport. De film laat een intrigerend beeld zien van wat sporters ervoor doen om hun doelen te behalen en welke tegenslagen ze daarbij te verwerken krijgen.

De hoogte- en dieptepunten in de voorbereiding en de wedstrijd zelf worden gevolgd door de camera van amateurfilmer Rob de Boer. Met deze film levert hij zijn eerste documentaire af. In oktober wordt de film gepresenteerd en zal dan via TriathlonTVte zien zijn. Hofstra staat helaas niet aan de start in Almere vanwege een slepende schouderblessure.

Je kunt bij Triathlon TV alvast de trailer bekijken.

De film draagt de titel ‘Dwaas of triatleet’. De titel lijkt te verwijzen naar het denkbeeld dat de triathlonsport iets voor (sportverdwaasde) gekken is. Triathlon – ook een hele – is niet ‘dwaas’ maar een gezonde uitdaging, die bij een goede voorbereiding ook goed haalbaar is. “Wat betreft de titel van de film heb ik geen specifieke bedoeling om beeldbevestigend of beeldontkrachtend te zijn”, aldus De Boer. “Dat mag de kijker zelf uitmaken.” De film zal er vooral over gaan wat je er als sporter allemaal voor moet doen (en laten) om een hele triatlon te volbrengen. “Aanleiding voor de titel was een tweet van een van de vier gevolgde atleten die zichzelf na een fietstraining van 300km grotendeels door de regen afvroeg ‘Dwaas of triatleet?’”.