Kahlefeldt sprint naar zege in Hamburg

Van Berkel loopt samen met Macca (foto: Nick Zwartjes)

HAMBURG (GER) – Aussie Brad Kahlefeldt sprintte vanmiddag naar de zege in de World Championships Series race in Hamburg. Hij versloeg de Brit William Clarke en de Fransman David Hauss.

Mooi weer en een geschat toeschouweraantal van 250.000 maakte de Noordduitse stad tot een fantastisch triathlondecor vandaag. Favoriet voor de zege Javier Gomez zat tijdens het zwemonderdeel goed voorin en pakte enkele seconden voorsprong op de grote groep, die aangevoerd werd door Olympisch kampioen Jan Frodeno. Gomez en Frodeno namen direct initiatief op de fiets en onder hun leiding ontstond een groep van ongeveer 20 atleten. Zoals verwacht waren de bekende namen aan boord. Tim Don, Brad Kahlefeldt, Maik Petzold en Alexander Bryukhankov. Ironmankampioen Chris McCormack zat in een achtervolgende groep van veertig atleten, samen met landgenoot Brendan Sexton. Na verloop van tijd kwam alles samen, zodat pakweg 60 atleten op de tweede wissel afstormden. Onder hen niet meer Jan Frodeno, die door een technisch mankement kansloos werd voor een topklassering.

De Fransman Tony Moulai opende de debatten tijdens het lopen, maar hij werd al snel achterhaald door een selecte favorietengroep, die steeds verder uitdunde. Met nog 2,5 km te gaan plaatste Gomez zijn befaamde tempoversnelling, maar hij kwam niet los. Kahlefeldt, Hauss, Clarke, De Duitser Sebastian Rank en de Portugees Joao Silva bleven in zijn spoor. De demarrage van Hauss op een kilometer voor het eind zorgde wel voor een definitieve afscheiding. Clarke counterde, maar terwijl Gomez in problemen kwam, was het Kahlefeldt die met een sterk eindschot de winst opeiste. Clarke pakte plek twee en Hauss toonde zich tevreden met zijn eerste podiumplek in de WCS-series. Chris McCormack wordt na een tijdstraf 26e en verbetert zich stevig ten aanzien van zijn comeback in Kitzbühel.

Jan van Berkel wist zich uitstekend te handhaven in het grote geweld en na een goede tweede wissel leverde hij een gedegen looponderdeel af, waarin hij na de eerste ronde telkens een paar atleten wist te passeren. Van Berkel werd 18e.

 UITSLAGEN TRIATHLON HAMBURG (GER) (Olympische afstand) 
MANNEN
--------------------------- 1 Brad Kahlefeldt AUS 1.44.08
2 William Clarke GBR 1.44.09
3 David Hauss FRA 1.44.09
4 Sebastian Rank GER 1.44.12
5 Joao Silva POR 1.44.16
6 Javier Gomez ESP 1.44.19
7 Tim Don GBR 1.44.33
8 Reto Hug SUI 1.44.35
9 Jonathan Zipf GER 1.44.44
10 Sven Riederer SUI 1.44.56 18 Jan van Berkel 1.45.32

Bronnen / Links:
International Triathlon Union