Olympische nominatie voor Boterenbrood

Danne Boterenbrood in Hamburg (foto: Nick Zwartjes)

HAMBURG (GER) – Net terug van een hoogtestage in de Zwitserse Alpen heeft nationaal kampioene Danne Boterenbrood optimaal rendement gehaald uit de stage door op de achtste plek te eindigen in de World Championships Series race in Hamburg. Boterenbrood zal aan NOC*NSF worden voorgedragen voor een Olympische nominatie.

Gadegeslagen door honderdduizenden toeschouwers vertrokken de elitevrouwen van de triathlonsport voor de zwemproef van 1500 meter in de Binnenalster in Hamburg’s binnenstad. De Nederlandse dames Danne Boterenbrood en Sarissa de Vries wisten zich goed voorin te handhaven. Ook Lisa Mensink kende een aardig zwemonderdeel. Rachel Klamer had het moeilijker en moest terrein prijsgeven. Na de wissel waren Boterenbrood en De Vries meteen goed mee op de fiets, terwijl Mensink in de wissel kostbare seconden en plaatsen verspeelde. Zij kwam in een achtervolgende fietsgroep terecht, die de achterstand op de koplopers gestaag zag oplopen gedurende de 40 kilometer fietsen.
Boterenbrood liet zich regelmatig van voren zien in het fietspeloton en na een knappe tweede wissel vertrok ze in kansrijke positie voor het looponderdeel van
10 kilometer.

Boterenbrood hield steeds zicht op de kopgroep, waarin drie Australische Emma’s het tempo dicteerden. Moffat won uiteindelijk voor Snowsill en Jackson, terwijl Andrea Hewitt uit Nieuw-Zeeland genoegen moest nemen met plek vier. Danne Boterenbrood schoof tijdens het lopen op van plek 10 naar plek 8 en voldeed daarmee op een knappe manier aan de eis voor een Olympische nominatie, waarvoor NOC*NSF een top-12 klassering als eis heeft gesteld. Sarissa de Vries werd na een goed looponderdeel 21e, terwijl voor Lisa Mensink en Rachel Klamer vandaag aan de finish niet meer dan plek 35 en 36 was weggelegd.

De Canadese Paula Findlay, tot vandaag leidster in de WK-ranking, kwam niet in actie en werd aan kop van het klassement afgelost door de Chileense Barbara Riveros Diaz, die met een vijfde plek vandaag de leiding overnam van Findlay. Boterenbrood is op plek 16 de best geklasseerde Nederlandse.

Gisteren werkten de elite  MANNEN hun race af. De Australiër Brad Kahlefeldt won. Jan van Berkel veroverde namens Nederland een 18e plek.