Nare nasleep EK voor het Britse team

PONTEVEDRA (ESP) – Alhoewel het EK in Pontevedra voor de Britten in eerste instantie eindigde in een eclatant succes, met Alistair en Jonathan Brownlee als de nummers één en twee, kreeg de wedstrijd voor de Britten toch nog wat zuur te verwerken na afloop. Een andere Britse atleet, Harry Wiltshire, werd na afloop namelijk gediskwalificeerd omdat hij Javier Gomez tijdens het zwemmen meermalen zou hebben gehinderd. Zie de beelden en oordeel zelf:

 

Vanaf 0:15 is te zien dat Wiltshire Gomez aan de binnenkant inhaalt en hem bij de schouder (bewust of onbedoeld) onder water drukt. Daarna zwemmen de twee lange tijd naast elkaar, waarbij het lijkt alsof Wiltshire Gomez bewust er van afhoudt aansluiting te zoeken bij het lint van zwemmers dichter aan de wal. Om tot slot – te zien vanaf 1:13 – Gomez wederom bewust of onbedoeld hindert bij het uitkomen van het water.

Gomez twitterde na afloop dat hij teleurgesteld was in de handelwijze van Wiltshire en hoopte dat de ITU hard zou optreden. Later stelde hij het voor de Spaanse media nog wat harder, namelijk dat Wiltshire hem bewust probeerde meer naar het midden van de rivier probeerde te duwen. Hij liet hierbij ook de suggestie vallen dat het mogelijk een tactiek was van het Britse team.

Wiltshire werd later ook gediskwalificeerd. British Triathlon heeft in een reactie laten weten de DQ te accepteren.

Bronnen / Links:
Marca.com