Nare nasleep EK voor het Britse team

PONTEVEDRA (ESP) - Alhoewel het EK in Pontevedra voor de Britten in eerste instantie eindigde in een eclatant succes, met Alistair en Jonathan Brownlee als de nummers één en twee, kreeg de wedstrijd voor de Britten toch nog wat zuur te verwerken na afloop. Een andere Britse atleet, Harry Wiltshire, werd na afloop namelijk gediskwalificeerd omdat hij Javier Gomez tijdens het zwemmen meermalen zou hebben gehinderd. Zie de beelden en oordeel zelf:

Vanaf 0:15 is te zien dat Wiltshire Gomez aan de binnenkant inhaalt en hem bij de schouder (bewust of onbedoeld) onder water drukt. Daarna zwemmen de twee lange tijd naast elkaar, waarbij het lijkt alsof Wiltshire Gomez bewust er van afhoudt aansluiting te zoeken bij het lint van zwemmers dichter aan de wal. Om tot slot - te zien vanaf 1:13 - Gomez wederom bewust of onbedoeld hindert bij het uitkomen van het water.

Gomez twitterde na afloop dat hij teleurgesteld was in de handelwijze van Wiltshire en hoopte dat de ITU hard zou optreden. Later stelde hij het voor de Spaanse media nog wat harder, namelijk dat Wiltshire hem bewust probeerde meer naar het midden van de rivier probeerde te duwen. Hij liet hierbij ook de suggestie vallen dat het mogelijk een tactiek was van het Britse team.

Wiltshire werd later ook gediskwalificeerd. British Triathlon heeft in een reactie laten weten de DQ te accepteren.

Bronnen / Links:
- Marca.com

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

5 reacties

 1. rob - 1 juli 2011:

  welkom in de wereld van de topsport, waar inderdaad (bijv. bij het wielrennen) wel ergere dingen gebeuren. Maar het is goed dat ze de betreffende atleet dq’en, en wat mij betreft mag hij ook een boete betalen van duizend euro, dan leren ze het wel af…

 2. Yvonne - 1 juli 2011:

  Zulke dingen en nog ergere ook,gebeuren gewoon op het hoogste niveau.Topsport is knalhard en er worden maar wat vaak gemene spelletjes gespeeld. “Hoge bomen vangen veel wind”gaat zeker op als top triathleet. 100% gelijk wat die DQ betreft! Goed besluit!

 3. Paul Musters - 29 juni 2011:

  Het wordt nu in ieder geval een stuk moeilijker om zo’n actie tijdens de Olympische Spelen uit te voeren… + Zo krijg je Gomez natuurlijk wel maximaal gemotiveerd om te knallen in Londen!

 4. bas - 29 juni 2011:

  Belachelijke actie. Schorsen die hap.
  @Frank: het wordt wel heel treurig als dit de manier is om media aandacht te krijgen.

 5. Frank - 28 juni 2011:

  Tsja, dat had weinig met per ongeluk te maken en alles met bewuste sabotage. Vraag is meer of het iets persoonlijks was of bewuste teamstrategie.
  Zoiets zet triathlon wel direct in het rijtje van profsporten waar soms ook over het randje gegaan wordt. Maakt het er niet oninteressanter op. Benieuwd door wat voor media het allemaal opgepakt wordt.