Nederland krijgt er een cross-triathlon bij: Dalfsen

DALFSEN - Na jaren van afwezigheid lijkt de triathlon terug in Dalfsen. Vorige week werd er een try-out gehouden, en wel in de vorm van een korte cross-triathlon. Het is de bedoeling dat deze wedstrijd vanaf volgend jaar weer een vaste plaats op de kalender krijgt.

Toerclub Dalfsen zette in 1994 na zeven keer een punt achter de organisatie van een destijds succesvolle kwart triathlon. Daarmee leek de triathlon voorgoed van het toneel verdwenen.

Initiatiefnemer Mark Boiten, zelf ooit actief triatleet, liep al een aantal jaren rond met het idee om de triathlon terug naar Dalfsen te brengen. “Door de herinrichting van de Bellingerweer, met mooie paden en een strandje aan de oever van de Vecht, is een prachtige locatie voor een triathlon ontstaan. Vooral het zwemmen in een rivier maakt het bijzonder. De atleten starten ter hoogte van het strandje en zwemmen 350 meter stroomopwaarts en weer terug. Het nieuwe fietspad dat op dat traject langs de Vecht loopt, geeft het publiek de kans om het meest spectaculaire onderdeel van de triathlon van heel dichtbij te volgen. Door op een woensdagavond te organiseren hoop ik zowel voldoende vrijwilligers als deelnemers te trekken.”.

Boiten verwacht met de keuze voor de sprintversie een laagdrempelig evenement te kunnen bieden, waardoor ook plaatselijke sporters zonder triathlonervaring zullen deelnemen. Om deelname van Dalfsenaren extra te stimuleren overweegt hij om ook een beperkt aantal trio’s te laten starten, waarbij ieder lid van het trio één onderdeel voor zijn of haar rekening neemt.

Aan de try-out die op 22 juni plaatsvond deden 12 leden van triathlonvereniging Triade uit Zwolle mee, waaronder René Poppe. De atleten waren enthousiast over het initiatief. Hun ruime wedstrijdervaring zal worden gebruikt voor de laatste aanpassingen van het parcours, zodat in 2012 een succesvolle start kan worden gemaakt. Het is de bedoeling dat de eerste Dalfser cross-sprinttriathlon dan zal plaatsvinden op woensdagavond 21 juni.

Bronnen / Links:
- Mark Boiten
 •  
 •  

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

10 reacties

 1. Maarten - 1 juli 2011:

  @joost: haal em gelijik nu uit het vet. Dan kan je je nog net inschrijven op de Beach Challenge nu de inschrijving nog open is :-)

 2. Sietse - 1 juli 2011:

  Fantastisch nieuws. Ook ik hoop dat de Cross Triathlons meer gaan leven, dus dit lijkt me een uitstekend initiatief.

 3. Joost - 1 juli 2011:

  Mooi initiatief … ik haal de atb vast uit het vet :-)
  Tot volgend jaar

 4. Dimitri - 28 juni 2011:

  Goed om te horen! Hopen dat de cross triathlons meer gaan leven. De cross triathlon in Vlaardingen staat dit jaar ook in september op de kalender, echter et aantal deelnemers tot nu toe valt nog tegen.

 5. Eugene - 28 juni 2011:

  Lijkt me helemaal geweldig en ook nog eens in de buurt en doordeweeks dus dat kan bijna niet beter.

 6. Frank - 27 juni 2011:

  Daar is echt Behoefte aan. Hoop dat het doorgezet wordt

 7. Maarten - 27 juni 2011:

  Niiiiice! Nu al zin in :-)

 8. P. Bakker - 27 juni 2011:

  Ik hoop van harte dat jullie wel voldoende vrijwilligers bij elkaar krijgen. Bij ons (ATLON) is dat voor een sprinttriathlon dit jaar helaas niet gelukt.

 9. Leo Meewisse - 27 juni 2011:

  Ik ben erg blij met dit initiatief!
  Sp groeten Leo Meewisse, coördinator X-Athlon circuit

 10. Ferdinand - 27 juni 2011:

  Een cross triathlon erbij, gaaf!